18,804
53
2
Anbefalling av stort sikringskap
3,674
Hordaland
0
Må bestemme meg for nytt sikringskap snart, i skapet skal jeg ha måler, sikringer og knx enheter. Må også ha mulighet for utbygging. Jeg skal ikke ha noe tele ol. i skapet. Er det noen modeller som anbefalles, kan gjerne ha fra gulvet og opp.
I skipsindustrien er det vanlig at alle skap har rekkeklemmer mellom skipskablene og de interne kablene i skap, er det noen boligskap som har en slik mulighet kanskje eller er det helt fraværende i en boligløsning?
I skipsindustrien er det vanlig at alle skap har rekkeklemmer mellom skipskablene og de interne kablene i skap, er det noen boligskap som har en slik mulighet kanskje eller er det helt fraværende i en boligløsning?
Når det gjelder rekkeklemmer så bygger vi opp dette selv med DIN-skinne klemmer etter behov i hvert enkelt skap.
KNX servere har vi begynt å plassere enten i egnet skap med tilstrekkelig lufting, eller åpent på hylle på vegg dersom dette er egnet, da ofte sammen med multimedia utstyr.
Fiber/koax legger vi på svakstrømdelen i gulvskapet.
Innehaver av BMS Elektro - Smarthusinstallasjon for private. Sertifisert KNX, Gira-, Jung- og Theben partner
www.bmselektro.no
Skal bruke elektrikker til installering av selve skapet, er elektrikkere generellt informert om muligheten til bruk av rekkeklemmer? Selv synes jeg det er svært praktisk da man får avsluttet feltledningene på en ordentlig måte og at de interne ledningene har den nødvendige lengden.
Jeg har et eget styreskap ved siden av sikringsskapet og der er det rekkeklemmer i bunn og jeg har laget kabelskritt (med krympestrømpe) på samtlige kabler som kommer inn. Når alt er terminert mot rekkeklemmer så er det mye enklere å gå med RK internt i skapet å koble om i ettertid uten at det ser ut som arbeid utført av en slabbedask så jeg angrer ikke på at det ble gjort.
Hvis noen vil dele deres erfaringer med boligskap setter jeg pris på det, både fordeler og ulemper, hva ville dere gjort annerledes osv.
i prisma g systemet bygger man opp etter behov og kan ha vertikale og horisontale føringsbøyler. Kjempe greit og oversiktlig men er selvsagt dyrere enn ett standard boligskap og dermed lite benyttet i bolig.
www.passivpluss.no
Oppføringen og tiden etterpå i vårt passivhus
Hva prisklasse er vi i med dette skapet?
Tanken min er rekkeklemmer i topp, seksjonere skapet for 2 områder på 230V, et for hver måler med tilhørende sikringer. Så en seksjon i bunn for div. lavspent og annet utstyr. Ser for meg litt mer detaljert overvåkning på forbruk på forskjellige kurser på sikt. Er spessielt interesert i forbruk på varmtvannskurs og oppvarmingskurs (Har vannbårenvarme i hele huset på en kurs).
Til dette formålet tenker jeg at et hvilket som helst godkjent elektroskap for industrien kan være greit. Eksempelvis Eldon, EFA, Rittal, etc.
Kanskje noe slikt som dette:
http://www.eldon.com/123094_MCS-nn_NO-Kombinasjonsversjon_enkel_dor.aspx
I størrelse h210, b60, d30/40.
Jeg ville ikke kombinert sikringskap og data, datautstyr krever mye plass, både i bredde og ofte dybde. En bør også ta hensyn til utvidelse. Da er det mye bedre å sette ett skap av valgfri størrelse ved siden av, skulle en da få problemer med plassen senere kan man enkelt bytte det ut uten å involvere elektrikker.
Men skulle gjerne visst mer om dette skapet, det er jo ikke stansefabrikken selv som lager skapet så jeg må sikkert til en annen produsent for å finne detaljer.
Hager skapene er knallbra!
Men du går ikke glassdører på gulvskapene, dersom du vil ha det. Send meg PM med e-post, så kan jeg sende over tegninger/skisser.
Dette er modulbasert og man bygger det opp som man selv vil.
Jeg har nå 252moduler men kan bygge ut til mer om det skulle trengs.
Med målerbrett for 3fas kan man utenom ha rundt 360 moduler om jeg ikke husker helt feil.
Tror det er det jeg får plass til og burde være god nok plass.
Pris på et slikt da?
