#21
 602     oppland     0
Når du "tukler" med en ovn som er godkjent slik som den er orginal, så må det på en måte godkjennes på nytt. For da vil jeg jo tro at CE godkjenninger ikke er gjeldene lenger. Fordi ovnen ikke er godkjent med de nye delene. Så vidt jeg vet, skal alle vedovner godkjennes for salg i Norge. Var borti en sak for noen år siden, der hvor en vedovn (et merke) ikke skulle selges i norge lenger. Vi solgte ovnen 3mnd etter at godkjenningen deres gikk ut. Kunden som var professor i et og annet, mente at vi hadde solgt ovnen ulovlig, da godkjenningen var gått ut.Merk: Denne ovnen var CE godkjent, men godkjenningen fra Sintef gikk ut. Kunden fikk da ikke medhold i saken, da ovnen var produsert innenfor tidsrommet til godkjenningen. Iht denne litt spesielle saken var jeg i kontakt med Sintef, hvor de fortalte at alle vedovner som skal selges i norge må igjennom de først. Og hvis det gjøres endringer på en ovn som er godkjent, må denne godkjennes på nytt. Nå kan jeg ikke paragrafer og 100% regler rundt dette. Men det jeg vet er at det er veldig dyrt å godkjenne en ovn. Så ta en tittt på ovnene hos leverandørene, der finner du mange ildsteder som har samme innsats, men forskjellig utseende. Eks 370 serien til Jøtul....... Hvis man skal putte inn det man vil så forsvinner jo sikkerheten for ildstedene, også kan levrandørene lage akkurat hva de vil.....Hvis dette produktet skal kunne selges/brukes i norge, regner jeg med at da må produktet godkjennes sammen med de vedovnene de skal kobles til.


Kunden som ikke fikk medhold i sine påstander, fikk lov til å heve kjøpet. Så vi solgte den til en annen lykkelig kjøper.
Det er sikkert mulig å kunne bruke produktet i norge, men da må det godkjennes sammen med den ovnen du skal ha den i. Og da må du betale for det. Det er jo en vesentlig forskjell på ovner i Norge og sør europa.

   #22
 1,724     Trondheim     3
Begge brener vel ved, eller??
er ikke overbevist for behov av særnoersk godkjenning. Det finnes utslippsnormer som er felleseuropeiske, at man ikke kan bruke disse forefaller for meg totalt uforståelig. Dette bidrar til skeiv konkurranse og at det er umulig for små produsenter og nisjeprodukter å blir etablert i Norge.

"norsk fyringsmønster" liksom, det fyres mer , men gitt at man bruker ovnen i henhold produsenters anvisninger så påvirker vel ikke dette utslippsnivået direkte?? derved bør en standardisert test vise hvordan ovnen brenner og hva den slipper ut...

Utslippstesting i all ære , men man burde heller teste brukeren, da jeg mener at utlipsnivået avhenger mer på brukeren en ovnen (dvs at brukere ofte fyrer "feil" )

MVH
Sakke
  (trådstarter)
   #23
 130     Oslo     0
Veldig enig med deg DrSakke.
I tillegg synes jeg det blir håpløst at mitt alternativ (om jeg skal kjøpe godkjente ovner) er å bytte ut mine 3 gamle ildsteder med 3 nye. De vil varme for mye ift rommene de er plassert i, slik at jeg blir nødt til å fyre disse med lav trekk. Iflg Enova, er dette veldig ugunstig for miljøet. Men - da har jeg hvertfall kjøpt godkjente ovner. ::)
   #24
 433     vestfold     1
Det finnes ingen god grunn for særnorsk godkjenning. De seriøse produsentene i bransjen tilfredstiller både Europeiske og Norske krav med god margin. I resten av Europa holder det at produktet er testet og godkjent i opprinnelseslandet, det er kun Norge som krever egne godkjenninger for at produktet skal få innpass på markedet. Grunnen til dette er intens lobbyvirksomhet fra særlig en stor Norsk produsent av ildsteder. Når man vet at en godkjenning koster 100-150 tusen, så sier det seg selv at mange produkter aldri blir å se for salg i Norge. Derfor større andeler til de Norske produsentene som kun trenger godkjenning fra ett land.

