4 458    43    4  

Vedovnen avgir lite varme. Hvorfor?

 247     0
Vi har en Jøtul vedovn fra 1988 i hall/kjelleretasje. Den er plassert ved trapp mellom to etasjer, åpent mellom etasjene.
Huset har 2-løps lecapipe.
Tidligere brukte vi oljefyr (fyrrom i kjelleretasjen) samtidig med vedovnen. Om de er tilknyttet samme piperør, vet jeg ikke.
Jeg har gått over til varmepumpe og elektrisitet, men synes det bør være to oppvarmingskilder i et hus. Det er også en åpen peis i 1. etasje, som bruker ett av piperørene.
I vinter prøvde jeg ut vedovnen igjen over en periode, og det ble bare 2 grader varmere i huset. Jeg tror trekken er god nok, for det brente kraftig. Tenker nå at vedovnen kanskje aldri har fungert som den skal, og at det var oljefyringsanlegget som gjorde jobben.
Når feieren har vært på besøk, har det ikke vært nødvendig å feie.

Etter å ha hatt takstmann, fikk jeg vite at skorstein/pipeløp ikke har tilfredsstillende høyde over tak. Kan det være grunnen til at vedovnen avgir så lite varme?

Signatur

   #1
 19 548     Akershus     0
Du har to etasjer pluss loft. Dvs plenty høyde på pipa. Høyde over tak har neppe noen betydning i vindstille vær med god fyr i ovnen. Kravet om høyde er for å sikre at du ikke får returvind ned pipa grunnet turbulens i vind.

Lecapipa tror jeg kan ha litt stor diameter for optimal trekk. Dersom det brenner greit i ovnen og det ikke blir varmt, tror jeg rett og slett at ovnen er liten.

Signatur
HSt
   #2
 25 375     Lillestrøm kommune     1
Det kan være for god trekk. Vi fyrte i en koie en gang i mye vind, du kunne holde på hjørnet av ovnen etter mange timer, all varmen gikk i pipa. En bekjent monterte spjel som trekkregulering på rør fra ovn til pipe. På gammel ovn hadde dette ikke vært nødvendig.
   #3
 2 667     Vestlandet     0
Har du et bilde av ovnen? Noen av de gamle ovnene har veldig dårlig virkningsgrad.
   #4
 281     Viken     0
Hei!

Har en jøtul 602 som midlertidig ovn i kjeller'n, element pipe på ca.10m.
Her virker det som om det er for mye trekk. Ved litt åpning på trekken høres det ut som en jet-turbin inni der.
Veden brenner fort opp og føler jeg får lite varme ut av den. Mistenker at mye varme forsvinner opp pipa.
Skal prøve med spjeld på røykrøret til vinteren.

John L
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 247     0
Det var interessant. At diameteren i pipen kan være for stor, slik at det blir for stor trekk i vedovnen?

Har nemlig heller ikke noen glede av peisen i 1. etasje, for har på følelsen at all varmen fra vedkubene går ut gjennom pipa igjen. Tenkte det var naturlig fordi man åpner spjelet ved bruk. Fikk vite man kunne "bygge skap" rundt peisen.

Slik ser vedovnen ut:Vedovnen avgir lite varme. Hvorfor? - IMG_3565.JPG - Pinje
Signatur
   #6
 19 548     Akershus     0
Nå er jeg på tynn is, men mener å huske fra da vi bygde at parafinovn skulle ha tynnere pipeløp enn vedovn. Det fordi parafinovnen klarte seg med mindre luft og røret måtte være tynnere for å få nok fart.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 247     0
Hm. Her står det at feieren har sagt:

Pipen har 2 rør.

Ett for oljefyren
Ett for peis og vedovn
Signatur

   #8
 3 083     Akershus     2
Det var interessant. At diameteren i pipen kan være for stor, slik at det blir for stor trekk i vedovnen?