Skapene fra Hager leveres ikke med flenser for kun 20mm rør, så jeg har tatt flensene ut av tilbudet og får heller laget plater med huller selv. Da kan jeg fylle opp med det antall rør jeg får plass til. Er 3 flenser i toppen av skapet, er også noen flenser i sidene hvor jeg ønsker å bruke det ene til det som står i teknisk rom.
Finn elnr og send meg pm. Kanskje jeg kan ordne deg en god pris.
Såvidt jeg kan finne ut er Eaton sitt 34 cm dypt, men ikke mye info å finne om dette ellers...
Er kanskje en konstruert problemstilling
Jeg ser at 80cm bredde kan bli lite, kjøp 120cm om du har plass. Jeg har valgt kjøre rekkeklemmer på de to øverste din skinnene noe som muligens forklarer at plassen kan bli brukt opp. Men det gir meg en helt annen mulighet til å holde orden, også etter små ombygginger så rekkeklemmer vil jeg anbefalle på alt av kabler som forlater skapet.
En annen ting jeg ikke er imponert av med disse skapene er at det er for få rørtilkoblinger, særlig når jeg kun kjører 20mm rør. Jeg liker at rørene er festet og ikke bare stikker inn i skapet så jeg har laget små plater selv og hullet opp og satt i rørfester. Men det er for liten plass så jeg blir nødt til å bruke siden og bunnen i tillegg.
KE: Dybden er vel forsåvidt et problem hvis du ikke får inn nok rør i topp?
Jeg selv har Hager gulvskap 1m bredde og ca 80 rørinføringer i toppen, måtte borre opp noen ekstra hull utenom det som var i brakkettene.
En ting som er stor fordel med Hager skapet kontra Eaton er at avstanden er litt større mellom din skinnene. Eaton skapet er trangt å jobbe i.
Hager har også en "kabelgate" bak på siden av din skinnen som du enkelt kan legge ledningene i uten å måtte tre ledningene bak skinnene.
ABB tror jeg skal ha like skap som det Hager har.
- ABB / Striebel & John er relativt dyr
- Hager varierer fra midt på treet til noe dyrere
- Eaton er midt på treet
- Schneider er midt på treet
- EFA sine nye skap er jeg litt usikker på, antar de er fra midt på treet til noe rimeligere
- Stansefabrikken er ofte rimelig
Jeg liker dårlig Hager og Eaton sine skap, det blir for mye simpel plastikk. ABB / Striebel & John har nokså tilsvarende oppbygging, men av bedre kvalitet og bedre løsninger.
Schneider Prisma G er ideelle og solide skap i metall. Utseendemessig syntes jeg skapene er grisestygg, men de gjør jobben.
Skal du til med et gulvskap med mye KNX enheter og styringer, så ville jeg sterkt vurdert å fått skapet bygget av et tavleverksted. Det høres "dyrt ut", men ser man på sluttsummen så vil det lønne seg.
Tavleverksteder benytter utelukkende rekkeklemmer, av den enkle grunn: internkoblingen i skapet utføres av tavleverkstedet, hvor terminering av kabler i bygget utføres av elektriker. Elektrikere som bygger skapet selv på stedet har ikke samme behov for å benytte rekkeklemmer, og benytter derfor sjeldent rekkeklemmer ved bygging av skap.
KNX enhetene bestiller du selv, og leverer til tavleverkstedet som skal bygge skapet. Får du tegnet opp enlinjeskjema for skapet, og styrestrømstegning for KNX'en, så kan du be om et komplett pristilbud. Tavleverkstedene har ofte valgt en hovedleverandør for skap og vern. Tavleverkstedet jeg er mest i kontakt med har basert seg på Schneider sine systemer.
Du får et komplett ferdig skap, med dokumentasjonsmappe, samsvarserklæringer, og ferdig utført sluttkontroll for skapet. Tavleverkstedet har montører som arbeider utelukkende med slik produksjon, så skapene er vanligvis aldeles nydelig innvendig - langt bedre enn du noen gang kan forvente av en elektriker (ærlig sak). Nå skal ikke jeg dra elektrikere ned i dritten, men når man bygger skapet ute på byggeplassen har man svært begrenset med materiell, utstyr, plass og ikke minst tidspress, som gjør at tavleverksteder er i stand til å produsere tavlene på halvparten av tiden, og samtidig oppnå et langt bedre resultat.
