HSt
   #11
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Du må først se på peisen og sjekke om spjel på denne tetter ordentlig. Det kan være luft som suges inn i peis som strømmer opp i pipa. Trekkregulering settes på inntakstøret, men kanskje burde du få målt undertrykk i pipeløp for å være sikker på at du har for mye trekk.

  (trådstarter)
   #12
 398     0
Tror at håndtaket til spjelet i peisen fikk en foreløpig reparasjon mange år tilbake, og det var noe vi skulle komme tilbake til. Det handlet sikkert om å sjekke om spjelet var tett.

Feieren sa at neste gang han kom skulle han feie, og da måtte vi feste papir på utsiden av peisen for at det ikke skulle fyke aske ut i rommet.

Men nå begynner jeg å forstå litt mer. For så rart at hvis vedovn og peis bruker det samme røret og at det går an å fyre i vedovnen når spjelet er lukket i peisen. Jeg så liksom for meg et felles spjel på toppen av pipen. Men er det slik da, at peisen (1. etasje) har et eget spjel i pipen? Mens det er åpent fra røykerøret eller inntaksrøret (røret på baksiden av ovnen) til vedovnen (kjelleretasje) og rett opp? Jeg har nok ikke orden på begrepene her.

Og takk for et konkret råd om å måle undertrykk i pipeløpet, for da får jeg noe å begynne med. Hva heter fagpersonen som utfører dette?
Signatur
   #13
 611     Bergen     0
Vi kjøpte ny rentbrennende ovn i fjor og da leste jeg bruksanvisningen. Jeg avviker nok litt fra normen der. :p
Dette er vel og merke til en ny rentbrennende ovn.

Når vi skal starte fyringen skal spjeldet til røyken åpnes helt så føres 1/3 tilbake slik at spjeldet bare er 2/3 åpent. Tilluft under peis skal være åpen. Fyr i peisen ha døren på gløtt for å skape trekk. Når glasset er for varmt å ta på skal døren lukkes. Når det har tatt skikkelig fyr i peisen skal tilluft stenges helt.

Fruen har ikke fulgt helt med når jeg har vist henne, selv om det er henne som er frysepinne. Men hun lar alltid tilluften stå åpen og da skjer to ting, veden brenner betydelig fortere opp og det blir ikke i nærheten så varmt som når jeg fyrer.

Jeg har alltid trodd at tilluft MÅ være åpen, men peisen får på en eller annen måte tilført luft via pipe. Det er bare en etløps stålpipe og ingen annen tilførsel, det vet jeg da jeg selv har montert den.
Signatur
   #14
 1,674     0
Disse jernovner er vedsluker, ikke tilfeldig at de blir kalt for rundbrennere, varme så lenge en fyrer, og kalde med en gang da det slukner.
Jeg har vokst opp med kakkelovner (magasinerende ovner), da fyrte vi en eller to ganger om kvelden med ca. 10 bjørkeklubber av litt størrelse, da var ovnen god og varm, men brente ikke, satt ofte og varmet meg mot den da jeg var unge, og da var sidene fortsatt varme på morgenen. Dvs. mindre ved enn vi bruker i en gammel Jøtulkamin (slik med marmorramme) i løpet av noen timer.
Sats på magasinerende om mulig, en i familien har litt byggeplaner, der bør det bli klebersteinsovn med tiden. (De er ganske dyre og veldig tunge, så gulvet bør være i orden.)
  (trådstarter)
   #15
 398     0
Ja, da tenker jeg at jeg har hatt for mye tilluft, fordi noen sa det var viktig med nok trekk. Hvis det er her man justerer tilluften, rød ring på bildet:

Vedovnen avgir lite varme. Hvorfor? - IMG_3565 liten  rød ring.jpg - Pinje
Men kan ikke huske at denne "gluggen" stod åpen tidligere da vedovnen var mer i bruk. Men kanskje det betyr at den varmet bedre før, da? Da var tilluften avstengt og døren stod en del på gløtt. Merker at jeg ikke stoler verken på ovnen eller pipen. Men nå har jeg fått konkrete tips om hva jeg bør undersøke.
Jeg har alltid trodd at tilluft MÅ være åpen, men peisen får på en eller annen måte tilført luft via pipe.

Den får tilført luft via pipe fordi spjelet ditt er 2/3 åpent?

Nå har jeg ikke vært oppi pipen min og sett etter spjelet. Men jeg har ett spjel i peisen. Spjelet er stengt når vedovnen er i bruk. Har spjelet i peisen noe å si for vedovnen?
Signatur
   #16
 24,668     Akershus     0
At ovnen henter forbrenningsluft fra pipa betviles. Sikker på at det ikke er et spjell til for "tilleggsluft"?

Rentbrennende ovner har normalt to spjell for luft: en for oppfyring, og en som primært brukes senere under fyring.

Enkelte nyere piper har forbrenningsluftkanal i pipa. Dette er en egen, adskilt kanal og friskluft ledes inn til ovnen gjennom egen kanal eller slange. Dette er funksjonsmessig å sammenligne med en ventil i ytterveggen. En oppnår imidlertid mindre trekk i stua og får noe ekstra kjøling av røykgassen pga varmesmitting mellom kanalene i pipa.

