KE
   #21
 3 042     Hordaland     1
Mbus er veldig utbredt inneen målere, det er ikke noe nytt. Man kan selvsagt spekulere i hvordan en kan nyttiggjøre dette men jeg mener mqn i første runde må komme til bunns i hva strømmåleren kan levere. Helt konkret. Så kan man finne en mbus/smarthus gateway og få det som man vil.

   #22
 14     0
Mbus er veldig utbredt inneen målere, det er ikke noe nytt. Man kan selvsagt spekulere i hvordan en kan nyttiggjøre dette men jeg mener mqn i første runde må komme til bunns i hva strømmåleren kan levere. Helt konkret. Så kan man finne en mbus/smarthus gateway og få det som man vil.


Slik jeg tolket mannen i BKK, så leverte de målere som leverte info om kW, kWh, V og A. That's it. Dette kun man hente via MBUS som tidligere snakket om her og da var det opp til forbruker hvordan hen behandler den informasjonen.
HSt
   #23
 26 369     Lillestrøm kommune     0
Hvis noen trenger beskrivelse av hvordan jordsløyfer oppstår når en kobler sammen jord i en telefonkabel med jord i strømmåler så foreslår jeg at vi tar det i en annen tråd.

Når en dokumenterer et grensesnitt så pleier en å dokumentere meldingstype, protokoll, og elektrisk grensesnitt så ser ut som de ikke er helt ferdig med skrivearbeidet her.
   #24
 2 801     0
Slik jeg tolket mannen i BKK, så leverte de målere som leverte info om kW, kWh, V og A. That's it. Dette kun man hente via MBUS som tidligere snakket om her og da var det opp til forbruker hvordan hen behandler den informasjonen.

Lista er presnetert i den PDF-fila Bloubert la ved som vedlegg i dag tidlig.

Det største problemet med M-Bus er vel det rent elektriske grensesnittet. Jeg har aldri vært konkret borti M-Bus, men beskrivelsen jeg fant sier at signaleringen gjøres ved å skifte mellom 32V og 48V - det er ikke noe man lettvint kan hente ut av en PC. Dessuten antar jeg at måleren er en M-Bus slave; PC (eller hva man nå bruker) må implemnetere de nødvendige master-funksjoner. Det kan hende at det kan forenkles når det kun er én slave, men vil du både kunne lese av strømmåleren og f.eks. vannmåleren over samme buss, må du ha en master som kan ta styringen. Ved litt tilfeldig søk på nettet kom jeg over flere M-Bus Master-enheter med USB-tilknytning, til den søte pris av rundt 1000 kr. Etter bildet å dømme så de ut til å høre hjemme i et sikringsskap, ikke i en PC. Det kan hende det finnes billigere løsninger.

Det finnes også en trådløs M-Bus-definisjon, men det er altså ikke den som blir anbefalt for norske sikringsskap. Det finnes USB-dongler for den trådløse varianten; da slipper man de elektriske problemene. Men donglene ser ut til å koste en del hundrelapper, de også.
   #25
 302     1
Fortsatt ikke funnet noen løsning på å hente ut data fra HAN.

Hvis du forventer å bare kunne installere en app på mobilen din, og der har du det (eller noe tilsvarende plug & play), da har du nok tapt Smile

Skjønner ikke hvorfor du tror jeg vil ha data ut i en app..
Ville i utgangspunktet kun ha en S0 utgang for å koble pulstelleren på. De gamle manuelle målerene har jo S0.
Har funnet ferdige "konvertere" fra S0 til Mbus, men ikke fra Mbus til S0. Da kunne man jo fortsatt å bruke pulstellerutstyret.
Slik det er nå har jeg satt opp måletrafoer på L1/L2/L3 for å se strømforbruk.
Og forresten, strømselskapene vil jo etterhvert gjøre målesdata i tilnærmet realtid på sin web og da får du nok dette i en app også (:

(edit:Typo)
Signatur
   #26
 2 801     1
Neida, jeg mente ikke å hevde at du spesielt vil ha en app - men jeg har inntrykk av at "app" er et mantra som en del folk messer nærmest kontinuerlig, uansett sammenheng. Allslags leverandrører tror visst at de "må" tilby en app for å virke moderne og være konkurransedyktige. Når du kan sitte på juleferie i syden og via en app se hvllken COP varmepumpa der hjemme har akkurat i øyeblikket - og produsenten bruker dette i reklamen som en verdifull funksjon - da går jeg litt i metning.. Smile

Du må vel regne med at slik som på alle andre felter går vi over fra "pulser" til "data". Tenk f.eks. på de gamle pulstellerne i telefonsentralene - de forsvant for 30 år siden, men stadig snakker vi om "tellerskritt". De digitale sentralene (og noen få datastytre analoge) leveer fra seg en datapost med A- og B-nummer, tidspunkt varighet og en del annet. Det er selvsagt mulig å mate disse dataene inn i et program som gir deg gode, gammeldagse "tellerskritt", enten som fysiske pulser på en serieport, eller som et antall på skjermen. Men det er ikke slik man legger opp avregning for telefonbruk i dag. Det gjøres ingen tilpasninger i utstyr eller signaler for å tilpasse seg de som ønsker å forttsette kontrollen med telefonbruken basert på "tellerskritt".