Små sikringsskap til eneboliger og leiligheter er såpass enkel og grei at elektrikere bygger disse like fint selv. Når vi derimot ser på gulvskap, med mange kurser, styringer, KNX komponenter, rekkeklemmer og den slags, så er tavleverkstedene absolutt noe som bør vurderes. Tavleverkstedene har også egne verktøy og maskiner for merking av alle komponenter og rekkeklemmer med nummerering, noe elektrikeren eventuelt må bestille ferdige merkestett eller improvisere med DYMO / etikettskriver.
Jeg vil anbefale deg til å få laget anbudstegninger til skapet ditt, og innhente priser fra et par tavleverksteder. Samtidig kan du be elektriker om å gi egen pris på bygging av skapet, slik at du har et sammenligningsgrunnlag.
Jo du kan godt si at dybden er ett problem for å få plass til rørene i toppen, det beste hadde kanskje vert å sette inn en hel plate i toppen med huller slik at man får rør inn over hele bredden. Jeg kasser inn racket på flere sider så jeg skal klare å få rør gjennom på siden og.
Sikringskapet mitt ser noenlunde slik ut:
Døren er todelt i ulike størrelser, 120cm har vel to like dører.
Jeg har brukt rekkeklemmer bak øverste deksel, to din skinner. Får plass til cirka 200 koblinger, jord festes på egen skinne. Så tenkte jeg å ha sikringene i venstre felt og knx i høyre felt.
Hvordan sikrer dere huset, en sikring til hvert rom eller hva mener dere? Jeg har så langt kommet frem til at det ikke er nødvendig å sikre de små rommene med dedikert sikring, to-tre rom får være sammen om sikringen men jeg trekker egne ledninger til hvert rom. I tillegg så blir det ganske mange sikringer på kjøkken, vaskerom og annet teknisk.
I øvre skap er to nederste din fylt med sikringer, 24 stk på 200m2 bolig.
3 rader med knx utstyr, 3x12 kanals relebokser med strømmåling, 4kanals dimmer, 16 kanals persienne/universalrele(bruker 8 kanaler til 4 screens og resterende 8 kanaler til releer), over dette har jeg 1 din som var tenkt til doble rekkeklemmer. Men da jeg begynte å koble tenkte jeg at dette tross alt bare er en bolig og droppa hele rekkeklemmene. Nesten alle rør kommer inn i toppen. Bruker 2 stk 16 muffer i 50mm hullene(de med plass til 4-5 16 rør i) og måtte bore inn ca 8 16 rør og 6 20 rør utenom i topp.
Er superfornøyd med valget av skap som er 20 cm tykt og dermed kan felles inn i vegg uten å stikke for mye ut.
At jeg droppa rekkeklemmer har jeg aldri savnet:)
Har lagt svakstrøm bak en kanal over brann/tyverisentral slik at jeg kan ta ut de ledningene jeg ønsker å bruke dem. Har vel ca 30 datapunkter spredd i boligen. Kan legge ut bilder når alt er komplett kobla og ferdig:)
www.passivpluss.no
Oppføringen og tiden etterpå i vårt passivhus
takk for utfyllende svar! Jeg pratet nettopp med elektrikeren min om dette, og han mente at Cenica sine gulvskap var flotte. Jeg er mer skeptisk, spesielt siden jeg ser at Cenica pusher Chint jordfeilautomater. Skapene fra ABB ser råflotte ut, men skjønner at de koster deretter. Schneider sine er også flotte
Litt vanskelig, jeg skal ikke koble selv, så slik sett har det liten betydning. Vet dog med meg selv at jeg gjerne vil ha det "beste" - uansett hvor irrasjonelt det er. Men kjenner det sitter litt langt inne å overstyre elektriker på hva slags skap jeg vil ha
Ser også at de fleste skapene er det så mange forskjellige opsjoner at installatøren antageligvis bør ha erfaring med fabrikatet for å greie å bestille noe som duger?
Mange skriver om Stansefabrikken sitt gulvskap, men det er "ingen" som har det?
Det blir vel gjerne flisespikkeri, men Eaton benytter også en annen farge på plastmaterialet (mer hvit), som jeg syntes blir gulere med tiden, og det blir lettere "skittent" av hender og verktøy. Hager har også en nokså lys farge, mens ABB/Striebel & John er mer gråtonet.
Jeg tror jeg heller mot Hager nå. Kanskje aller helst ABB, men en av fordelene for en ufaglært som skal overprøve elektrikeren sin er at Hager leverer sitt skap komplett (jaja, man kan sikkert trenge noen andre flenser og bla, bla, men det kommer med målerfelt og din-skinner og stort sett det man trenger. Såvidt jeg kan skjønne er både Schneider og ABB slik at man må "konfigurere" et skap før bestilling?)
