#11
 4,110     Akershus (Follo)     0

. I USA får man de av en elelr annen grunn også med 220v, men de har 60 hertz. Noen som vet hvor stor rolle dette har?


Spør dem som selger den om motoren er laget for også å brukes på 50Hz!
Om de har spart alt de kan så er det mindre jern i motoren. Den vil da gå varm på 50Hz. Om den er designet for 50Hz er det ikke noe problem å kjøre den på 60Hz. Bortsett fra at den blir tyngre (og dyrere å produsere). Ofte er motorer spesifisert for både 50Hz og 60Hz. Det står på merkeskiltet og gjelder asynkron motorer. Er det enfase motor så vil det også være spesifisert en annen størrelse på kondensatoren. Men den koster ikke mange kronene.



Signatur

   #12
 3,042     Akershus     1

Merkelig at det ikke finnes akkurat slike sager i norge, vi er jo landet med mest DIY prosjekter og oppussing i forhold til folketallet.
Ikke så rart egentlig. Bordsagen er det absolutt viktigste redskapet i en snekkerbod eller treverksted i USA, men i Europa har det aldri vært slik (meg bekjent). Amerikanere bygger jigger og styrer verre for at bordsagen skal klare "alt". Mye av det er enklere med bedre egnede verktøy, men det er en rimelig sober bransje som ikke nødvendigvis tar innover seg forbedringer fort.

Slik har det vært i mange år. Første jeg leste om det var gammel radialarmsaghistorie. RAS fikk et ufortjent dårlig rykte som svært utrygg av bordsagprodusenter og -fantaster (mao. de fleste entusiaster og fagfolk). Dette fordi enkelte hadde skadet seg og andre fordi de brukte sagen feil. Ryktet sa selvfølgelig ingenting om alle ulykkene med bordsager som (hvis jeg husker riktig) toppet all statistikk.

Det er et kjekt verktøy og en fin modell fra Delta hadde helt klart gjort seg på verkstedgulvet, men det er en grunn for at en bordsag som skal gjøre "alt" ikke har tatt av i Europa. Se på de amerikanere gjør med en bordsag og så tenker du på alternative metoder, gjerne med mer passende utstyr. Jeg kan nesten garantere at det finnes noe bedre. Splitting av tynne eller små emner er den best til og derfor finnes justersager i Europa. En slik bordsag tar også vanvittig plass da den trenger stor ledig plass på alle fire sider hvis man skal bruke den på ekte, amerikansk vis. Det er fortsatt gjengs oppfatning at man bruker en bordsag til å splitte store plater i USA (ikke alle mener dette selvfølgelig) og dykksager finnes det lite av. I Europa er det ikke slik. Her har bl.a. Mafell og Festool produsert bedre egnet utstyr for denne jobben i mange år. For ikke å snakke om finsnekkere eller tømrere som har laget utstyr til dette selv.

Mitt råd er at en slik bordsag koster mer enn det smaker. Med mindre man er veldig hypp på å gå "all American".
   #13
 288     Telemark     0
Vi leverte en slik bordsag idag på jobben, den er iallefall ikke direkte flyttbar, 250kg.
   #14
 2,044     0
Makita har noen greie sager. f eks. Makita MLT100.
Du kan se noen bilder her:
https://www.google.no/search?q=Makita+MLT100&client=firefox-a&hs=tzy&rls=org.mozilla:nb-NO:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=LCMDUq3OFOrl4QT57IGACw&ved=0CDQQsAQ&biw=1920&bih=903

Eller google.

Husk at andre sine erfaringer gjerne bygger på om de har brukt store og dyre kvalitetssager før, eller om de har oppgradert fra en rimeligere sag. Smile
   #15
 2,044     0
Du kan også prøve å legge til "stasjonær" i søket ditt. Stasjonær sag, stasjonær ribbesag osv.

   #19
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Det var en interessant påstand vedr. frekvens.

Hvordan kom du fram til det? Det høres lite sannsynlig ut hvis man ser på matematikken bak asynkronmotorer.

Ellers er det slik at dreiemomentet øker med kvadratet av tilført spenning, så har du 220V i USA og kjører den på 230V i Norge så..

I praksis, null problem med slike motorer på 50Hz i Norge. Motorer produseres slik at de ligger på grensen av magnetisk flukstetthet angår, er alltid marginer.

Ved å bruke slike asynkronmotorer, så finner man også en driftkondensator til den tredje viklingen. Den stjeler effekt og dreiemoment. Man vil kunne hente ut mer fra motoren ved å koble den om til trefase. Men det nok utenfor allmenn kunnskap.
   #20
 20     Vinje     0
Dette er noe jeg har blitt fortalt av elektrikere offshore, hvor det er enkelte gamle rigger som har forskjellig hertz, fra den vi har på land. Funker fint visstnok. Kanskje ikke i teorien, men som sagt, fint i praksis. Ha en fisefin helg.