#21
 3,587     0
Noen ganger skal man jo steke marshmallows også Smile

Personlig har jeg ikke mye sans for akkurat det stoffet, men i alle de år jeg har hatt åpen peis har jeg satt umåtelig pris på intens, direkte strålevarme fra bålet. Når jeg nå velger en peisinnsats er det et essensielt krav at dørene skal kunne åpnes skikkelig, skyves til siden, så jeg kan få den samme direkte strålingen når jeg ønsker det, ikke gjennom glassruter. Selv om det ikke tilfredsstiller kravene til maksimal oppvarming av boligen - ikke akkurat mens jeg har dørene åpne, ihvertfall. Det er en gang innimellom. Men muligheten må være der.

Så om du er ytterst kritisk til min nytelse av direkte strålevarme fra bålet, så får du meg ikke fra det! Smile

TSt
   #22
 14,509     0
Jøtul nr 3 skal varme godt, men vet fra andre at den av og til krevde mere luft når en tenner opp så dør på gløtt da kan være nødvendig (kald pipe og spesielt hvis spjell på peis ikke er helt tett eller er åpent). Hvis en kosefyrer i denne er den ikke effektiv men er ikke så gal hvis en har behov for mye varme. Men trek ventilen må skrus så mye ned at det forsatt brenner godt og da vil en føle etter kort tid at ovnen blir mye varmere. Dette siden den da også begynner å forbrenne mere av veden og i tillegg ikke tar med seg så mye opp i pipen. Er det topp rør på ovnen er det enkelt å byte med et nytt listed som også har top rør bare en velger ovn som ikke er for høy, men ut i fra TS sitt behov virker det som om han kan utnytte mye varme der ovnen står og da er ikke denne så veldig gal.
   #23
 138     Hadeland     0
Har en Jøtul F3 sjøl (rentbrennende versjon av TS sin), og den varmer ihvertfall veldig godt.
Under opptenning er begge spjell åpne, samt døra hvis det trengs.. Men når det har blitt litt varme så stenger jeg døra samt spjellet på døra, og setter primærspjellet (over døra på min) ned til ca. halv.. Stua blir ei badstue.
   #24
 10,486     Akershus     0
Hvis du har lagret veden innendørs i flere år, så er den antakelig knusktørr, og brenner fort om den får tilgang på nok luft.

Vi har storebroren, en Jøtul Peis 8. Heldigvis hakket mer moderne, med luft ovenfra, men langt fra rentbrennende.

Om en sånn ovn får tilgang på veldig mye luft, med veldig tørr ved, vil den ta til seg alt den får, og sende det meste opp pipa. Vanligvis er det bare fint med god trekk, men det kan bli i overkant. Vi har noen ganger glemt døra på gløtt etter oppfyring, og da forsvinner bare veden uten at det blir noe varme av den. Et røykgasspjeld er antakelig mer fornuftig enn å stenge trekken

Om målet bare er å fjerne ved, så kjør på. Ønsker du å aktivt bruke ved for å varme huset, vil jeg anbefale at du bytter ut ovnen med en rentbrennende. Da får du uten videre dobbelt så mye varme ut av veden.

Peisen din er, som andre er inne på, kun til å grille marshemellows i, eller fjerne ved. Av ved du putter inn der, kan du regne at 90% av varmen går opp pipa. Med gammeldags ovn går nok minst 60% opp pipa, mens i en rentbrennende bør det være mulig å begrense det til 20-25%.

Når du fyrer nede, gir det varme i pipa, som igjen gjør at den åpne peisen vil stå og suge luft ut av rommet den står i. Fordelen er at du får en slags ventilasjon av det, men du drar også inn mye kald luft. Se om du får stengt spjeldet til den.

Vekten på veden bestemmer hvor mye effekt det er i den. All ved har samme effekt pr. kg, men fuktighetsinnholdet drar selvsagt ned. Det er også stor forskjell på hvor tett veden er, så hard og løs ved brenner på helt forskjellig måte.
Signatur
  (trådstarter)
   #25
 398     0
Takk for alle gode råd!
Det med trekken virker vesentlig og skal prøves ut! Høres ut som det er flere spjeld eller ventiler på de nye ovnene.

Røykgasspjeld har jeg ikke hørt om før.

Vedovnen har bakmontert rør.

Vedovnen avgir lite varme. Hvorfor? - IMG_3615.jpg - Pinje
Signatur
   #26
 10,486     Akershus     0
Røykgassrør brukes for å begrense røyken ut, i stedet for å begrense tilgangen på friskluft. Moderne ovner har gjerne spjeld for å begrense røyken. De sørger også for å tilsette oppvarmet luft høyt oppe i ovnen for å gi en ekstra forbrenning av røyken. Man ser godt forskjellen når man fyrer. Med gammeldags ovn brenner det litt rett over vedkabbene, mens med rentbrennende, brenner det mer i hele kammeret, mens veden omtrent ligger i bunnen og gløder.
Signatur
   #27
 24,668     Akershus     0
Røkgassspjell har du på peisen din. Har aldri sett en vedovn med slikt spjell.

Moderne ovner har gjerne to spjell: primærluft, mest for opptenning, sekundærluft, luft senere i forbrenningen.

Vår gamle kokskamin med ved ble fyrt med trekken nede åpnen/askedøra åpen og shuntspjellet i toppen åpent under opptenning. Ved god fyr ble alt nede stengt, shunten stengt og sekundærluft via spjell i ileggsluka på toppen.
Signatur

   #28
 10,486     Akershus     0
Av de rentbrennende ovnene jeg har vært borti, har alle hatt spjeld for røykgassen.
Signatur
   #29
 24,668     Akershus     0
En ganske utbredt modell er Jøtul F373
http://jotul.com/no/produkter/vedovner/f-370-serien/_attachment/36269?_download=true&_ts=1518bca4cc3

Finner ikke noe om røkrørspjell under røkrør. Finner ikke noe om betjening av røkrørspjell under opptenning s 17.

Slekta har en Scan 22, ikke noe røkrørspjell.

Det finnes mao minst to rentbrennende uten røkrørspjell.
Signatur
   #30
 10,486     Akershus     0
Altså tydeligvis ikke noen selvfølge. Sikkert forskjeller der som på mye annet.

Jøtul du viser til er oppgitt med virkningsgrad på 73%. Kanskje en sammenheng mellom manglende funksjoner og dårlig virkningsgrad
Signatur