Hvis man ser bort fra at det blir trangt på flensen med 205 mm skap - er det noen som helst grunn til å velge 35 cm i et bolighus (med mye KNX)? Er 205 mm nok på alle andre måter?
Det eneste de bommet på var mitt ønske om å ha glassdører - det går ikke på alle Hager skapene. Dobbeltsjekk det - dersom det er et ønske.
Skjønner ikke helt dette med simpel plastik :p
Ikke akkurat mitt inntrykk.
Dette skapet, pluss et standard boligskap, et ikt skap, 2ov vern, 2overspenningsvern, 50stk xdigital jfautomater til 28.000kr er heller ikke en vond pris.
Fikk også dokumentasjon, med arrangemangtegning og byggeinnstrukser for skapet.
Mitt har plass til 96rør i toppen. Alle hull kan slås ut i enten 16 eller 20mm så en kan ha 96 20mm her.
Trenger en mer er 50mm dypt skap et alternativ.
En kan også gå inn med 96rør i bunn, og 64 i hver av sidene.
Men for min del var det inntak i bunn og ut i topp.
Men hvorfor kjøper/bruker/ønsker folk Eaton Xdigital JFA....?
De aller fleste jordfeilsituasjoner som oppstår er som regel fullt overslag til jord. Det er svært sjeldent at man får små jordfeilstrømmer i dagens installasjoner. De fleste jordfeilsituasjoner vil derfor medføre umiddelbar utkobling, ihht. kravene. Forvarslingen har derfor svært liten hensikt i en vanlig boliginstallasjon. I industribygg med prosessoperasjoner og motorinstallasjoner kan Xdigital ha en viss hensikt.
Sorry, men jeg ser ingen grunn til å kaste bort mye penger på Xdigital i boliginstallasjoner. Det har rett og slett ingen ting for seg. På toppen av det hele ser det ut som et dårlig pyntet Thailandsk tivoli i sikringsskapet med lysende dioder og fargerike automater, som i bunn og grunn kun oppleves som en evig forvirring for kunden
Prisen h_vestbo har oppgitt er ikke unormalt lav, sett ut i fra mengden han har fått levert. Det er gitt grei pris med lavt påslag, antagelig i kombinasjon med en god forhandleravtale med Eaton gjennom grossist.
Priseksempel på Xdigital fra grossist:
Jeg vet ikke om prisen til eydybdal er med eller uten mva, men hvis vi sier den er med og ganger 409,68 med 50 stk passerer vi 20 tusen, også har han fått to sikringskap, to overspenningsvern og enda ett ikt skap + litt til. Jeg synes det virket veldig rimelig. Selv har jeg betalt rundt 500,- inkludert moms for xdigital hos grossist.
Jeg er delvis enig med eydybdal sin argumentasjon om at forvarsling ikke er særlig nyttig. Men det er en tilleggsfunksjon som ikke skader noen. I tillegg er dette en av de rimeligeste jordfeilautomatene som grossistene selger, iallefall var det der jeg handlet. De med knx på forumet her er muligens mer i sikringskapet enn andre hehe, jeg er bare i mitt gamle skap for å lese av måleren, lete etter fluken, ekstra nøkkel og sist tror jeg at jeg så etter propan-klippekortet mitt på plantasjen...
I utgangspunktet skal det jo ikke være noe Thailandsk tivoli i sikringsskapet ditt, såfremt du ikke bor i Thailand da - der blir det kanskje en utfordring å få grønne rekker med Jfb'er...
Jeg forstår fortsatt ikke hensikten med at Eaton skal ha fargekode på vippestykket på automatene... Det er greit at man benyttet disse fargekodene før i tiden, for å gjøre det enkelt å vite hvilken sikringsstørrelse man skal bytte til. Alle sikringsskap inneholder en kursfortegnelse, og man må lese på kursfortegnelsen hvor kursen går til. Jeg syntes det er fullstendig bortkastet at sikringen skal være merket med rød, grå, gul, blå eller hva nå enn det måtte være for hver enkelt kurs, når man likevel må se i kursfortegnelsen for å vite hvor kursen går til. Sikringsstørrelsen er merket både på sikringen og kursfortegnelsen med klartekst. Dersom folk ikke er kompetent nok til å forstå dette, hvor de behøver en rød fargekode for å forstå at sikringen er 10A, så tror jeg ikke folk forstår hva 10 ampere i bunn og grunn betyr...
