#21
 5,432     Akershus     0

Enig med argumentet om sveiser etc. Tynt gods vil slå seg. Har man tykt jern slik som i gamle ovner går det greit.

Grunnen til at man isolerer brennkammeret er hovedsakelig for å få opp temperaturen nok til at ovnen skal være rentbrennende.
Dette er nok en sannhet med modifikasjoner.

Alle ovner har en eller annen form for beskyttelse mellom flammer og ovnshud/ytre mantel. Enten i form av ildfast stein eller i form av utskiftbare brennplater, uansett om de er nye eller gamle, rentbrennende eller ei. Å fyre et bål i en ovn uten disse beskyttende deler er nok å be om en ødelagt ovn.

Hvorvidt disse platene også har en isolerende effekt for å øke temperaturen til såkalte rentbrennende ovner vet jeg ikke, men vil tro at det er mer at de er med på å føre røykgassene til et sted hvor det oppnås høyere temperatur/blandes med mer oksygen via sekundær lufttilførsel.

I min gamle Drammensovn er det brennplater med ventil hvor jeg kan styre røykgassen til å gå en runde rundt et indre kammer i ovnen før den ledes til skorsteinen. Disse platene er utsatt for høye temperaturer fra bålet og må skiftes år om annet. Hadde ovnen manglet disse, hadde nok den ytre mantelen vært ødelagt for mange år siden.

   #22
 2     1
Jeg er så enig med han selgeren som sa "Vedovn med vannkappe.. ?? Glem det!!

Selv er jeg oppvokst med ordinær vedovn i et gammelt trekkfult tømmerhus, nå bor jeg i et hus av betong/tegl med relativt god isolering og har vedovn med vannkappe.

Vannet varmes opp ved at det er 12 rør/kanaler over ildstedet (3 høyder) + bakvegg og deler av sideveggene også har vann, dette går til en akumulatortank på 2.000 liter. Det er også egen akumulatortank for forbruksvann på 200 liter.

I tillegg er anlegget koblet til soloppvarming.

Ovnen er av typen Palazetti og den skal yte 20 kW mot vann og 7,5 kW mot luft. Teknisk sett gjør den kanskje det når den er fulladet med ved, men da er vedforbruket på i overkant av 1 m3 ved pr uke noe som ikke er akseptabelt.

Inneholder veden mer enn 18% fuktighet så soter vannrørene/kanalene til og det er en forferdelig jobb å gjøre dem rene.  Furuved må under ingen omstndigheter brukes da det gjør at vannrørene/kanalene soter veldig mye.

Jeg er glad for at akumulatortankene ble gjort klare for jordvarme da de ble kjøpt, for nå går denne vedovnen ut av huset til sommeren. Den blir da erstattet av en ordinær vedovn og i tillegg blir det innstallert jordvarmepumpe.

   #23
 10,486     Akershus     0
Høres ut som dårlig tunet anlegg.

Hva er temperaturen på vannet du får ut av ovnen?
Signatur
   #24
 797     Nes, Akershus     1
Istemmer med Frodes.

Om du må dra unna en kubikk med ved på en uke, er det noe alvorlig galt med oppsettet ditt! 27,5 kW er MYE! Selv bor jeg på kaldeste Romerike, har det mer en behagelig med 11kW totaleffekt. Men aldri i verden om jeg har full varme både på el-kolbe og ovn samtidig mer enn kanskje 2-3 timer hver dag, selv på det kaldeste. Og huset mitt er fra 2005, sånn passe godt isolert.

Er ikke så heldig at jeg har vannkappe ennå, men det blir nok neste. Om man titter over til naboene i øst, er dette veldig vanlig, og har vært det lenge! Og det fungerer godt, om man bare får systemet på stell.
Signatur
   #25
 9,677     Kysten     0
Når jeg bygde var jeg rundt og hentet tilbud på vedovn med og uten vannkappe. Fikk samme svar som TS av forhandlere. Ikke anbefalt å satse på vannkappe. Bedre alternativ med l/v vp.
HSt
   #26
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Men vi ser jo at det er mange som har velfungerende løsninger på dette her på BB så vi vet jo at dette er feil. Men at det er fornuftig å se på det totale varmebehovet er ingen uenig i. Men det er sikkert lurt å velge leverandører som kan dette.
   #27
 9,677     Kysten     0
Rett det. Argumentet dem brukte var at en skal fyre veldig mye for at det skal gi noe effekt på varmelager. Jeg ser hjemme når vi fyrer i en skjeldent gang så er det tre små pinner inni og plutselig har vi 25-26 grader inne. Det blir for varmt. Noen vil hevde at mer av varmen vil gå til vann, og det er jo rett. Men likevel tror jeg det ville blitt for varmt hos oss. Nå er det underetg, spotter og en plasmaskjerm som varmer stuen vår.

Skal en drive med fyring og vannkappe så tror jeg en må ha større ovn med mulighet for enkel i fyring av mengder med ved, samt et stort varmelager.

Nå snakker jeg om nye hus, kanskje anderledes i eldre hus.

   #28
 797     Nes, Akershus     1
Men hva varmer underetasjen din? Hele poenget er å beregne totalen, har du allerede varmekabler i gulvet der nede, og ingen umiddelbare planer om å pigge opp betongen, så lønner det seg nok ikke å installere ovn, tank og nytt røranlegg osv.

Signatur
   #29
 9,677     Kysten     0
Underetg og delvis 2. etg er vbv.  Vp er det som er aktuelt for oss om vi gjør noe mer med det. Pr i dag er det dbltmantlet bereder som står for oppvarmingen.
   #30
 2     0
Det som er hele feilen her er at ovnen er for stor, var nok en veldig god selger som klarte å prakke på forrige huseier denne ovnen.

Vannet statrer ikke å sirkulere ut fra ovnen før det har kommet opp i 50 grader, det er gjort på et lite blunk. Gjennomsnittlig ligger temperaturen tett oppunder 90 grader. På 94 grader starter automatisk kjøling.