#21
 5,569     0
Nemlig.. Jeg har bare 16A-kurser og en haug dimmere liggende i en boks, fortsatt i originalpakning (skulle helst hatt de i veggen), så dette er en relevant tråd for meg i alle fall Smile

Hvor store er ekstra glassikringer da? Må vel ha en holder også?

GR
  (trådstarter)
   #23
 794     Rogaland     0
Kan ikke se at det står noe såntno i manualen for Qubino ZMNHDD1 - da vet jeg i alle fall hvilke z-wave dimmere jeg skal gå for.


Da må du lese igjen...

"Electrical installation must be protected by directly associated over current protection fuse 1A, gG or Time lag T, rated breaking capacity 1500A (ESKA 522.717) must be used according to wiring diagra to achieve appropriate overload protection of the module."

Se nederst til venstre på første side i manualen.
GR
  (trådstarter)
   #25
 794     Rogaland     1
Er noen av dere elektrikere eller er det ukvalifisert synsing dere kommer med?

Jeg er klar over at en kan gå over til 1,5mm2 på fast tilkoblede lampepunkt selv om det er 16A kurs, men skjønner ikke helt hvordan det er relevant. Spesifikasjonene på dimmerne sier ingenting om ledningstverrsnitt, og det går også å koble 2,5mm2 i de, selv om det er trangt. Problemet her er at det står klart og tydelig i manualen at de skal ha et forankoblet 10A vern. Jeg tolker det dithen at selve modulen krever denne type sikring. Det kan vel f.eks. være fordi den ved eventuell kortslutning begynner å brenne før den slår ut en 16A kurs? Da ser jeg ikke helt at det hjelper å foreta en risikovurdering på hva en har av tilkoblet last.

Når resonnementene begynner å bli "hvilken fare er det egentlig.." så kan en jo dra det videre i den retningen i det uendelige, og det er da man skjønner hvorfor det kreves fagfolk for elektroarbeid.


Jeg har fagbrev som elektriker, men du får velge om du tror meg eller ikke.
Kortslutningen du nevner er det avhengig av karakteristikk på sikringen om den klarer å bryte den eller ikke den kan bli for høy men også for høy. Og en kortsluttning trekker betydelig mer enn 16A.
Risikovurdering gjøres på hver jobb man gjør.
Disse 1.5 kvadratene som jeg nevnte ER faktisk relevant da NEK:400 sier at 1.5 skal sikres med max 10 A og 2.5 skal sikres med max 16A. Dette er en særnorsk norm for små tversnitt. Men vi kan risikovurdere det vekk om det er en fast og kjent belastning.
Det er ikke krav om at NEK:400 SKAL følges da dette er normer og ikke forskrifter. MEN løsningen du gjør som avviker fra NEK:400 skal du kunne dokumentere at er like god eller bedre enn det som står i NEK.

Har du et bilde av manualen? Kan det tolkes anderledes på et annet språk?

For ordens skyld; Elektrikerspørsmålet var ikke spydig ment, men kompetansen her inne er særdeles variabel, så det er greit å vite hvem som sier hva.

Setter pris på innspillene. Er det slik at 2,5mm2 også SKAL sikres med 16A? Er vel ingenting i veien for å bruke 2,5mm2 også på 10A kurs? Komfyr, vvb, vask/tørk og oppvask har alle egne kurser hos meg, i tillegg har jeg sentralstøvsuger, balansert ventilasjon, varmepumper på egne kurser, gasspeis og LED-lys... altså er det særdeles lavt strømforbruk på resterende kurser som før måtte dekke også varmeovner, støvsuger etc. Behov for 16A er nesten ikke eksisterende med unntak av de nevnte, samt i garasjen, så da hadde det vært uproblematisk å få en elektriker inn for å skifte kun sikring til en 10A, men det er klart kostnadene øker om all kabling må gjøres om igjen med 1,5mm2.. noe som virker meningsløst
   #27
 8,022     Bærum     0
Kan ikke se at det står noe såntno i manualen for Qubino ZMNHDD1 - da vet jeg i alle fall hvilke z-wave dimmere jeg skal gå for.


Da må du lese igjen...

"Electrical installation must be protected by directly associated over current protection fuse 1A, gG or Time lag T, rated breaking capacity 1500A (ESKA 522.717) must be used according to wiring diagra to achieve appropriate overload protection of the module."

Se nederst til venstre på første side i manualen.


Du har rett. 1A er jo helt latterlig. Hva har produsenten tenkt? Ingen har 1A kurser i et bolighus/leilighet, så her har man åpenbart lagt opp til å sikre ned lokalt.

   #28
 5,569     2
Diskuterte dette med en elektriker om dette. Han mente at han visste om mange (elektrikere) som hadde installert disse dimmerne på 16A, og at det "ikke burde være noe problem i det hele tatt". Jeg henviste til bruksanvisningen og kravet om 10A som stod der, så han gjorde litt research: Han tok kontakt med en forhandler av Fibaro dimmer 2, som igjen kontaktet Fibaro. Svaret var at bruksanvisningen for det europeiske markedet er laget med utgangspunkt i britisk standard, der 10A er vanlig. De foreslo for Fibaro at de kanskje burde lage en norsk bruksanvisning med utgangspunkt i norsk standard, så vi får se om det kommer etter hvert.

Uansett var det iflg Fibaro ingen problem å installere på 16A kurs, dermed installerer elektrikeren dimmere hos meg i nær fremtid.

Dette er informasjon jeg har fått via-via, så ingen må ta dette som "dokumentasjon". Men, dersom man finner en elektriker som tar litt initiativ og sjekker opp litt, så viser det seg at det går greit.
HSt
   #29
 36,582     Lillestrøm kommune     0
På jobb testet jeg noe utstyr som feilet ved at varistoren på inngangen kortsluttet. Sikringen røk ikke, men siden varistoren loddet seg selv ut av printkortet så forsvant brannfellen. Det er vel risiko for at en kortslutning ikke klarer å trekke 16A og dermed ikke tar kurssikringen.
GR
  (trådstarter)
   #30
 794     Rogaland     0
Er ikke 13A vanlig i GB? I så fall rar forklaring.