1,684    27    0  

Mer smart styring av ventilasjonssystemet -

 20     0
jeg sitter her og lurer på en ting angående ventilasjonssystemet jeg nå har i ny enebolig. Systemair save 500. Hvordan få mer intelligent styring av tilluft og temperatur . 

Systemet er lagt opp til at en kan sette ønsket tillufts temperatur. Den roterende varmeveksleren overfører da en del av varmen fra lufta som suges fra vaskerom/baderom etc over til innkomnede frisk luft - inntaksluft. Dersom en har satt en lav ønsket verdi for temperatur på ønsket tilluft (lavere enn feks temperatur på luften utvendig) så stanser den roterende varmeveksleren. En reduserer dermed varmegjenvinningen i og med at veksleren slutter å rotere. 

Men på vårdager med kald utetemperatur så kan en fortsatt ha så mye varme inn i huset med solinnstråling at en gjerne skulle ha stanset varmegjenvinningen. Da vil det ikke nødvendigvis fungere med det oppsettet som aggregatene kommer med . Kun en konstant verdi som er angitt.  Dette kan forsåvidt også gjelde på sommerdager for den saks skyld. Eller motsatt, at en selv på sommerstid ønsker varmegjenvinning på siden temperaturen ikke er så høy utvendig. 

Jeg skulle gjerne sett at en heller kunne ha brukt en temperatur føler i stua som hvis denne går over en gitt verdi så stopper en varmegjennvinningen, altså i praksis at roterende veksler på aggregatet stopper opp. Samt at den starter igjen på akuelt settpunkt. Må vel ha noe offset ala standard termostater her. 

Er det noen som har gjort noe slikt med ventilasjonssystemet sitt, eller har noen gode ideer her?    #1
 910     0
Disse anleggene kan settes opp med ulik regulering. Se installasjonsmanual pkt. "9.7.6.4 kontrollregulering". Standardalternativ er tilluftstemperaturregulering, men du kan også velge avtrekkstemperaturregulering eller romtemperaturregulering, men det siste krever egen temperaturføler. Finnes som ekstrautstyr.

Jeg tror imidlertid at det er best å holde seg til tilluftstemperaturregulering. Jeg tror avtrekkstemperaturregulering er vanskelig, siden avtrekk ofte kommer fra bad etc. hvor temperaturen er høy, og romregulering vil fort kunne skape krøll vinterstid i kombinasjon med annen oppvarming. Dessuten vil det være en helt enorm tidsforsinkelse i regulerings-loopen i begge tilfeller.

Jeg har modellen mindre (300), og erfarer det fysikken tilsier: at ventilasjonsanlegg ikke bidrar nevneverdig til oppvarming eller nedkjøling. Luftmengdene er alt for små, og temperaturdifferansene du klarer å oppnå er ikke tilstrekkelig til at det kan bidra med spesiell kjøling eller oppvarming, selv om luftmengdene er rikelig i forhold til romstørrelse.

Som eksempel har jeg ett bitte lite østvendt barnerom på 6 m^2, takhøyde 2.3 meter, her er luftmengden 25 m^3/time, altså ca. 2 hele luftutskiftinger per time. Selv ikke i dette rommet virker det som at det har spesielt stor effekt å sette tilluftstemperatur til 15 grader, selv om det er skjermet for sol store deler av ettermiddagen. Blir 20-21 grader der uansett.
   #2
 3,876     Asker     0
En nyttig styring av ventilasjon som gir økt komfort er å legge inn økt effekt når man er på badet. Enten som bryter, men like gjerne bare programmere at den går opp fra 6:30-7:30 eller noe slikt. Da kan du vinke farvel til dugg på badet. Enkelt, men nyttig. Kan gjøres med Systemair sin smart modul.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 20     0
jeg har lagt opp til kablet bryter på alle bad og også lagt inn smart modulen.
Liker ikke helt den siste da den er så treg med innlogging og passord side loading.

Mitt største problem er egentlig at jeg ikke får sug fra bad eller luft til flere rom...ligger langt under hva som var prosjektert. Men det er strengt tatt en annen sak. Pågående reklamsjon. Håper at det blir utbedret. Jeg mistenker at det er lekkasje i rørstrekket.
KE
   #4
 3,673     Hordaland     0
Noen som har koblet Systemair aggregat mot KNX? Ser for meg en knx-modbus gateway for å sende og motta data for aggregatet.

Sende til aggregatet:
-romtemperatur, tanken var at veksler skal koble inn og ut basert på romtemperatur.
-co2, kan brukes for å regulere luftmengde
-fuktighet, samme som over
-ønsket tilluft temp
-settpunkt trykk eller luftmengde (krever vav-kit)

Motta fra aggregatet:
-temperaturer
-viftehastigheter
-trykk eller luftmengde

Alt dette burde være mulig med aggregatet, noen som har forsøkt lignende?
   #5
 72     0
Er det noen måte å hente ut den informasjonen aggregatet faktisk har?
Tenker da primært på temperatur sensorene.
Skulle likt å monitorert effektiviteten
   #7
 72     0
Ai, det var interessant.
Tørr jeg spørre hvordan du har gjort det?
Jeg har Z-wave adapteret til modbus'en, men skuffet over hva jeg får ut av data derfra.
Bruker du rasbperry / arduino?

   #8
 24,668     Akershus     0
Det er vel ikke nødvendigvis noe poeng å stanse kuldegjenvinning på sommeren? Om utetemperaturen er høyere enn innetemperaturen, så gjelder det å ikke erstatte kald inneluft md varm uteluft.

Ellers, en burde ha et mer sofistikert anlegg hvor en individuelt kan heve/senke temperaturen pr rom, ikke regulere hele huset med termostat i stua med varme soverom.
Signatur
KE
   #9
 3,673     Hordaland     0
Er det noen måte å hente ut den informasjonen aggregatet faktisk har?
Tenker da primært på temperatur sensorene.
Skulle likt å monitorert effektiviteten

Jeg både henter ut og skriver til VSR-500 via modbus, det fungerer knirkefritt.
Jeg ser ikke hensikten med å monitorere effektiviteten, uansett blir det ett unøyaktig estimat all den tid aggregatet ikke måler luftmengde. Men du kan forsøke å slå av og på varmeveksleren og se hvor mye det påvirker temperaturen, gjerne på vinteren da temperaturforskjellene er store.
   #10
 72     0
Med effektiviteten tenker jeg mest på differanse mellom inn/ut luft og en måling på det lengste rør-strekket for å se hvor mye tap det er i rørsystemet.

f.eks. hvis det suges UT 24 grader varm luft av huset, hvor mye av dette klarer den og gjenvinne på INN temperaturen når det er 5 minus på tilførselluften, for deretter å se hvor mye varmetap jeg har i rørsystemet (ligger på kaldtloft med 5cm isolasjonsstrømper). Det er ikke stort man får gjort med gjenvinningsgraden, men interessant og vite. Rørene kan isoleres ytterligere hvis det viser seg å være stort varmetap der.

hvilke styringssystem har du på modbus'en?