21 070    43    1  

Sirkulasjonspumpe som stadig stopper

 311     Hedmark     0
Jeg har installert en Grundfors sirkulasjonspumpe som bringer varmtvann (58 grader) i en sløyfe slik at jeg slipper å tappe så lenge for å få varmtvann i kranene. Jeg har eget renseanlegg på vanntilførselen og avkalkingsanlegg slik at vannet er helt nøytralt. I løpet av et halvår har tre pumper sluttet å virke.
Pumpene kan fungere helt normalt over lang tid, men så stopper de helt opp. Noen ganger er det mulig å "dra" den i gang via endepluggen, andre ganger går ikke akslingen rundt i det hele tatt. Da må jeg ta av strømmen og la pumpa kjøle seg ned før jeg får dratt akslingen rundt. Når det er gjort vil den fungere normalt i en tid ( uker..) for så å stoppe igjen.
Er det noen som har erfaringer med dette? Den tredje pumpa på 8 måneder stoppet i forgårs.

  (trådstarter)
   #1
 311     Hedmark     0
Ja da, den er montert horisontalt og med inn/ut også horisontalt. Dette er forøvrig rørleggerens problem, men jeg blir litt lei av at han må hit for å skifte pumpe stadig vekk. Denne uka blir det tredje gangen han skifter pumpe.
Tydeligvis går pumpa varm for når jeg åpner endepluggen kommer det masse damp ut og spindelen kan ikke dreies rundt med en skrutrekker. Først når den har fått kjølt seg ned en stund lar den seg dreie rundt slik at den vil gå igjen. Da kan den virke som den skal i flere uker...
Jeg har også tenkt på luft, men hvor kan luften komme fra når den fungerer over lengre tid og det er et lukket system?
  (trådstarter)
   #2
 311     Hedmark     0
Den heter UP 20 - 15 N 150. Den skal ha en form for motorvern innebygd som gjør at den starter av seg selv igjen dersom noe stopper den tror jeg. I så fall virker det ikke hos meg.
HSt
   #4
 35 475     Lillestrøm kommune     0
Pumpa blir vel varm av å gå i en luftpropp, dvs kjøleeffekten fra vannet er borte.  Fokuset bør vel være på hvorfor en ikke får luftet anlegget/hvorfor det kommer ny luft inn i systemet.  Har egentlig ikke greie på sirkulasjonssystemer som du nevner, men er det mulig at det dras luft inn fra en av tappekranene hvis sirkulasjonshastigheten i rørene er for stor ?
  (trådstarter)
   #5
 311     Hedmark     0
Jeg tror ikke det kan komme inn luft gjennom vanntilførselen. Jeg har borehull og nedsenket pumpe med trykktank. Vanntilførselen i borehullet er meget god så derfra kan det ikke komme inn noe luft. Avkalkingsanlegget har heller ikke tilgang til luft (tilfører salter oppløst i vann).
Det kan jo hende at trykket/suget i pumpa er for stort (større enn vanntrykket) slik at det kommer inn litt luft hver gang jeg åpner en kran? I så fall vil det vel dannes et undertrykk i røret inn til pumpa (røret fra kranene)? Spenningen er slik den skal være (240V).  Jeg har forøvrig hatt tilsvarende pumpe tidligere i et sentralvarmeanlegg og den gikk sammenhengende i over 20 år før den måtte skiftes.
   #6
 157     Møre&Romsdal     1
I følge veiledningen til Grundfos, skal pumpen stå på retursiden.

"pumpen skal altid installeres på returløbsrøret, aldrig på
fremløbsrøret."

Mye bra lesestoff her:

http://net.grundfos.com/Appl/WebCAPS/litctrl?cmd=com.grundfos.webcaps.literature.commands.LiteratureDetail&documentid=748&litlanguage=DAN&typecode=S100FAM&appcode=&pdfid=1341#
Signatur