5 330    44    11  

Hvilke Z-wave brytere og dimmere på 16A kurs?

GR
 794     Rogaland     1
Som sikkert mange vet (håper jeg) så er det krav at Fibaro sine uniter har forankoblet 10A sikring, hvilket i praksis betyr at de kun kan brukes på kurser inntil 10A. Jeg har mange Fibaro-moduler på 10A-kurser, og de er fantastisk bra, men trenger også noe på 16A kurser. Hva finnes og hva bruker dere på 16A kurser?

Er veldig glad i funksjonaliteten i Fibaro sine dimmere på fjærbelastet bryter, dobbelklikk for 100% etc.

   #1
 5 563     0
Henger meg på denne, har samme spørsmål. Har 4 Fibaro 2 dimmere liggende som jeg ennå ikke har montert opp. Skal ha en prat med elektriker om dette. Kanskje er det greit å montere dem på 16A kurs når det er fast installert lys i andre enden (ingen stikk på disse kursene). Men kanskje ikke...
GR
  (trådstarter)
   #2
 794     Rogaland     0
Henger meg på denne, har samme spørsmål. Har 4 Fibaro 2 dimmere liggende som jeg ennå ikke har montert opp. Skal ha en prat med elektriker om dette. Kanskje er det greit å montere dem på 16A kurs når det er fast installert lys i andre enden (ingen stikk på disse kursene). Men kanskje ikke...

Hvorfor skulle det være greit av den grunn?

Fast montasje forhindrer ikke overbelastning forårsaket av teknisk feil f.eks. Manualen sier klart og tydelig at de må være sikret av maks 10A sikring. Det er som regel manual/produsent som er førende på alt sikkerhetsrelatert utstyr.

Skulle også ønske de kunne brukes, men tviler dessverre sterkt på det. Sad
   #3
 5 563     0
Ja, du har rett i det. Det står tydelig i manualen. Og jeg vil helst at sikringen skal være kursens svakeste punkt, åpenbart.

Jeg har ingen kurser lavere enn 16A i huset, så det spørs om dimmerne noen gang blir pakket ut...
GR
  (trådstarter)
   #5
 794     Rogaland     0
I følge Tronika så anbefaler Qubino 1A sikring, men jeg finner ikke det i manualen. Forstår ellers ikke svarene helt, han henviser til at et adapter man setter i stikkontakten ikke er sikret, og for all del, det er selvfølgelig riktig (med mindre det har innebygd sikring), men det er forskjell i regelverket på fastmontert utstyr og ikke. Sikkerhetsmessig er det sikkert OK med 16A, for en skal jo ikke dra så mye gjennom en dimmer uansett, og kortslutning vil slå ut en 16A sikring også, men det skal jo være lovlig dette her.

Han sier ellers at Everspring ikke har disse kravene, og anbefaler ellers å sette på ekstern sikring per modul. Funker selvfølgelig det og, men jeg føler at det er litt "jalla".
   #6
 5 563     1
1A?? Antar at det skulle være 10A.

Ekstern sikring per modul vil forsåvidt fikse problemet med Fibaro dimmer 2 på 16A kurs også. Jeg har sett litt på den løsningen, men enig i at det virker litt jalla, og jeg er usikker på om det i det hele tatt er plass i en veggboks til det.

GR
  (trådstarter)
   #8
 794     Rogaland     0
Det finnes mange slike adapterbrytere for 16A (og som også er oppgitt til å klare det som faktisk er 16A/230V i forbruk i motsetning til Schneider sin), så det er ingen problem å få tak i. Det er innbyggingsmoduler som viser seg å være vanskelig. Et par eksempler:

http://www.clasohlson.com/no/Z-wave,-Aeon-Labs-ZW075-C16,-fjernstr%C3%B8mbryter,-p%C3%A5-av-mottaker-med-energim%C3%A5ler/36-5742

http://www.clasohlson.com/no/Z-wave-TKB-TZ68-fjernstr%C3%B8mbryter-p%C3%A5-av/36-5741

Jeg renoverer stua og nå går jeg for en 10A-kurs til alt av lyspunkt og en egen 16A kurs til alle stikkontakter. Da er utfordringen løst uten noen stor ekstrakost. Antageligvis hadde det holdt med en 16A til alt siden varme ikke er en del av dette forbruket, menmen..
   #9
 611     Bergen     0
Nå har ikke jeg vært borti akkurat denne problemstillingen, men når det er fast last så kan man dimensjonere ned kabeltverrsnittet fra 2,5 kvadrat til 1,5 kvadrat. Eller man kunne sist jeg var helt oppdatert på forskriftene. Typisk å trekke 1,5 til lamper, jeg hadde aldri det behovet så jeg brukte 2.5 på alt siden det var lettest å forholde seg til og gikk fortere.

Jeg så fant en lang diskusjon ang en Elko 2+1 bryter som også var godkjent for kun 10A.
Ble en opphetet diskusjon som jeg skummet igjennom mellom to medlemmer, men de kom ikke frem til en god løsning eller en uttalelse fra DSB, men her var det snakk om å koble en stikk bak bryteren som man ikke kan garantere at kun blir belastet med 10A.

Så lenge lasten er kjent og ikke overskrider 10A så mener jeg at man kan risikovurdere seg til at dette er helt ok å koble opp.
Dimmeren blir ikke påvirket av hva den er sikret med, men av trekket som faktisk går igjennom den.

Mulig sOPp har funnet svaret da tråden med elko bryteren er en del år gammel.
Signatur
   #10
 5 563     0
Min løsning ser ut til å bli å bytte til 10A på de aktuelle kursene. Lappene flyr... Men elektrikeren er fortsatt i tenkeboksen, så vi får se hva han finner ut av.