(obs! jeg har ikke dokumentasjon for mine påstander. Dette er kun basert på "sannheter" fra div. bransjetreff)
Signatur
   #25
 1,724     Trondheim     2
Dette irriterer meg grenseløst, da jeg holder på å bygge sauna i huset mitt, og det er rett så begrenset utvalg av ovner her. Har førstått att reglementet gjelder også der....(det er altså vedfyrt som jeg er ute etter) Og det snør jo i helvete før en liten produsent søker for godkjennning i Norge bare for å selge 10 ovner /år .

MVH
Sakke
  (trådstarter)
   #26
 130     Oslo     1

Det finnes ingen god grunn for særnorsk godkjenning.
*snipp*
Det er kun Norge som krever egne godkjenninger for at produktet skal få innpass på markedet. Grunnen til dette er intens lobbyvirksomhet fra særlig en stor Norsk produsent av ildsteder. Når man vet at en godkjenning koster 100-150 tusen, så sier det seg selv at mange produkter aldri blir å se for salg i Norge. Derfor større andeler til de Norske produsentene som kun trenger godkjenning fra ett land.


Jeg har hørt akkurat det samme som deg (uthevet) - og jeg er IKKE i bransjen...
   #27
 471     bergen     1
Snakket med en produsent, og han sa det kostet ca 200`. Men han syntes det verste var og betale x antall tusen (husker ikke hvor mye) når femårsperioden var gått ut, det eneste Sintef gjør da er og stemple ett ark.

   #28
 1,724     Trondheim     2
Aahh, er det tidsbegrenset også?? herlig. Ikke rart at norge er dyrt.

MVH
Sakke
   #29
 206     Østafjells     0

Dette irriterer meg grenseløst, da jeg holder på å bygge sauna i huset mitt, og det er rett så begrenset utvalg av ovner her. Har førstått att reglementet gjelder også der....(det er altså vedfyrt som jeg er ute etter) Og det snør jo i helvete før en liten produsent søker for godkjennning i Norge bare for å selge 10 ovner /år .

MVH
Sakke


Trodde ikke ovner til badstue trengte være godkjent?
Finnes i bøtter og spann i Sverige og Finnland.

7.2 Unntak fra utslippskrav

Det er gjort unntak fra utslippskravet for ildstedstyper som antas å forurense lite eller har kort brukstid. Følgende ildstedstyper er unntatt:

7.2.1 Åpne ildsteder

Åpne ildsteder anses å ha kort brukstid og således bidra lite til forurensningen.   

7.2.2 Ildsteder for magasinfyring

Ildsteder med magasinerende effekt antas på grunn av utførelse og fyringsmåte å forurense lite. Unntaket omfatter kakkelovner og klebersteinsovner. En kakkelovn er bygd opp med ildfast stein innvendig, og utvendig med glasserte keramiske fliser og relieffer. Kakkelovner og klebersteinsovner kan på grunn av innebygde steiner avstråle akkumulert varme lenge etter siste ilegg. Fra Sverige ble det på 1700- og 1800-tallet importert mange kakkelovner av høy kvalitet. Derfor er denne ovnstypen ofte kalt for svenskeovner.

7.2.3 Ovner for matlaging og badstuovner

Ovner for matlaging og badstuovner antas på grunn av sitt fyringsmønster og driftstid å forurense lite og er derfor fritatt utslippskravet.

7.2.4 Ovner produsert før 1940

Alle ovner produsert før 1940 er definert til å være bevaringsverdige. Dette fordi disse ovnene representerer kulturminner. Det forutsettes at det med rimelig sannsynlighet kan dokumenteres at ildstedet er produsert før 1940 se vedlegg C Gamle ovner.     


8. Installasjon av ildsted uten dokumentasjon


Signatur
  (trådstarter)
   #30
 130     Oslo     0
Betyr det at jeg bør redefinere huset mitt til badstu, og så er det tut og kjør?? Tongue