TSt
   #61
 14,660     0
Hvis en har store radon verdier kan det tyde å stor lekkarsje inn. Med radon sug kan det hende at dette også pungteres innenifra ved at det trekker luft her. Men hvis det "pungterer" suget ut mot kanten og det f.eks. er grunnmursplast her så suger det jo i praksis bare uteluft. Hvilken temperatur er det på luft som kommer ut ? Begge viftene kjøres sammen til et rør før det går ut etter det vi forstår. Hva dette evt fører til er ikke så godt å si. Det er en maks mengde luft anbefalt ut fra radon sug for å hindre frost under såle. Tall her er jo kjempe stort over dette men trolig så er det ikke så mye som tas ut allikevel men en må tenke på denne faren også.

HSt
   #62
 36,833     Lillestrøm kommune     0
Det er noe ekstremt galt her, du sier at begge sugene er i samme rom og mengden du suger ut er alt for stor. På en svensk nettside mener jeg de satte 50m3/t som maks volum for å være sikker på at en ikke skal få tele under fundamentet.  Er det veldig åpne masser rundt huset?  Jeg vet heller ikke hva som skjer med knotteplast helt ned til pukklaget, hos meg er det brukt en dårlig ekvivalent med små riller.

På huset i Nittedal jeg har nevnt før støpte de skjørt på skrå utover rundt huset i betong for å redusere luft mengde som ble sugd ned.

Mulig du nå suger til deg all Radon fra deler av avløpsgrøfter på boligområdet ditt..

Vi har endt opp med ca 10% pådrag på Flexit viftene vi har brukt, vi skal da være godt under 50m3/t
  (trådstarter)
   #63
 42     0
At det er noe som ikke stemmer, kan det ikke være tvil om. Nå feirer jeg jul, og kommer tilbake til dette asap. Takk for all hjelp så langt, og god jul. Skriver en ny melding her når jeg er klar for ny innsats 👍
TSt
   #64
 14,660     0
Jeg hørte om hus der en hadde laget skrått betong skjørt ute for å hindre falsk sug i radon brønn. Men har hadde de visst helt ekstreme tall i utgangpunktet. Dette var visst i et område hvor en naturlig kan forvente problem så nivået var mange ganger det TS startet med.
  (trådstarter)
   #65
 42     0
Huset virker å være tett rundt mot terreng (sett fra utsiden). Her er det belegningsstein helt inntil og ellers skifer og gress (hage). Jeg skal få tatt noen bilder av alt, så får dere se og vurdere. Kommer tilbake.
TSt
   #66
 14,660     0
Tror nok ingen ting av dette regnes som "tett" i radon sammenheng. En del rapporterer om høyere verdier inne etter nedbør. Dette trolig fordi masser utenfor er tettere vår det "fylles opp" med vann i porer og at radon trykket på huset da blir større. Så det er bare med et godt sug at det vil være bedre med "tett" ute for å få mere effektivt undertrykk uten sug fra uteluft. Grunnmursplast langs vegg f.eks. kan jo "punktere" hele suget i allefall det nærmest yttervegg hvis det ikke er bankett under kjellermur.
  (trådstarter)
   #67
 42     0
Men er ikke det vanlig og etter hensikten at knotteplasten skal ligge helt inntil betongen på utsiden rundt hele huset? Og deretter påfylling av drenerende masser mellom knotteplast og terreng?

  (trådstarter)
   #68
 42     0
Og jeg er ganske sikker på at et hus fra 1989 bygget av Klepphus har bankett rundt hele yttersiden. Tegningene viser i hvert fall det.
HSt
   #69
 36,833     Lillestrøm kommune     0
Ja det er riktig at knotteplast ligger helt ned men den må vil jo hs mulighet til å lage åpning ned så et radonsug suger uhemmet menger med luft ned.

Nå har jeg som sagt ikke vært borti dette på de radonsugene jeg har vært med på.

Topplist og noe som demper luftmengde ned ovenifra er kanskje en mulighet. Men med bankettmur burde det være litt mindre problem
  (trådstarter)
   #70
 42     0
Ja, ser den. Luften ut holder 9,8 grader når det er 4 minusgrader ute. Det må vel bety at det trekkes noe luft fra oppvarmet rom?