7,051    20    3  

FM Mattson utekran - ødelagt av frost

 137     1
vår rørlegger monterte en FM Mattson utekran når vi bygde huset vårt i 2015.
Dette er en kran med både varmt og kaldt vann, og den er drenerende men ikke selvdrenerende.

For 1 uke siden oppdaget min kone at vannspruten stod ut av krana, så hun fikk slått av alt vannet.
Når rørleggeren kom var det kun min kone som var hjemme, så jeg fikk ikke snakket med han.
Når jeg kom hjem fikk jeg referert at dette helt åpenbart var vår feil. Enten hadde vi ikke tømt røret for vann, eller så hadde vi skrudd krana for hardt igjen (akkurat det punktet er helt utelukket, da jeg er veldig forsiktig med det etter å ha vokst opp med følgende formaning "ikke trekk til krana for hardt, for da ødelegger du ventil/foring").
Jeg er ingen rørlegger, og skal ikke påberope meg mye kunnskap på området, men i produktbeskrivelsen for denne krana står følgende;
"Utekranen er drenerende men ikke selvdrenerende, dvs at den drenerer til frostsikker når slange og kupling demonteres utekranen."

Jeg i min naivitet trodde at dette betydde at krana var frostsikker når slange og kopling var fjernet, men ifølge rørleggeren tar jeg altså feil.

Er det noen her inne som har erfaring på området?


HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
På min, kun kald, så holdes vannet litt tilbake av gardena tilkoblingen, i stede for å skru den av så dytter jeg en q-tips opp og vannet renner ut. Har fungert i 4-5år

Sikket på at han ikke har montert den med fall innover ?
   #3
 237     0
Har også FM Mattson, men kun kaldt vann. Den har hull under så når man stenger så slipper den ut vann selv om det stå kobling på.

Det jeg imidlertid har fått med meg er at på disse utekranene så er det en lang spindel. De skal derfor kun skrus igjen til vannet slutter å renne - dvs cirka en hel turn før det møtes noe som helst av motstand. Det er visstnok fordi hvis du skrur til du kjenner motstand så bøyes spindel og man får problemer.
Det er dermed et definisjonsspørsmål hvor mye som er 'å skru hardt til'.
Synes selv det er litt for dårlig info om denne egenskapen, men mener jeg leste (og lærte) om det her på forumet.

Ellers er det verdt å sjekke fallet ja.
   #4
 24,668     Akershus     0
Ideen med hele krana er at med åpen tut så er den selvdrenerende og frostsikker i den forstand at selve krana står på oppvarmet side av veggen. Den skal monteres med et svakt fall utover.

Utsagnet om hull under, stusser jeg over. Står krana og lekker hele tiden gjennom hullet ved bruk?

Utsagnet til HSt synes å bero på en Gardenakobling med utløpssperre. Dvs den holder tett når utvendig slange fjernes. Sikrest er å fjerne hele Gardenaen om vinteren.
Signatur
   #6
 3,277     I huset mitt     0
Hvis krana stenger for hardt så vil den vel over tid ødelegge spindel slik at den til slutt ikke vil la seg stenge og vannet renner. Dette høres ikke ut som tilfellet for trådstarter.

Har en slik varmt-kaldvann kran på veggen fra kjeller, og den tømmer seg ikke helt hvis det står montert en sånn Gardena-tut skrudd på.
For meg så han det kun frosset vann i denne tuten flere ganger, selve krana har alltid overlevd. (men tar alltid av slangen av tuten når det er fare for frost)

Men står vannspruten ut av krana så betyr jo det at det må ha stått vann på (krana åpen eller ødelagt av tidligere for hard stenging)?
   #7
 120     Oslo     1
Jeg har ikke denne krana, men som poengtert over så er flere av disse kranene konstruert slik at selve krana/stengeventilen sitter dypt i veggen eller på innsiden, dvs presumtivt frostfritt. For min del er veggen tykk og av mur - og jeg ble ifm installasjonen tipset om at det var viktig å passe på nok varme på innsiden (helt i kant med murvegg i kjeller)
Signatur

   #8
 1,674     0
Noen slangekoblinger stenger vannet, som ikke renner ut og da fryser krana og blir ødelagt, dvs, en må skifte en del for å få det til å fungere. best å fjerne alle utvendige koblinger.
   #9
 24,668     Akershus     0
Hadde også en sånn med hull under. Renner kun ut når vannet stenges.


Da høres dette ut til at spindelen også inneholder en enkel ytre «kran . Ser en noe til det? Fordelen vil være at krana dreneres og er frostsikker selv med slange eller stenge-Gardena.
Signatur
   #10
 858     Bærum     0
Det er to viktige prinsipper for at dette skal fungere:

  • Fall utover

  • Frostfritt på innsiden, eller faktisk litt mer enn frostfritt. Utedelen vil "dra" kulde inn gjennom kobberrørene, så det må være minst 5-7 grader på innedelen for å selve holde ventilen frostfri.



Er en av punktene ikke oppfylt, fungrer den ikke og fryser potensielt i stykker.

Min frøs grunnet en ventil som stod åpen like ved innedelen. Dette i en oppvarmet kjellerstue, men det var -15 grader ute. Etter dette begynte kranen å dryppe, noe som skaper nye problemer med frost.
Signatur