(trådstarter)
   #11
 311     Hedmark     0
Den står på returrøret, det er kanskje derfor den trekker luft nåt jeg åpner en kran?

   #12
 24,668     Akershus     0

Ja da, den er montert horisontalt og med inn/ut også horisontalt. Dette er forøvrig rørleggerens problem, men jeg blir litt lei av at han må hit for å skifte pumpe stadig vekk. Denne uka blir det tredje gangen han skifter pumpe.
Tydeligvis går pumpa varm for når jeg åpner endepluggen kommer det masse damp ut og spindelen kan ikke dreies rundt med en skrutrekker. Først når den har fått kjølt seg ned en stund lar den seg dreie rundt slik at den vil gå igjen. Da kan den virke som den skal i flere uker...
Jeg har også tenkt på luft, men hvor kan luften komme fra når den fungerer over lengre tid og det er et lukket system?


Hvor finner en referanse til denne monteringsmåten?
Selv ville jeg tro at det ikke spiller noen rolle om stussene inn/ut står horisontalt eller vertikalt. Videre så har enkelte modeller fra Grundfos ikke noen "lufteskrue". En kan dermed tro at lufting ikke er nødvendig.

Ut fra konstruksjon og at en ofte har en pumpe med "våtløper", så må pumpa trolig monteres med motorakslingen horisontalt eller noe hengende. Usikker på om den kan monteres med motoraksling vertikalt med motoren ned. Dersom den monteres med motoraksling opp, så må den trolig luftes og en kan risikere at det samles ny luft etter en tid.

Ut fra beskrivelsen av fenomenet: varmt når en tar ut lufteskruen, vil jeg tro at det er en luftlomme under lufteskruen. Eneste mulighet for å få denne ut synes å være å forsikre seg om at akslingen heller litt. Likevel pussig da det vil være svært liten vannsirkulasjon i denne enden av akslingen.
Siste redigering: Wednesday, March 23, 2011 2:11:21 PM av KjellG
Signatur
   #13
 157     Møre&Romsdal     0
Pumpen er riktig montert den. Horisontalt eller vertikalt løp spiller ingen rolle. Men akslingen skal alltid være horisontal. Det jeg lurer på, når jeg studerer bildene, er hvordan dette er koplet. Pumpen står på retur. Den går inn på en T. Hvilket rør er det er det koplet til?
Signatur
  (trådstarter)
   #14
 311     Hedmark     0
Den er koblet til varmtvannstilførselen fra varmepumpeberederen og fra varmtvannet lengst bort fra berederen. Varmtvannet går med andre ord i en slynge for å få tilgang til varmtvann umiddelbart - også langt fra varmtvannskilden. Du har kanskje opplevd på enkelte hoteller at varmtvannet kommer med en gang kranen åpnes uavhengig av hvor rommet er i bygningen?
Min pumpe blir i hvert fall full av luft og stopper (går varm/låser seg).  Når jeg tar av strømmen noen timer kan jeg vri spindelen rundt og da starter den igjen. Så kan den gå i tre-fire dager før det samme skjer igjen.
   #15
 157     Møre&Romsdal     0
OK. Det er mulig jeg er på viddene her. Jeg vurderte et slikt opplegg selv da jeg installerte VP. Men fant ut at det ble for mye mikkmakk. Jeg regner med at dette er montert ihht installasjonsveiledning. Men jeg trodde at retur fra varmtvannskretsen skulle inn på kald side slik at det alltid er toppvarmet vann som kommer ut til forbrukerne. Slik du beskriver det, vil vel vannet uansett gradvis bli kaldere? Fra varmtvanns-uttak, en runde og så tilbake til varmtvanns-uttak? vis det er slik. vil ikke da pumpen etterhvert jobbe med mottrykk? Etter hvert som vannet i kretsen avkjøles mener jeg. Håper du forstår hvordan jeg tenker  ;)

mvh jiho
Signatur
  (trådstarter)
   #16
 311     Hedmark     0
Nei, mottrykk skulle det ikke bli. Varmetapet er minimalt ettersom rørene ligger midt i et lag med 30 cm isopor(!!!) I prinsippet skulle trykket bli det samme på hver side av pumpa så lenge det ikke tappes vann. Når det tappes så vil jo påfyllingen fra bereder skje i det samme konstante trykket.
   #17
 157     Møre&Romsdal     0
Vel ....da har vel ikke jeg noe å bidra med. Men kan ikke helt fri meg fra tanken om at det er noe som skjer slik at pumpen får feil arbeidsbetingelser og at den kaviterer. Det kan skape damp og gjøre at den ikke "våtløper" lenger. Du får varmgang i lageret og det interne temp-vernet i pumpen stopper den. Jeg får bare ønske deg lykke til. Håper du får en løsning på det.

Edit: Hvor stor kapasitet er det på pumpen du har i brønnen?


mvh jiho
Signatur

  (trådstarter)
   #18
 311     Hedmark     0
Pumpa er 1,1 Kw og skal pumpe vel 25 l/min  (120 meter). Jeg har borehull på 110 meter slik at kapasiteten skulle være bra nok. Hva trykket på trykktanken er har jeg ikke sjekket, men vanntrykket er o.k.  I forrige uke luftet jeg pumpa og satt den i gang igjen. Da var den full av luft etter en dag og stoppet etter lufting.  Når jeg så startet den opp igjen (etter avkjøling) så har den gått i fire dager og i dag var det ikke luft i pumpa (?). Vi får se hva rørleggeren sier når han kommer....
Tom
   #19
 1,545     Sørlandet     0
Gratulerer med en slik tappevannsautomatikk. Det er glimrende greier.
Problemet ditt er tydeligvis at det bygger seg opp luft inne i sirkpumpa.

Monteringen din er riktig, men min erfaring er at det ikke spiller noen stor rolle for levetiden. Jeg hadde en Grundfos som holdt i over 30 år og den stod montert med akselen loddrett og lufteskruen på toppen.

Ville vridd pumpehuset 45 grader nedover fra vannrett slik at gjennomstrømningen kommer på omlag høyeste punkt. Det vil antagelig lettere dra med seg de små luftmengdene som samles. Tappevannet du henter inneholder jo en masse oksygenrikt vann og gass noe vil jeg tro avsettes i et slik system, men normalt spiller jo det ingen rolle. Dette er jo tappevann.

Jeg har et system med pumpe, brønnvann og trykktank på hytta og det frigjøres mye luft fra vannet. Når vi ikke har tappet på en lang stund og så begynner å tappe, freser det ut litt luft før alt blir som normalt, men det lager uansett ikke problemer.

Med en slik vinkling kommer luftingen lavt, men den bruker du antageligvis aldri, så det spiller nada rolle.

Prøv dette en ukes tid og funker det så fint. Funker det ikke, så vrir du pumpa tilbake til vannrett og lar rørleggeren din fintenke litt mer på hvorfor pumpa di blir full av luft.
Signatur