Du ser jo ikke på pulsene direkte - også det telleutstyret du i dag har presenterer det vel på en annen måte enn som pulser. For senere bearbeiding får du verdiene på et mye mer "klart til bruk"-format over M-Bus-tilkoblingen, uten at det er noe behov for å telle pulser.

Ja, mye av dataene blir nok tilgjengelig på kundens private web-sider, men ikke det du trenger for fornuftig styring av lasten. F.eks. rapporteres bare én gang i timen hvor mye du har brukt den timen, og det kan bufres opp i 24 timer. Det er ikke spesielt oppløftende at websiden forteller deg "Sorry, kamerat: I går mellom 17:00 og 18:00 satte du ny rekord i effektuttak, som gjør at nettleien din går opp med 10% denne måneden". Du vil ha beskjed - eller ihvertfall mulighet for å kunne avlese det nå, at du enten må skru av billaderen eller badstue-ovnen, om du vil holde nettleia på normalnivå. ... Eller om det er sikringene vi er bekymret for, og ikke vil at skal slå ut. Eller...

Målerne som installeres i Norge skal kunne sette ned intervallet fra times-rapportering til hvert 15. minutt, men det er så vidt jeg vet for fremtidige utvidelser. Skulle det rapporteres kontinuerlig med intervaller i sekund-området, med umiddlelbar sending over mobiltelefon-nettet, ville mobilnettene få en ekstrabelastning vi slett ikke ville sette pris på.
   #27
 302     0

Veldig enig i at det er hype fra strømselskapene om hva du "får" med nye AMS. Ikke sett mye til det så langt.
Differensiert pris over døgnet er nok ikke langt unna..

Vi får håpe det kommer grensesnitt til smarthus løsningene som kan utnytte Mbus (HAN).I mellomtiden har jeg jo det jeg trenger, også i en app (:
Ny AMS måler og integrasjon mot smarthus - Screenshot_20170108-201440-sm.png - Blouberg
Signatur

   #28
 1 465     Harstad     0
Fikk foreløpig svar fra mitt kraftselskap, HLK:

"Hei.


Viser til din epost av 10.01.då.

De nye AMS-målerne er utstyrt med et såkalt HAN-grensesnitt. Dette er en kontakt som kun åpnes etter kundens ordre og skal kunne knyttes opp mot tredjepartsløsninger ( herunder smarthusteknologi mm ).

Det legges opp til at informasjon om løpende forbruksutvikling ( effektuttak ) vil oppdateres via nevnte HAN-grensesnitt med få sekunders mellomrom. I tillegg vil informasjon som indikerer spenningskvalitet levert til kundens anlegg bli oppdatert kontinuerlig. Tanken er altså at tjenesteleverandører skal kunne tilby løsninger som knyttes opp mot nevnte grensesnitt og håndtere/presentere informasjon fra måleren f.eks. i en mobilapp.

Forannevnte er imidlertid så nytt at det ikke er tatt i bruk ennå så jeg har derfor videresendt ditt spørsmål til produsenten.
Jeg vil formidle deres tilbakemelding til deg forutsatt at de har noe å melde."


De kjøper målere fra Aidon. Står litt mer her:
http://www.aidon.com/nb/aktuelt/beyond-metering-nyhetsbrev/nyhetsbrev-februar-2015/spesifisering-av-ams-maleres-han-port-grensesnitt-a3-foreligger-na-i-form-av-nek-rapport/
Signatur
   #29
 1 111     Oslo     0
ABC Nyheter hadde denne artikkelen i går. En del rare ting her. En RJ-plugg på strømmålerern - det er farlig det. Ikke desto mindre avleses jo de nye målerne trådløst.
Imøteser gjerne noen synspunkter på artikkelen fra ekspertisen ...

http://www.abcnyheter.no/penger/okonomi/2017/02/14/195277655/datatilsynet-skeptisk-til-digitale-strommalere
Signatur
KE
   #30
 3 042     Hordaland     0
Tullete artikkel, som vanlig er journalistene ute etter klikk og da holder det med en grei tittel. Innholdet er ikke så viktig. At forbrukerene må velge 3. parts utstyr med omhu er jo greit nok, men det er ingen som tvinger noen til å bruke pluggen. Jeg regner med det sitter flere aktører og utvikler bokser som kan spare strøm for oss, eller bruke strømmen på korrekte tidspunkt, da må de også ha tilgang til strømprisene noe jeg regner med gjøres via internet. Da har man selvsagt åpnet opp for at det kan misbrukes. Dette tipper jeg noen luringer sjekker når slike bokser kommer og produsenten får ett ubehagelig møte med forbrukermakten om det viser seg at boksen oppretter forbindelser den ikke trenger. Jeg mener strømprisene burde vert tilgjengelig via pluggen, ikke via internet, kanskje er det også slik men jeg tviler.