HSt
   #11
 37,566     Lillestrøm kommune     1
Skal vi tippe at undertrykket er for dårlig og viften kun henter inn luft fra områdene rundt med totalt mere radon under sålen som resultat ? Og dette lekker opp like mye som før ?

Røyk ampulle snur han viften mens han holder på ? Dvs overtrykk blåser røyk inn i alle åpninger ?

  (trådstarter)
   #12
 42     0
Ja, det er godt mulig. Vet ikke hva han kommer til å gjøre med røykampullen. Det blir eventuelt spennende å se. Jeg vet ikke engang om disse viftene kan snus (annet enn å demontere hele boksen og snu den fysisk).
  (trådstarter)
   #13
 42     0
Her er forresten svaret jeg fikk forut for installasjonen (da jeg uttrykte min skepsis):

"Dette er en evig diskusjon i bransjen som egentlig ingen kan svare 100% riktig på før "radonsuget" er montert.

Vi har på alle årene vi har montert radonvac måttet byttet fra radonvac til en kanalvifte 4 eller 5 ganger og dette tilsier at radonvac mer eller mindre fungerer kjempebra i nesten alle tilfeller. Skulle vi gjort motsatt så er jeg rimelig sikker på at vi måttet bytte mange anlegg........

Hadde vi feks ment at kanalvifter fungerer så veldig bra så hadde vi også benyttet de, et annet punkt er også at det estetiske ikke blir særlig bra med tykke rørdimensjoner, trenger man flere sugepunkter så er dette vanskeligere og den totale estetikken blir jo alt annet en pent ( spiller ingen rolle i kjellere som feks kanskje bare er bod/oppbevaring som ikke er innredet )

Det er riktig at en kanalvifte med større rørdimensjoner frakter mer kubikk luft pr time en hva feks en radonvac gjør men det som er misforstått her ( mener vi ) er at hvorfor skal man benytte anlegg/rørdimensjoner som frakter større mengde luft ?? man må spørre seg ”hvordan ser det ut under betongdekket” er det masse luft eller er det tett med avrettende masser som pukk/sand m/annet ( kan være mye forskjellig avhengig når boligen ble bygget ) Svaret er at selv om pukk er ansett som gode forhold og luftåpent så er det likevel tett i disse områdene og man trenger nødvendigvis ikke flytte så ekstremt store mengder kubikk luft men man trenger noe som kan suge på høy kapasitet og det er radonvac. En kanalvifte frakter bra med luft fra et rom til et annet uten motstand men under boligen så er det tett og man trenger noe som kan trekke ut luft gjennom disse massene og det er hovedgrunnen til at Radonvac fungerer svært bra.

Forstår det slik at det er pukk under denne boligen og det er helt optimale masser for et radonvac radonsug anlegg.

Jeg sier ikke at et kanalvifteanlegg ikke vil fungere men vår erfaring er helt krystallklar om at jo tettere masser jo mindre effekt vil et kanalvifteanlegg fungere. Pukk er ansett som fine og luftåpne masser som er optimale masser for et radonvac anlegg, men et kanalvifteanlegg ”kan” også ha bra nok effekt her.

I De tilfellene vi har byttet ut et radonvac anlegg med kanalvifte så har det i etterkant vist seg å være feks morene med svært mye stor stein og tilførsel av mye luft som da har tilsagt at vi har trengt et anlegg som flytter mye kubikk luft men ellers.......så er vi ikke i nærheten av å vurdere kanalvifter i vår virksomhet. 98% av våre kunder har også innredet kjeller og ingen vil ha 125mm rør som skal kasses inn rundt omkring i boligen så dette er et ikke tema for oss"

Jeg vet ikke hva som er riktig her, men jeg håper som nevnt at problemet kan fikses på en effektiv måte (på et vis).
  (trådstarter)
   #14
 42     0
Og her er fra produsenten:

Hei,


Jeg har fått anbefalt Radovac 230m til en enebolig fra 1989. Jeg antar at det er pukk/grus under huset/betongen. Vil dette radonsuget fungere her? Jeg har hørt at denne maskinen ikke flytter så mye luft, siden den kun har 50 mm rør. Jeg har hørt at jeg må ha 125 mm i det minste. Hvor mye luft flytter dette systemet på nivå 1, 2, 3 osv? Tror dere det er rette systemet for meg?
---------------
Hej,


Radovac 230M orkar flytta mycket luft. Det är den starkaste radonsugen på marknaden för vanliga 1-bostadshus.

