5,369    8    1  

Nyttige funksjoner og bruk av kapp-/gjærsag

 6,704     Akershus     1
Jeg har en Makita LS0714L kapp-/og gjærsag. Ikke noe veldig spesielt med den for så vidt, men jeg i grunnen aldri tenkt på den som noe annet enn en sag for vinkelrette kutt og gjæringskutt.

Her om dagen snublet jeg tilfeldigvis over trenching-funksjonen på sagen, som jeg regner med de fleste andre kapp- og gjærsager også har. Denne skulle jeg ha vært klar over tidligere Smile Da hadde jeg sluppet å knote med sirkelsagen eller min unyttige Dremel Trio med minifres som jeg kjøpte i et svakt øyeblikk i fjor.

Så jeg begynte å tenke på om det er andre funksjoner på sagen som også kan være nyttige, eller om det finnes bruksområder for en slik sag som jeg ikke har tenkt på.

Jeg kunne selvsagt satt meg ned med en kaffekopp og lest gjennom bruksanvisningen som har ligget og støvet siden den ble bladd raskt gjennom rett etter jeg kjøpte sagen, men det er så lite inspirerende. Da er det mye morsommere å starte en ny tråd på BB og få innspill alle her inne som har praktisk erfaring i lassevis ;D

Kjør diskusjon!

   #1
 1,016     Hosle     0
Det du kaller "trenching"-funksjonen har jeg brukt endel. Altså saging med aktiv bruk av dybdestopperen. Et triks her er å legge noe skrapmateriale innerst mot anlegget, da hindrer man at sagsporet blir buet innerst etter sagbladet.
Med mange spor tett i tett. kan man lage lange tapper på denne måten.

Et annet triks (om det kan kalles for det) er å bruke både vippefunksjonen og gradfunksjonen samtidig f.eks. til å korrigere for lister som ikke ligger helt flatt mot veggen. Ofte er vegger, spesielt med murpuss, buet inn mot gulv og tak.
   #3
 1,016     Hosle     0
Saging av korte emner er farlig. Noen råd:
1. Sag hele tiden av minste biten. Ikke del f.eks. i to først.
2. Legg skrapmaterialer innerst mot anlegget, da får materialet du skal sage i støtte hele veien
3. Bruk materialklemme/tvinge
4. Unngå å sage veldig korte materialer med kapp- og gjærsag
  (trådstarter)
   #5
 6,704     Akershus     0
Fine tips, kan være verdt å ta med seg videre.

Når jeg kapper veldig korte emner legger jeg ofte en lengre bit med skrapmateriale over for å holde det korte emnet på plass. Det funker fint så lenge den samlede høyden på materialene ikke overstiger høyden på anlegget.

Ellers har jeg fra tid til annen brukt saga til å lage kiler av småbiter av 48*98. Det ble ved et par anledninger såpass spennende at jeg ikke lenger gjør det.
  (trådstarter)
   #6
 6,704     Akershus     0
Løfter denne igjen!

Hva er nødvendig når det gjelder vedlikehold av en kapp- og gjærsag? Sjekke at den sager vinkelrett og justere om nødvendig er i alle fall noe som bør gjøres. Andre ting? Noen spesielle deler som krever smøring kanskje?
   #7
 2,044     0
Har ei steingammel DeWalt sag. I bruksanvisningen står det at stengene ikke skal smøres. Jeg har nå gjort det likevel, da uttrekket gikk tregt pga av litt rustanslag. Noen ganger med en liten omgang med våtslipepapir først, og så teflonolje. Saga er som sagt steingammel, men det har ikke hatt noe betydning for nøyaktigheten eller andre ting. Jeg bruker forøvrig teflonolje på sagbord av støpejern også. Tror det er viktig å bruke en tynn olje.

  (trådstarter)
   #8
 6,704     Akershus     0
Beklager sent svar, men dette var gode tips! Smile

Jeg byttet ellers blad på min Makita LS0714 i helga. Da leste jeg litt i manualen - og bet meg merke i at det anbefales å sjekke kullbørstene med jevne mellomrom. Jeg har ikke sjekket det siden jeg kjøpte sagen for 4 år siden, men det er kanskje på tide Smile