491    17    1  

Noen som har investert i solcellepanel?

 1     0

Det er lenge siden jeg har vært her nå, så opprettet en ny bruker. nå har vi nettopp solgt huset og vi er gang med å bygge nytt hus. Inntil da så leier vi et kott av et hus men det gir mange gode ideer til det nye huset. 

Jeg har allerede bestemt meg for at jeg ønsker jordvarme og planlegger å teste ut litt forskjellige løsninger med naturlig lys. Jeg var på besøk hos en kamerat sist helg og han hadde nettopp fått installert solcellepanel på taket. Han produserte faktisk en del strøm og dette fristet. Så mye har det fristet at jeg har sittet å sett etter solcellepaneler til mitt hus. 

Har noen noe erfaringer her? Positive eller negative? 

   #1
 2     Åsgårdstrand     0
Jeg er selvfølgelig litt inhabil når det kommer til ditt spørsmål. Hvis du skal ha solcellepanel til hus så bør først tenke igjennom noen ting før du velger å investere:

- Hvor mye strøm kan jeg produsere?
- Hva er budsjettet mitt?
- Hvordan skal det finansieres?

Dette gir deg en totalkostnad, fra denne så kan du ta vekk støtten du kan få av ENOVA. Den er på opptil ca 27000,-. Denne støtten går ned i april så hvis du skal ha solcellepanel så kan det være greit å gjøre investeringen nå. Selv om snøen har kommet så jobber montørene fortsatt.

De aller fleste i Norge som gjør dette regnestykket kommer frem til at det lønner seg. Da har man gjerne 7 år med med gratis strøm minst.

Hvis man har realistiske forventninger til solcelle så vil du nok bli fornøyd med investeringen. Det er likevel fortsatt veldig tidlig å høste tilbakemeldinger, da dette har blitt "mainstream" først i de seneste årene.

Signatur
KE
   #2
 2 937     Hordaland     0
En liten notis til Solmannen; hjemmesider uten priser styrer jeg unna. Om du legger ut priser på produktene besøker jeg gjerne siden på ny.
   #3
 4 986     0
De aller fleste i Norge som gjør dette regnestykket kommer frem til at det lønner seg. Da har man gjerne 7 år med med gratis strøm minst.


Hadde det vært slik hadde alle montert solcellepaneler.
Har ikkje hørt om ein einaste privatmann som p.t. tjener på dette, kun om dei som har interesse og ser på det som ein hobby.
Beste nedbetalingstid er vel 20-30 år med dagens strømpris.

Men legge gjerne fram kalkyle for at det lønner seg.
Husk rente på alternativ investering, Otovo hopper glatt bukk over den.
For mitt hus ser det ca. slik ut (priser fra Otovo på 56 standardpaneler)
Anlegg m/installasjon
kr 234 777

Offentlig støtte
−kr 28 750

Totalt inkl. mva
kr 206 027


9700 kWh i året, det er kr 9215,- med 0,95 kr/kWh i pris OM kan bruke alt sjølv eller får full pris med salg (noko som ikkje kan vare).
Spotpris er i snitt 25 øre/kWh på sommeren ex. mva som i allefall for min del halvparten av strømmen min hadde gått til.

22 år tilbakebetalingstid med kun 0% realvekst (kun generell prisvekst) i straumpris.
Om alternativ investering er 2% over prisauke etter skatt er nedbetalingstida godt over 30 år.
Om det kjem kr. 1000 i vedlikehold kvar år er den nok nærare 40 år.
Etter 5 år (i for ein del panel er det 10 års garanti) må ein dekke alle reperasjoner sjølv.
Ein inverter til eit slik anlegg kjem vel på nærare 50000,- om den må byttes.

   #4
 2 598     Vestlandet     0
De selskpene som gir deg 1kr pr kWh, gjør det gjerne for.maks 5000kwh netto produksjon. Og som oblygre sier, kan det ikke vare, siden de selger strømmen for mye mindre.
   #5
 4 986     0
Å investere i tekniske innretninger som har meir enn 15 års nedbetalingstid er jo lotto slik eg ser det.
Fortsetter solcelleprisen å synke kun eit par prosent kvart år (frå 2010 har dei falle mykje) så er all økonomi i et slikt prosjekt ødelagt.
Tilskudda utgjer såpass lite(og er synkande) at det kan ikkje redda investeringa.

Noen som har investert i solcellepanel? - residential-pv-price-decline.png - oblygre
zyp
   #6
 448     0
Sånn jeg ser det så kommer det veldig an på hvor priseffektivt man klarer å gjøre installasjonen. Jeg har regnet på et anlegg på taket her og kommer ned mot 4-5 års nedbetalingstid gitt at jeg gjør alt arbeidet selv, at estimatet for årsproduksjon er korrekt og at kWh-prisen ikke synker.
   #7
 2 598     Vestlandet     0
Koblinga må man være elektriker for å gjøre sånn jeg har forstått det. Hvertfall terminering av kabler. Men mulig zyp er elektriker?

   #8
 1 562     Norge     0
TAKK @oblygre!
Troverdig informasjon. Ikke ofte det forekommer rundt dette tema.
zyp
   #9
 448     0
Koblinga må man være elektriker for å gjøre sånn jeg har forstått det. Hvertfall terminering av kabler. Men mulig zyp er elektriker?

Overslaget mitt er basert på mikroinvertere som man plugger panelene rett inn i, og som plugges rett på en busskabel, så i utgangspunktet burde elektrikerarbeidet være begrenset til å legge opp en ny kurs til taket og koble den på enden av busskabelen. I tillegg trenger man uansett elektriker for å melde inn anlegget til nettselskapet for å bli plusskunde.
   #10
 4 986     0
Bra om ein kan får det gjort rimelig, men kalkylene venter eg fortsatt påSmile


Om det under er riktig er/blir det ikkje lov til å montere sjølv:
"muntlig har DSB gjort klart at FEK gjelder for all installasjon av solcellesystemer."
FEK - krav til godkjent elektroinstallatør.
Ref:https://www.trainor.no/cms/Forum/Forskrifter-og-normer-DSB/Forskriftskrav-Solcelle