Har nemlig heller ikke noen glede av peisen i 1. etasje, for har på følelsen at all varmen fra vedkubene går ut gjennom pipa igjen. Tenkte det var naturlig fordi man åpner spjelet ved bruk. Fikk vite man kunne "bygge skap" rundt peisen.


I henhold til Jøtuls egne data, er nominell avgitt effekt 6kw, hvilket ikke er ubetydelig, med maks på ca 9kw. Nå vet jeg ikke om din ovn er lik den som selges i dag, er den for eksempel rentbrennende? Så jeg vet ikke om tallene er direkte sammenlignbare... Og jeg vet ikke jeg nok om huset ditt for å bedømme en temperaturstigning på 2 grader, men følgende betraktninger på generelt grunnlag vil jeg driste meg til å komme med:

Tar det for gitt at du brenner skikkelig tørr ved av god kvalitet? Dersom veden ikke er tørr, vil all energien som skulle vært avgitt som varme bli brukt til å holde fyringsprosessen i gang. Og er det gammel og porøs ved, er brennverdien så som så...

Du har regulert til-luften skikkelig? Med det mener jeg: (Jeg har en svigerfar som er med å drifter fyringsanleggene til Akershus energi, så han vet hva han snakker om. Samt at det jeg nå skal si, høres fornuftig ut...) Når du har fått skikkelig fyr i ovnen, skal luften stenges så mye at det akkurat ikke soter. Fordi: For mye luft vil bare kjøle ned hele forbrenningprosessen, mens akkurat nok luft gjør at forbrenningen skjer optimalt, uten at prosessen kjøles ned... Han tuklet litt med luft-tilførselen på en gammel ovn vi hadde der vi bodde før, og det var som natt og dag. I vårt tilfelle merket vi det mest på vedforbruket, for vi brukte mindre ved på å oppnå samme varmen...

Har ikke hørt at for stor pipe er et problem, hva med alle som har teglsteinspipe? Tror nok feilen ligger i en av punktene over... En ovn som du har lagt ut bilde av bør avgi *mye* varme dersom det fyres riktig....


.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 247     0
Tror at veden er tørr nok. For en av grunnene til at jeg satte på vedovnen, var for å bli kvitt all veden fra et tre som ble hugget for noen år tilbake. Den er lagret i et oppbevaringsrom i peisen i 1. etasje, det varmeste rommet.
Men det kan nok være ganske fuktig luft i kjelleretasjen der vedovnen befinner seg. Der er det ubebodd og derfor lav temperatur. Her la jeg veden før brenningen og kanskje den ble fuktig da.

Har passet på å åpne "gluggen" foran på vedovnen for at det skal bli nok trekk. Og før det tar ordentlig fyr, har jeg hatt døren til vedovnen halvåpen. Når det har brent en stund stenger jeg vedovnen pga brannsikkerheten. Men "gluggen" er fortsatt åpen, og kanskje for åpen. Det brenner noe skikkelig når jeg har mye ved inni, i hvert fall.

Har det noe å si om lufteventilene over vinduene er åpne? Pleier å stenge dem når det er veldig kaldt, men ikke alltid jeg husker på det.

Har også tenkt på muligheten av sprekker inne i pipen, og at det kan gi trekk. At pipen ikke er helt tett. For det er noen setningsskader i dekoren, ytterlaget på pipen inne i huset. Har aldri sjekket den inni. Pipen er fra 70-tallet, så man kan jo aldri vite.

Takstmannen godkjente ikke pipen fordi den var for kort.
Brannmannen godkjente pipen og sa jeg burde kjøpe ny, rentebrennende vedovn og lage kassett inne i peisen. Dessuten undersøke om bio-oljefyring.

Jeg ser tusenlappene rulle.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 247     0
Skal prøve med spjeld på røykrøret til vinteren.


Røykrøret, mener du røret bakpå vedovnen som fester den til pipen? Altså ikke et ekstra rør fra vedovnen som går hele veien opp piperøret?
Signatur