#61
 19     Bergen     0
Tiden åten bør ligge ute er litt avhengig av hvor mye kre du har. Utifra hva du har skrevet, er det ikke stor aktivitet.

F.eks:
Har et hus mye kre, bør åten stå 6-10 uker før du kontrollerer med feller. Dette fordi åten forsvinner fortere jo flere kre som finnes.
Har et hus lite/middels (30-40 på 4 uker), varer åten lenger og du kan kontrollere med feller etter 10-12 uker.

Behovet for etterfylling av åte varierer etter hvor mye kre du har. Er ikke nødvendig å legge ut mer åte når det ikke er spist opp.


Et skadedyrfirma bruker ofte 4 ukers regel på feller og 6-10 ukers regel på åte, fordi de bruker en formel for å regne ut resultatet av saneringen.
Signatur

   #62
 19     Bergen     0
Tetting av lister kan stagnere/begrense hvor kre kan gå, men det er vanskelig å få alt 100% tett. De vil ofte finne nye veier inn. Ville ha sanert 1-2 ganger før du begynner med tetting. Da får du tatt flere og saneringen vil bli mer effektiv.
Rengjøring (støvsuging) av lister er viktig før du legger ut åte. Den virker bedre når den ikke ligger full i støv.

Skal du legge ut åte andre steder enn i leiligheten din, må du kontakte styret i sameiet. Du har ikke lov til å legge ut åte på andre sin "eiendom". Det bør derfor være en felles dugnad på dette. Det må også taes hensyn til dyr, barn osv.
Signatur
  (trådstarter)
   #63
 111     0
Ok - men jeg kan kanskje ta av listene, rengjøre (støvsuge), undersøke for fukt, plassere ut åten og deretter stille listene opp langs med veggen igjen (uten å nødvendigvis feste dem, hvis det går an?)

Men jeg skal bare sette ut åte en gang i løpet av disse 10 ukene? Jeg har nemlig hørt om ei som har fått råd om å etterfylle med åte hver 14. dag (men det var type skjegg)

Jeg lurer og litt på hvor mye fukt som skal til for å holde en bestand i live. MÅ tilstedeværelsen av sølvkre i "ikke-våt-rom" bety at det er noe annet galt med bygget/rommet?
  (trådstarter)
   #64
 111     0
Oi! Jeg leste først nå det du sa om etterfylling! Beklager! Men hun jeg nevner sier at åten blir stein hard etter en stund? Er det muligens derfor hun etterfyller? (Spiser de den når den er hard?)
  (trådstarter)
   #65
 111     0
Nei, mannen er visst ikke så hypp på å fjerne listene, i første omgang. Jeg tenkte kanskje det var enklere å inspisere for fukt på den måten, men Anticimex har vel sine metoder uansett. Og tar vel vekk de listene som de trenger, om nødvendig.

Og for åteutleggingen er det vel heller ikke nødvendig, om jeg forstår deg rett. Men god støvuging langsmed listene forut for, er vel sikkert en god ide ja (gjorde det også før jeg satte ut åtefellene sist)
  (trådstarter)
   #66
 111     0
Hvis vi antar at jeg har sølvkre, og ikke skjeggkre, bør jeg behandle hele leiligheten likevel, hvis jeg en eller to (eller tre - en gang var jeg ikke helt sikker på hva jeg så, før det krøp under en list) har observert kre i de to øvrige rommene i leiligheten (soverommene) i løpet av de litt over to årene jeg har bodd her?

I disse rommene har jeg hatt feller ute i nesten 7 uker nå, uten fangst (vel, har ikke sjekket alle i dag, da!)

Samtidig: Det er ikke allverdens ekstrajobb å ta de også (selv om barnas rom er veldig "sprekkefritt" etter at jeg gikk amok med akrylfugemassen den gangen for halvannet år siden da jeg trodde muligens jeg så noe krype vekk under en list - så jeg skjønner ikke helt hvilke sprekker jeg skulle ha dyttet åten under..)
   #67
 19     Bergen     0
Du trenger ikke ta av lister for å måle fukt. Om Anticimex skal utføre målingen, fikser de nok det. Du trenger heller ikke behandle alle rommene om det er sølvkre, men kun der hvor fellene har indikert aktivitet.

Det er riktig at åten kan bli hard etter en stund. Det er litt avhengig av temperatur, fukt osv, men den varer i mange uker før den blir "stein" hard.

Anbefaler å ha listene på og legge åten i sprekkene.

Det trenger ikke være en fukt skade for at sølvkre skal trives, men optimale forhold for sølvkre er 25°C - 30°C og 75% - 90% luftfuktighet.



Signatur

  (trådstarter)
   #68
 111     0
Skjønner! Tusen takk for hjelp!

Jeg vasker aldri gulvet, så og si (støvsuger bare), men fukten kan vel komme fra steder likevel. Kanskje utsiden - som sagt er det en gammel bygård i mur jeg bor i. Er noen år siden utsiden ble renovert. Kanskje Anticimex finner ut av det.

Vi er oppe i 17 kre nå, som vi har sett ved hjelp av teipen. Kan være noen flere bittesmå som har unnslippet vårt blikk. Det fine med teipen er at man ser akkurat hvor de går ut, og det ser ut til å være to "hot spots". Det ene stedet er det definitivt mest små, noe som muligens kan indikere at det er der vi evt har noe fukt.

Tenker å la teipen være på en uke til, selv om det er en del støv på den nå. Så får vi igangsette andre tiltak. Tusen takk, igjen, for hjelp og rådgivning!
  (trådstarter)
   #69
 111     0
Noen synes jeg ervabskelig å artbestemme altså. Ta dette. Det er bare 4 mm stort - altså en nymfe (?)
Sølvkre - 20190831_153824.jpg - Anonym
  (trådstarter)
   #70
 111     0
Jeg har ikke fanget noen de siste par dagene (så vidt jeg kan se). Kan det være fordi temperaturen har sunket? Bør jeg i så fall sette opp varmen i huset når jeg setter ut giften? (For å få tak i flest?)