HSt
   #21
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Ok - men om man avdekker fukt - hvilke alternativ har man? Avfukter i oppholdsrom er vel ikke spesielt egnet... de bråker jo en del?

Har DD8L og den suser jo litt men er det verre enn en LL varmepumpe ? Det går evt an å ha den på når en er borte eller evt på stua nattestid

   #22
 30     0
Det finnes avfuktere som kan starte og stoppe til faste tider, slik at den automatisk bare kjører når du er på jobb eller i senga.
  (trådstarter)
   #23
 111     0
Takk for råd, kan jo være noe. Men jeg har hørt fra Mycoteam at luftfuktighet er av mindre betydning når det gjelder kre, da det er fukten inne i konstruksjonen som er viktig.

Nå har jeg satt på litt varme og fuktigheten har krøpet litt nedover til 50 %. Innetemp er rundt 20 gr.
  (trådstarter)
   #24
 111     0
Jeg har kjøpt teip og teipet langsmed veggen der de forekommer/jeg har fanget dem. Samt satt ut nye åtefeller i andre rom. Men jeg har også kjøpt Advion roach gel. Og kiselgur. Jeg lurte på å bruke Advion (kan undersøke evt fuktskader parallelt). Litt råd ang bruk av Advion mot sølvkre eller skjeggkre? Bør jeg behandle hele leiligheten, eller bare i området hvor jeg har fanget de sist? Og hvor ofte bør jeg gjennomføre behandlingen, og hvor lenge?
   #25
 19     Bergen     1
Ser det er mange som har fått besøk av sølvkre.
Først må jeg si at sølvkre egentlig ikke er et skadedyr, da det ikke er kjent at de har gjort noe skade på boliger, men mange finner de sjenerende og derfor ubehagelig å ha i boligen.

Sølvkre trenger minst 60% luftfuktighet for å gjennomføre livssyklusen sin. Senker du luftfuktigheten vil de med tiden forsvinne av seg selv. Har du fuktskader, bør det utbedres, da sølvkre elsker muggsopp som føde.

Mange lurer på hvordan de skal bekjempe sølvkre. Da er det først greit å vite litt om livssyklusen. Det er viktig å ha tålmodighet når du skal bekjempe sølvkre. Fra de legger egg til de er kjønnsmoden går det 6-7 måneder (egg klekkes etter ca. 1 mnd og det tar 5-6 mnd til de er voksen). Insektspray og andre sprøytemidler har derfor liten effekt. Du bør utføre sprøytebehandling kun i de tilfellene du har ekstremt mye for å «slå det ned .

For behandling anbefaler jeg at du begynner med en kartlegging i alle rom med feller. Dette er for to grunner:
  • Finne ut hvor mye du har og hvor stor spredning det er.

  • Bruke tallene i punkt 1 til å se resultatet av behandlingen.




Fellene bør stå 4-5 uker. Skriv ned hvor mye du finner og hvor du finner de (lag deg en liste).
Når du er ferdig med kartlegging, legger du ut åte i sprekker. Åten skal ikke være synlig etter utlegging, slik at barn og husdyr får tak i den. Åten du bruker kan være den samme som brukes på maur eller kakerlakker (Advion roach gel pasta) og legges ut ved bruk av en sprøyte med tynn spiss, slik at du kommer ned i alle sprekker. Åten bør legges ved hver 30-40 cm og kun en liten dråpe (fyrstikkhode) på hvert sted.

Etter 2-3 mnd legger du ut nye feller som igjen står i ca. 4 uker for å se resultatet av bekjempelsen. Finner du mange sølvkre i fellene igjen, gjentar du åte utleggingen. Du kan gjennomføre denne syklusen flere ganger til du er fornøyd.

Andre tips:
  • Tett sprekker hvor kre kan oppholde seg eller komme fra. Dette gjelder spesielt ved dørstokker.

  • Støvsuge lister ofte (Frys støvsugerposen etter bruk).

  • Ikke vask med vann langs lister, bruk støvsuger.


Signatur
  (trådstarter)
   #26
 111     0
Tusen takk for råd. Kartlegger nå med teip - bruker denne: https://skadedyrbutikken.no/feller-og-limrull/skjeggkre/insekter/fangsttape-25m.html

men så blir jeg i tvil - er den sticky nok? Er så sjukt frustrerende å bruke masse tid og penger på produkter og så er det noen som sier "den og den funker mye bedre". Har lagt ut sikkert 12 meter av den ganske dyre teipen i stuen, og har fanget tre ila to dager. En av dem ser ut til å ha klart å snu seg for å returnere til lista (?). Var bare enden som stakk fram. Og i dag var den jammen meg også borte - men mulig den hadde blitt spist opp av en som lå ved siden av i dag?

Usikker på om jeg orker en ny runde med en ny type teip altså. Er det noen av dere der ute som har erfaring med ulike typer limruller for å fange sølv og skjegg?

Takk for råd om bruk av Advion. Trengte det. Tenkte å kontakte Anticimex også, som sagt.
  (trådstarter)
   #27
 111     0
Og bør jeg forresten behandle hele leiligheten med Advion? Eller bare stedene de har blitt fanget?

  (trådstarter)
   #28
 111     0
Hva med kiselgur? Har kjøpt en boks. Har tenkt på å ta av listene, litt for å lete etter spor av fukt, da kunnne vi ha strødd litt av det i sprekkene? Har det noe for seg?
  (trådstarter)
   #29
 111     0
Siden vi har en 90 kvm stor leilighet er det vel like greit å ta hele... stua og kjøkken, hvor de befinner seg mest, er jo over halve arealet.

MEN: Tynn tupp/sprøyte sier du. Den som kom med pakken med Advion roach gel er jo ikke så tynn?
Sølvkre - 15662453800513782218043330925272.jpg - Anonym
   #30
 19     Bergen     0
Jeg selv bruker ikke den tapen du har lenket til og har ingen erfaring med den. Har prøvd med fluepapir, som er en 30-40cm lang tape. Min erfaring var at den fanget mer støv enn kre.
Jeg vil anbefale små kre feller av papp med lim. De er lettere å plassere, samt de fanger ikke så mye støv.

Angående hvor du bør behandle.
Du trenger ikke behandle hele leiligheten når du har sølvkre, men kun i de rommene de er påvist. Har du skjeggkre, vil jeg derimot anbefale at du behandler alle rommene.

Kieselgur fungerer ikke på sølvkre. De har for hardt/tykt skall for at kiselgur gjør noe skade.

Du kan bruke medfølgende spiss på tuben. Bare sørg for at åten kommer godt nedi sprekkene og ikke er tilgjengelig for små barn eller husdyr om du har det. Du kan i tillegg bruke noe spisst til å dytte nedi sprekker om det er behov for det.

Signatur