Forstå meg riktig: jeg sterk motstander av Eaton materiell.
På toppen av det hele har Eaton, som eneste produsent i verden, laget egne sikringer som heter OV, kun for det norske markedet... Hvor fantastisk er ikke det? I mange anledninger virker det som flere elektrikere ikke forstår at samtlige produsenter av sikringsmateriell har vern som egner seg som OV, men de skjønner det ikke - fordi vernene er ikke merket med OV.
Antagelig en §1.000.000,- payrise til det kloke hodet hos Eaton som kom opp med ideen om å merke PLHT automatene til Eaton med de to ekstra bokstavene - OV - for det norske markedet. Salget har nok økt betraktelig etter de bokstavene kom på plass, og derav velger folk Eaton materiell for resten av skapet i samme slengen.
det skal man egentlig gjøre med alle andre jordfeilautomater og brytere. husker dog ikke hvor ofte i året man skal teste, varier vel litt med merke også
gjør man ikke det, kan (skjer vel nesten aldri) automaten bli en "vanlig automat/bryter" som ikke løser ut ved jordfeil. jeg har dog ikke vært borti det tilfellet
eaton sine nye automater, inneholder en haug av elektronikk, som gjør at denne test-prosedyren ikke er nødvendig. tror det ble kalt for "klebefrie automater"
hvor trygt det er at automaten er fullstappet med elektronikk er en annen sak. men skal vel tydeligvis være bra
Priser på produkter er jo egentlig ganske håpløst og diskutere...
noen får det kastet etter seg til slik og ingen ting, og andre får priser dobbelt av hva han over gata fikk....
noen firmaer kjøper inn 1000 automater i mnd og da kan jo seff de ansatte eller lignende få gode priser...
Det er ikke elektronikken som gjør at disse er "klebefrie" som mange kaller det, det har nok mer med den mekaniske oppbyggingen. Hvor vidt det vil fungere, vil tiden vise - etter at de har stått i ro i noen år.
Elektronikken i Xdigital har man derimot opplevd en del problemer med. En god del automater som blir returnert pga feil med elektronikken som gjør at den løser ut på jordfeil, selv om det ikke er en aktuell jordfeilsituasjon i anlegget.
xDigital må også testes iht anvisning, men skal ikke låse seg slik andre jordfeilvern kan gjøre. De er også i særklasse mest nøyaktige på utløsestrøm, dersom det er av betydning. Farger på vippene er flott, er mer forvirrende med forskjellige I2 verdier.
Eaton har vel også fått til en ganske grei pris på xDigital? Eller?
men, jeg er ganske sikker på at en fra Eaton, sa på en produktmesse, for noen mnd siden, at disse automatene ikke skulle trenges og testes... ?
ser jo av bildet lengre opp at det er en test-knapp, men er ganske sikker på at han viste oss en uten test knapp. kanskje blitt noe endring...
han babla noe om at disse var perfekte for f.eks. skoler og sykehus, og andre sånne steder, for da slapp vaktmesteren og passe så mye på, blant annet testing av automaer etc.
jaja, test eller ikke testing, blir vel sjeldent gjort rundt om uansett
EDIT; tok nok litt feil om test knappen. den må jo være der for og kunne sjekke hvor mye jordfeil det er etc.
La ved litt info om hva jeg (tror) jeg trenger. Hager svarte at jeg må gå via elektriker, mens Eaton sendte løsningsforslag med tegning og varenummerliste.
Jeg forstår jo forsåvidt Hager også, skal ikke påstå annet. Men kjenner jeg blir veldig velvillig innstilt mot Eaton - trass i eydybdals svartmaling av Eaton.
Utrolig hvor mye tid man bruker på noe så relativt uviktig, når man har tusen andre valg man må ta i forbindelse med husbygging...
Ingen hemmelighet det.
Jeg snakka direkte med eaton, sa at jeg jobber som montør og skal bygge eget hus.
Trenger skap med x antall moduler og så og så mange jfautomater.
Så kom de med en pakkepris og fakturerte meg via grossisten.
Jeg betalte altså det eaton fakturerte, så ordna vel de opp med grossisten så de fikk sin del.
Samma gjorde jeg med elko. Fikk en tilpasset "montørpakke" med kun det jeg trengte til en grei pris.
LED tv, når alle er LCD og forskjell er bakbelysing av lcd panelet;)
........Men helt klart ett genialt maredkesføringsknep;)
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til