14 328    116    23  

Ny AMS måler og integrasjon mot smarthus

 642     Sunnmøre     0
Er det noen som har detaljkunnskap om hvordan de nye målerne kan/skal integreres mot smarthus? Er det M-BUS som jeg har lest litt fra gamlere artikler som gjelder?

Hos meg er det Nordvestnett som er utbygger og jeg har fått varsel om utskifting ila. et par uker. Jeg har selv et KNX anlegg jeg ønsker å integrere opp mot denne.

Jeg har også sendt en forespørsel til kontaktperson på siden med det passende navnet www.sluttpamaset.no, men har ikke fått svar enda der. Det er vel nok folk som maser enda:-P

KE
   #1
 3 119     Hordaland     0
Jeg ville sendt en henvendelse til lokalt nettleverandør da det virker på meg å være forskjell på hvilken underleverandør de bruker. Jeg vet at BKK, som er min leverandør, nå har startet montering av de første målerene så de bør nå ha oversikt på deler av vestlandet. Jeg forsøkte for noen år siden å få ut av BKK hvilken standard som skulle brukes men de hadde den gang ikke noe svar på det. Jeg får prøve igjen.

Hvordan ser du for deg å nyttigjøre informasjonen fra måleren?
   #2
 764     0
Tvilsomt at forbrukerene får tilgang til å hente ut data fra måleren. Sannsynligvis får du tilgang til en "portal" der du kan logge inn å sjekke avlesningene osv.

Men hadde for min del vært artig også å få måleren på smarthuset. Kan koble opp "gult grønt rødt" lys basert på strømpriser som viser kjerrigen når det er ok å sette på vaskemaskinen Grin

Får vel det kanskje til med nettanalysatoren jeg allerede har når jeg tenker meg om Tongue
   #3
 2 687     Vestlandet     0
Her står det litt om det. Jeg skjønner ikke helt hva som er standard og hva det anmodes om. Er det sånn at protokollen skal være standardisert, men at myndighetene ikke klarte å standardisere hvilken fysisk kontakt man skal bruke?

https://www.nve.no/Media/4307/201603186-1-informasjon-til-kundene-via-han-grensesnittet-i-ams-m%C3%A5leren-obis-koder-1772408_1124902_0.pdf
KE
   #4
 3 119     Hordaland     0
Jeg mener det allerede er bestemt fra myndigheter at data skal gjøres tilgjengelig for kunden, dette bestemmer ikke nettleverandørene heldigvis, og det skulle bare mangle når de i praksis har monopol på sine områder.
Jeg har lest noen slike pdfer som Tovas linker til men til gode å finne noe konkret vedrørene grensesnitt og protokoll. Mbus, Modbus og RS232 er kanskje det mest aktuelle. Web grensesnitt er selvsgagt fint men det forutsetter også at man kan hente ut datastrømmer og ikke bare besøke en webside. Jeg sendte nå en ny forespørsel til BKK så får en se hva de svarer, det kunne flere gjort med sine leverandører.
   #5
 1 465     Harstad     0
Dette skal jeg sjekke opp med HLK (kraftleverandøren) i Harstad også
Signatur
HSt
   #6
 26 722     Lillestrøm kommune     1
Jeg mener du har tilgang på måleren, hva du kan få av den vet jeg ikke, men det var en nettverksplugg han snappet innpå enheten før han satte på siste kapslingen her hos meg. Nettverkspluggen står nå ved siden av måleren.
KE
   #7
 3 119     Hordaland     1
Du mener at det er en RJ-45 plugg, det var jo det som stod i Tovas link også, hvorvidt det er ethernet tilkobling er en helt annen sak. Jeg tipper det er mbus eller modbus som ble standaren men vi får se når noen klarer å hoste opp noe dokumentasjon. Jeg hadde lagt dette på is for egendel da det ikke skal komme AMS her før Q2 2018, derimot vet jeg at mine foreldre får dette Q2 2017.

HSt
   #8
 26 722     Lillestrøm kommune     0
Ja hvilken protokoll som går på denne pluggen vet jeg ikke. Ellers dunket han ut et blindlokk i skapet og stappet en liten antenne nedi, hos en kollega med sikringsskap i kjeller med armert betong gjorde de det ikke, så virker som Hafslund kanskje har flere forkjellige typer AMS målere (sistnevte var 400V TN anlegg tror jeg).

Så forøvrig at målerstanden automatisk var på plass på regningen som kom nå sist.
KE
   #9
 3 119     Hordaland     0
Antennen er nok for å komunisere med sentralen over mobilnettet. Jeg tipper de bruker samme måleren overalt men benytter bare mobilnettet når det passer seg.
  (trådstarter)
   #10
 642     Sunnmøre     0
Jeg har nå sendt spørsmål direkte til en hos Nordvestnett så får vi se om jeg får noe svar der. Mange har jo fått disse nye målerne rullet ut allerede så det er jo merkelig at ikke mer informasjon og spekk er lett tilgjengelig enda. Men jeg syns denne MBus standarden ser veldig grei ut. Her kan en få ut endel viktig informasjon og ut ifra det jeg har lest og funnet så er der rimelige konvertere fra MBus til f.eks. RS232.