Spjell i røkrøret på en vanlig ovn har jeg aldri sett. I gamle kokskaminer finnes imidlertid ofte et oppfyringsspjell inne i ovnen. Dette skal være helt lukket når det er god fyr i ovnen.

Signatur
   #17
 3,587     0
Jeg har vokst opp med kakkelovner (magasinerende ovner), da fyrte vi en eller to ganger om kvelden med ca. 10 bjørkeklubber av litt størrelse, da var ovnen god og varm, men brente ikke, satt ofte og varmet meg mot den da jeg var unge, og da var sidene fortsatt varme på morgenen.

Jeg har i mange år hatt noe av det minst økonomiske som tenkes kan for vedfyriing: En helt åpen peis. Den er ingenting å varme huset med, men jeg elsker den intense strålevarmen fra den store glohaugen, og kryper så langt inn i peisen at folk lurer på om jeg vil opp gjennom pipa... Jeg vet at det suges så mye luft opp pipa, som må erstattes av frisk/kald luft utenfra, at stua vil være relativt kjølig neste morgen.

Men pipa går gjennom to fulle etasjer + loft - gammel teglsteinspipe. Den blir god og varm, og gir god luning i det meste av 2. etg. både på barnerom, det store soverommet og i gangen ut mot badet. Har vi hatt peisbål om kvelden, er ytterveggene på pipa halvvarme neste morgen, og selv utpå ettermiddagen er murpussen lun om du legger hånda på den.

Antagelig er energiregnskapet negativt hvis jeg ser på stua isolert (ihvertfall er det de som påstår det): Der trekkes det inn så mye friskluft at temperaturen neste morgen er lavere enn hva den ville vært uten peisbål. (Jeg har aldri målt, men protesterer ikke når noen hevder det.) For huset som helhet, med den varmen soverommene og gangen mottar (det er ingen annen oppvarming der) blir antagelig regnestykket et helt annet. Fortsatt dårlig utnyttelse - det skal jeg ikke protestere på, men langt fra så elendig som mange vi ha det til.

Når jeg nå får satt inn rentbrennende peisinnsats og stålløp i pipa vil trolig vedforbruket gå drastisk ned. Men trolig må jeg også tilføre mer varme i 2.etg, siden pipemuren neppe vil være varm og lun hele natta gjennom. Jeg mistenker at når TS forteller at det ble bare to grader varmere, har han ikke fanget opp all varmen som pipa ga fra seg i 2.etg. Det er vel forskjell på teglstein og leca - jeg vil tro at lecaen ikke slipper like mye av varmen fra røykgassene gjennom. Men likevel har vel enhver pipe - selv i leca - en ikke uvesentlig magasinerende effekt.

En annen side ved det er naturligvis om du får utnyttet varmen fra pipa. Når det er tretti blå ute er det en velsignelse å ha en varm pipe på soverommet, men hvor ofte er det det? Sitter du foran peisbålet en lun høstkveld er det ikke så prekært å gi soverommet oppvarming for natta. Og det er nok en mer vanlig situasjon, ihvertfall hos oss. Så jeg kommer ikke til å kansellere planene om rentbrennende peiskassett!

  (trådstarter)
   #18
 398     0
Når jeg nå får satt inn rentbrennende peisinnsats og stålløp i pipa vil trolig vedforbruket gå drastisk ned.


Jeg har ikke tenkt så mye over vedbruket, mest på at det skal bli varmest mulig i huset og best utnyttelse av varmen. Jo det handler om vedforbruket også.

Vedovnen står i kjelleretasjen og da stiger varmen opp, slik at jeg drar nytte av den i begge etasjer. Rehabilitering av den åpne peisen i 1. etasje gir bedre varme bare i 1. etasje, for varmen stiger vel ikke ned.
Jeg mener hvis jeg skulle velge å fornye en av varmekildene, hvilken er den lureste?

Har sett hvordan de rehabiliterte en gammel pipe som var eldre enn min på nettet. De stod på taket og senket et videokamera ned i pipen. Etterpå ble den fylt med ny sement eller hva som brukes, og det ble laget et smalt rør (avstøpning/hulrom) ned i løpet. Og pipen var som ny.

Stålløp i pipen. Er det en løs del som settes inn i pipeløpet, eller innebærer det også å mure/støpe i veggene rundt.
Signatur
   #19
 611     Bergen     0
At ovnen henter forbrenningsluft fra pipa betviles. Sikker på at det ikke er et spjell til for "tilleggsluft"?




Usikker på hva jeg tenkte når jeg skrev det jeg skrev. Jeg må ha tenkt på noe annet.

Jeg justerer sekundærspjeldet til 2/3 og stenger primærspjeldet. Ovnen har da et tretiærspjeld også vist nok som jeg ikke kan justere.
Signatur
   #20
 504     Helgelending i Østfold     0
Jeg mener hvis jeg skulle velge å fornye en av varmekildene, hvilken er den lureste?


Jøje meg så mye det går an å si om dette temaet. Man skulle tro det var rakettvitenskap.
Har du prøvd å dempe trekken litt? Ble det bedre?

Ovnen du har i kjellern er knallgod, og jeg er hatisk motstander av åpen peis som "varmekilde", det er heller et "marshmallowstilberedningssted".

Om du vil gjøre noe i kjelleren kan du kanskje la ovnsrøret løpe litt opp før den går i pipa. Jeg kan nemlig ikke finne en påbygningsdel til Jøtul 3.