Svagare radonsugar använder större dimension på rören för att de inte orkar dra luften genom smala rör.

Det går inte att säga hur mycket luft som flyttas i de olika stegen då det är beroende på installationen.

Bifogar bruksanvisning på 230M där ni kan se tryckkurvan.
---------------
Takk for svar. Så det betyr at Radonvac230M bør fungere bra for et hus med 150 m2 grunnflate (to sugepunkter) og normalt med pukk / grus under betongen?
---------------
Hej,


Ja, det ska fungera bra.
HSt
   #15
 37,566     Lillestrøm kommune     0
Han argumenterer mot seg selv, sand bør være veldig lufttett og slippe lite luft gjennom da holder det med tynnere rør, han sier motsatt. Det viktige er en vifte som klarer å bygge undertrykk til tross for gjennomstrømning. FLEXIT sin dokumentasjon viser at Easy100/Easy125 har slik effekt derfor valgte jeg denne til mitt radonsug og har brukt den hos flere. Men turtalksregulator må på plass.

Jeg Er redd radonbransjen tenker vel så mye på avansen som på de tekniske løsningene

(En stund tilbake hadde en her på BB fått tilbud på 30-40k fra en kjent leverandør jeg poengterte at den samme leversndøren viste frem løsninger på nett som ligner på min til 8-10k, han fikk tilbud om dette når han spurte)

Og en vifte som dytter luften ut er bedre så viften bør stå ikke så langt fra hullet
  (trådstarter)
   #16
 42     0
Ja, og det stemmer jo godt med svaret jeg fikk fra en annen montør:

Vifter som er beregnet på 50mm rør er høytrykksvifter som ikke transporterer mye luft. Det er beregnet for situasjoner hvor det er svært lite luft (puk) under gulvet.


Hvis du har normalt med pukk/grus under gulvet bør du heller se på kanalvifter (RadoVent 125 eller 160) som kan transportere langt mer luft og kan kobles til rør med større diameter.

Som sagt avhenger dette av forholdene under betonggulvet i nederste etasje. Har du mer enn 5cm pukk under gulvet vil (RadoVent 125 (https://www.radonshop.no/shop/product/radonsug---radovent-125mm) gjøre en bedre jobb.
HSt
   #17
 37,566     Lillestrøm kommune     0
Vi har alltid skrudd turtallet ned så foreløpig har vi ikke brukt støyfelle, men går den på høy fart er det sikkert ønskelig å ha med støyfelle også

  (trådstarter)
   #18
 42     0
Hei igjen,

Jeg har nå hatt nytt besøk av montør, og de har forsøkt med røykampull (snudd viften og blåst røyk ned under betongen). De fant ingen åpenbare lekkasjepunkter, så teorien om falsk luft er forlatt. Det eneste de da sitter igjen med er dette: Ved monteringen, fant de at pukken under huset var fuktig. Steinene som ble hentet opp var altså fuktige, og dette mente de var unormalt. Jeg hørte også at det surglet litt i rørene de første fem minuttene etter at radonsuget ble slått på, men lyden forsvant og har ikke kommet tilbake. De skiftet filter i dag, og dette kunne visst vris om slik at vannet rant ut av det. Teorien er da at vann under huset kan gjøre at massene ikke er tilstrekkelig luftåpne. Hva tror dere om det? Er det unormalt at pukklaget under huset er fuktig?
HSt
   #19
 37,566     Lillestrøm kommune     0
Hos meg kom det ca 1L kodens pr døgn når jeg hadde lagd en svanehals på røret ute

Med dårlig tversnitt på rør burde de målt undertrykket helt nede ved gulvflensen

Jeg tipper du har bankett mur under huset som sperrer hvis det ikke er feilen med for tynne rør

På utløpet hvordan er lufthastighet ut av røret ? Mye luft medfører trykkfall i rørsystem

Filteret du beskriver hvor står det ?
  (trådstarter)
   #20
 42     0
Den veggen som mistenkes å stå på bankettmur (ihht. tegninger) er en gipsvegg. Det har vel da formodningen mot seg at det står en bankettmur under denne? Jeg kjenner at det kommer relativt varm luft ut av uttaket, så det suges absolutt luft fra et sted. Ikke kraftig blåst, men absolutt luftstrøm. Filteret står rett før viftemodulen. Altså oppe ved taket og tre/fire meter fra hullet. Men vet du om det er vanlig at pukklaget under huset er fuktig? Kan det bety dårlig drenering (hus fra 1989) eller lekkasje noe sted?