#21
 24,668     Akershus     0

Gratulerer med en slik tappevannsautomatikk. Det er glimrende greier.
Problemet ditt er tydeligvis at det bygger seg opp luft inne i sirkpumpa.

Monteringen din er riktig, men min erfaring er at det ikke spiller noen stor rolle for levetiden. Jeg hadde en Grundfos som holdt i over 30 år og den stod montert med akselen loddrett.

Ville vridd pumpehuset 45 grader nedover fra vannrett slik at gjennomstrømningen kommer på omlag høyeste punkt. Det vil antagelig lettere dra med seg de små luftmengdene som samles. Tappevannet du henter inneholder jo en masse luft som avsettes i et slik system, men normalt spiller jo det ingen rolle. Dette er jo tappevann.

Med en slik vinkling kommer luftingen lavt, men den bruker du antageligvis aldri, så det spiller nada rolle.

Prøv dette en ukes tid og funker det så fint. Funker det ikke, så vrir du pumpa tilbake til vannrett og lar rørleggeren din fintenke litt mer på hvorfor pumpa di blir full av luft.


Akslingen loddrett, med motoren opp eller ned? Antar ned slik det ellers fremgår her og som nevnt høyere opp i tråden. Videre så leveres nyere pumper uten lufteskrue så det kan se ut til at lufting ikke skal være nødvendig.
Signatur

Tom
   #22
 1,545     Sørlandet     0
Skruen 45 grader ned fra vannrett, sånn omtrent. Da blir rørene høyeste punkt, sånn omtrent og all luft dras videre uten å legge seg godt til rette i pumpehuset. Sånn i teorien altså.....
Signatur
   #23
 157     Møre&Romsdal     0
Grundfos skriver selv at våtløpspumpene skal monteres med aksling vannrett, men om man studerer "skal/skal ikke" tegningene deres nøye, så ser det ut til at en svak helling ned er OK. . Da med skruen lavest. Så Tom er kanskje inne på noe her.
Men siden flere har meldt seg på og med erfaring fra lignende opplegg: Hva er hensikten med å sirkulerer fra VV_ut, rundt i huset, og så tibake til VV_ut? Holder vannet seg varmere når det sirkulerer, eller er det noe jeg ikke har fått med meg.
Signatur
  (trådstarter)
   #24
 311     Hedmark     0
Den er koblet til varmtvannstilførselen fra varmepumpeberederen og fra varmtvannet lengst bort fra berederen. Varmtvannet går med andre ord i en slynge for å få tilgang til varmtvann umiddelbart - også langt fra varmtvannskilden. Du har kanskje opplevd på enkelte hoteller at varmtvannet kommer med en gang kranen åpnes uavhengig av hvor rommet er i bygningen?


Her har du hensikten. Når avstanden mellom bereder og et av badene er ca 24 meter sier det seg selv at ventetiden på varmtvannet blir unødig lang uten en slik sirkulasjonssløyfe. Deilig å kunne få varmtvannet med en gang en skrur opp kranen (dersom pumpa virrker).
   #25
 157     Møre&Romsdal     0
OK  Smile . Skjønner at du er fornøyd. Skulle gjerne hatt det selv. VP er forberedt for det, med kurs for sirk-pumpe ferdig i skapet. Men rørlegger-regningen ble for stor til at jeg kan forsvare det. Kanskje senere.......

mvh
jiho
Signatur
   #26
 24,668     Akershus     0
I et vanlig bolighus kan kanskje PEX-rør for varmtvann være tilstrekkelig for å sikre raskt vv?
Signatur
  (trådstarter)
   #27
 311     Hedmark     0
Det er mulig, men jeg har rør-i-rør som ligger midt i 30 cm isopor - i en avstand av ca. 24 meter.
De 40-60 sekundene det tar før varmtvannet når fram når badet ikke har vært brukt på lenge er uendelig laaaaange. Nå har jeg skråstilt pumpa i 45 grader så får vi se hva som skjer....

  (trådstarter)
   #28
 311     Hedmark     0
Så har rørleggeren satt inn ny pumpe igjen, men det er så mye luft i anlegget at det er nytteløst å starte den opp. Den vil knekke sammen igjen i løpet av noen dager...
Vannkilden er et borehull på 110 meter med mer enn nok vanntilførsel. Etter trykktanken er det montert et "flaske"-filter som fjerner kalk fra vannet ved bruk hjelp av en saltoppløsning fra et plast-kar/bøtte. Det må være her luften tilføres vannet og det må skje i filterets selvrenseprosess som er programmert til kl 0300 hver torsdag. Det må være da eventuell luft blir sugd inn i systemet.  Er dert noen som har erfaring med slikt og kan foreslå tiltak?
  (trådstarter)
   #29
 311     Hedmark     0
Ja så har jeg lokalisert problemet. Det er gass (oxygen, CO2 eller nitrogen) i brønnvannet. Når det går inn i trykktanken frigjøres gassene og derfor stopper pumpa på grunn av luft. En løsning kan være å kjøre vannet inn i en åpen tank før det går ut i bereder/vannsystemet for å frigjøre gassene. En annen må vel være å finne en sirkulasjonspumpe som fungerer på en annen måte enn Grundfors?
Noen som kjenner til slike pumper?  Det er jo ikke mue sirkulasjon som skal til heller.
   #30
 24,668     Akershus     0
Ikke sikker på om det er aktuelt for deg, men det finnes automatiske luftepotter. En enkel ventil med flottør. Dersom det er vann under ventilen er den tett, er det luft, så slippes denne ut. Vannet kan stå under trykk.

Kanskje må du sette trykktanken opp/ned e.l. for å sikre at lufta samles i høyeste punkt under ventilen.

Signatur