#21
 1,806     Sør-Trøndelag     0



Fryktelig mye pes å sette inn pipe senere om man blir plaget med hyppige lange strømbrudd, men i kommunen her er det begrenset til maks en time eller to.


Og hvilken garanti har du for fremtiden? Vi var millimetre fra syklist utkoblinger i timevis i Akershus for kort tid siden.


Verken du eller jeg kan garantere fremtiden, og uttalelsen er basert på historiske fakta (ikke siden oppdagelsen av elektrisitet) - her fra en veteran i kommunen. Risikovurdering vil jeg påstå dette faller inn under, og risikoen for langvarig strømbrudd her jeg bor, er liten. Har kanskje vært uten strøm i totalt 10 timer de siste 8 årene, og jeg tør "spå" at det ikke blir vanvittige forhold de neste 8 årene.

Poenget var at det er veldig mye mer pes å sette inn pipe senere dersom man blir etterpåklok og ønsker seg ovn etter hyppige strømbrudd.

Og jeg vil tro at et hus bygd etter tek7/10 i Akershus klarer å holde seg over frysepunktet i et par timer ved strømbrudd  ;)

Vi har valgt å sette opp pipe fordi vi ser et fremtidig ønske om ovn for kosen skyld, og ikke behov for ekstra oppvarming ved strømbrudd.

Signatur

  (trådstarter)
   #22
 53     norge     0

Da må du nok lese den en gang til. Når de skriver varmebehov inngår ikke bare romoppvarming men også varmt vann.

http://byggeregler.dibk.no/dxp/content/tekniskekrav/14/7/

Last ned pdf av denne så ser du det ut av skissene deresDet står litt krøkkete skrevet og mange misforstår gjerne dette, kanskje også noen av de kommune ansatte i byggsaksavd rundt om i landet. Det er mange tolkninger rundt om i landet av reglene ikke bare det som går på energiforsyning. :)


Denne er oss kjent. I vårt tilfelle er regnestykket på energibehov på oppvarming som følger; varmt vann= 30kW/t pr m2, romoppvarmingsbehov= 37kW/t pr m2. Totalt oppvarmingsbehov =67kW/t pr m2. Av dette er romoppvarmingsbehov 55 %, som er dekket av ikke direkte elektrisitet (L/L varmepumpe). Varmtvanns oppvarmingsbehov 45 % direkte elektrisitet. Ergo: vi har en margin på 15 % på kravet i TEK07 (10), der kravet er minimum 40 %.  Ps; Hvordan vil du forklare alle disse nye boligene som ligger til salgs og som kun har L/L (luft til luft varmepumpe) som varmekilde, og ingen pipe??  Tviler på at så mange bygningsmyndigheter rundtom i landet har misstolket regelverket Wink
   #23
 9,677     Kysten     0
Dere har særskildt lavt energi forbruk da? Er det derfor dere unngår det?

Jeg tviler ikke på at de mistolker, det vet jeg de gjør :)

Men om dere får det godkjent uten og ikke vil ha pipe så er det jo greit. skjønner ikke hvorfor du startet tråden om du visste svaret.... Var det en quiz?
  (trådstarter)
   #24
 53     norge     0

Dere har særskildt lavt energi forbruk da? Er det derfor dere unngår det?

Jeg tviler ikke på at de mistolker, det vet jeg de gjør :)

Men om dere får det godkjent uten og ikke vil ha pipe så er det jo greit. skjønner ikke hvorfor du startet tråden om du visste svaret.... Var det en quiz?


Vi skrev tidlig i denne tråden at vi hadde fått svar og at vi ikke trengte pipe, men du var så bastant på hvordan du tolket reglene at du overså kanskje dette? Men uansett er det jo greit for andre her inne å få litt informasjon? Det viktigeste er iallefall at rett er rett Wink
   #25
 24,656     Akershus     0
Litt OT, men rett skal være rett:

Hva er " kW/t pr m2" =  "kW/t/m2" = "kWm2/t"

Uvant målenenhet.
Signatur
   #26
 262     0
Regnestykkene er i teorien greie nok, men det tas bla ikke høyde for trafikk inn/ut av huset, lufting osv. Praktisk erfaring viser at også passivhus til tider har behov for ekstra varme, selv i mildere deler av Norge.
Når det gjelder hva som selges osv så er det så enkelt som at byggmester fyller ut en samsvarserklæring og står derfor ansvarlig for at bygget følger gjeldende forskrifter. Desverre er det opp til den enkelte å tolke, og liten oppfølging fra byggesaksavd i de ulike kommunen.
Vet om flere tilfeller hvor selger har blitt pålagt å bekoste installasjon av pipe og ovn, pga mangel etter overdragelse.
Konklusjonen er enkel egentlig, en pipe tar liten plass og er enklere og bedre å installere ved oppføring av bygget enn senere. Samtidig hever den standard og dermed pris på bygget.
Uansett valg, lykke til

Mvh
Varmefag-mannen
Signatur
   #27
 9,677     Kysten     0


Denne er oss kjent. I vårt tilfelle er regnestykket på energibehov på oppvarming som følger; varmt vann= 30kW/t pr m2, romoppvarmingsbehov= 37kW/t pr m2. Totalt oppvarmingsbehov =67kW/t pr m2. Av dette er romoppvarmingsbehov 55 %, som er dekket av ikke direkte elektrisitet (L/L varmepumpe). Varmtvanns oppvarmingsbehov 45 % direkte elektrisitet. Ergo: vi har en margin på 15 % på kravet i TEK07 (10), der kravet er minimum 40 %. 


Du må regne inn elektrisiteten som vp forbruker i regnestykket vil jeg tro.


   #28
 5,188     Østlandet     0

Spørsmålet her var ikke om vi bør ha pipe.
Nei, men at du faktisk vurderer det er jo skremmende.
Signatur
   #29
 336     Oslo     0
For meg er det iallefall en utenklighet å ikke ha redundans når det gjelder oppvarming. Ville aldri vurdert å kjøpe et slikt hus. Så om man ikke må eller bør så er det lurt i mine øyne.
Signatur
   #30
 598     Vestlandet     0
til dere som mener man MÅ ha pipe.

er det forskjellige regler for hus og leilighet?

det bygges da mange blokkleiligheter, ikke alle med VBV og med bare kabler.
hvorfor er det lov?