Slik jeg ser verden er vi nå i ferd med å få en situasjon der det meste snakker sammen via internett eller IoT om du vil. Imidlertid er det ikke slik at denne samsnakkingen fungerer like godt. Trolig vil standard for dette og de vinnende aktørene utkrystallisere seg i markedet ila en to til tre års periode.Personlig tror jeg ikke vi vil se rendyrkede Z-wave eller BT teknologier dominere, men heller se hvordan wifi, BT og trolig Z-wave utfyller hverandre på de områdene der de har teknisk sett sine sterke sider. Kablet og trådløst vil trolig også utfylle hverandre. Personlig tror jeg nok helst at kablet da betyr ethernet CAT6 for å tilby stabilt bredbånd type kapasitet. Hva så med øvrige standarder, vel de kommer til å leve en stund, men det vil bli et sterkt press for kunne integreres med øvrig utstyr i hjemmet.
Jeg har nå det meste av z-wave styring for lys, lås, water guard mm, inkl vannbåren vame over Thermia/Danfos sin link og eget Z-wave type nett. Gardena sitt smart system pluss Husqvarna Automover, Netatmo sitt vær og security system, Doorbird sin dørklokke, romba sin wifi støvsuger, Sonos i alle rom osv. Totalt sett er det pt litt for stort arbeid å knytte dette sammen, med litt for mange muligheter, og litt for mye som ikke er helt stabilt - ikke minst når den ene eller andre oppgraderer sin sw/fw...
Trolig vil standard for dette og de vinnende aktørene utkrystallisere seg i markedet ila en to til tre års periode
Hmm, jeg mistenker at du er litt tidsoptimist her. Tror vi kommer til å se en eksplosjon av forskjellige leverandører og systemer de neste 5-10 år, også vil det komme en konsolidering av markedet 5-10 år etter det igjen. Sannsynligvis vil det foregå utvikling av paralelle standarder og kommunikasjonsprotokoller - med tilhørende ikke-kompatible produkter i samme periode - helt fram til situasjonen blir så uutholdelig at man enes om en (eller tre) standarder for hvordan samhandlingen skal foregå.
Men - jeg håper du har rett og jeg tar feil!
Dersom jeg ikke tar feil så vil det bety at mange leverandører vil oppstå og forsvinne i årene framover før markedet konsolideres og man står igjen med noen stabile leverandører. Om hypotesen slår til så er den beste muligheten man har å sikre at man satser på produkter som støtter åpne standarder - eller som er frittstående og ikke planlegges integrert med andre ting. Dessverre er man ikke sikker da heller - ettersom det er sannsynlig at det også vil foregå en konkurranse innenfor utvikling og valg av standarder...
Signatur
- TEK
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
En ting som taler for trådløst over tid er rett og slett volumet av markedet. Det er i Norge 2.2 milioner husstander eller noe slikt (potensielle kunder) mens bare noen titusen nybygg i året. Over tid kan enkelte ting gi mening, ROI er mye bedre for ettermarkedet hvor RF er mye lettere enn f.eks KNX.
Jeg deler tek73 sine mistanker om at det vil ta tid - selv om han kanskje smører litt tjukt på
En opptil ti års "eksplosjon" etterfulgt av en opptil ti år lang konsoliderings-periode - tjue år fra i dag. X10 er mer enn tretti år gammelt. Har vi ikke fått orden på ting femti år etter starten, da er behovet for det såpass begrenset at det aldri kommer. Da går det med smarthus som det har gått med polyfone ringetoner og Super-Audio CD.
Vi er vel ganske langt inne i "eksplosjonen" allerede. Det er flere år siden en opptelling her på BB viste femten ulike standarder på markedet (mange av dem med alternative kommunikasjonsmåter). Hvis ikke konsolideringen kommer i gang NÅ, da har toget gått. Kanskje Internet of Things vil bli den store konsoliderings-faktoren - der er det et godt standardiserings-arbeide på gang, relativt uavhengig av spesifikke kommersielle interesser.
Typiske for mye teknologi er at de som får store nyvinninger etablert ikke er de som leder markedet en generasjon senere. Henry Ford fant ikke opp bilen; datamaskinen ble ikke funnet opp av IBM. Den første smarthus-stjerna, X10, er det knapt noen som bryr seg om i dag. Etter konsolideringen bør vi ikke stole på at noen av dagens systemer har noen dominerende plass. Kanskje leverandør/produktnavn stadig finnes, men med en ny teknologi som ikke er kompatibel med den gamle. (Hvor mange ganske ulike standarder kalles "Ethernett"? USB 1, 2 og 3 kan kjøre på samme kabel, ihvertfall delvis, men er egentlig tre ulike ting - det virker bare fordi USB 2 og 3 -standardene krever at den som implementerer dem også implementerer tidligere standarder; det følger ikke av seg selv.)
Kan hende finner folk ut at kanskje egentlig fungerer greit med enkle lysbrytere og enkle termostater med nattesenking, også!
Fremtiden ligger neppe i at alt konsolideres på én eller noen få protokoller, men heller i systemer som lar deg kombinere komponenter på tvers av alle protokollene.
Selv har jeg et system hjemme som bl.a. integrerer relé og dimmer-moduler som bruker zwave, smartpærer i Ikea Trådfri-serien, sensorer fra Xiaomi, samt litt diverse småting som snakker sine egne protokoller (robotstøvsuger, chromecast, TV, etc...), og alle disse kan kontrolleres via både Alexa og etterhvert Google Home når jeg får somlet meg til å sette det opp.
Etter noen år med Fibaro (Z-Wave), har jeg gått over til å blande alle slags trådløse produkter som snakker med Alexa/Google/Siri.
Logitech IR-sendere, Philips HUE lys og sensorer, Netatmo temp, noe Fibaro kontakter, noe kamera, sonos osv
Sammenkoblinger av de ulike produktene skjer via 3.parts apper (ingen tidkrevende programmering), og styring via telefon, nettbrett, stemmekommandoer, automatikk (for eks via GPS) og noen veggbrytere.
Fordelen (foruten lav pris, og svært enkle å utvide i fremtiden) er at dette markedet eksploderer med stadig flere produkter som støtter stemmestyring, og det er spesielt brukervennlig. Selv samboeren min lager egne lysscener, 3-åringen roper på alexa og det tok meg få trykk å få hele stuen til å endre farger i sync med Netflix eller spill på lerretet.
Lyset styres av tilstedeværelse, og skifter både fargetemp og intesitet basert på tid på dagen. På natten går det 1% rødt ubåtlys på om man går på do for eks. Gradvis økning over 1 time på morgenen til energilys for å få alle våkne.
Sier jeg til Siri at jeg vil spille, så starter for eks XBOX, TV med riktig kilde og stemningslys slås på.
Nå finnes alt i fra hvitevarer, støvsugere, ringeklokker til brannvarslere som støtter dette. Hvordan går alle slags slike løsninger i hop med et KNX-system?
Men om dette har kommet langt nok til å være en komplett løsning for stor enebolig der man ønsker å ha stålkontroll på vannbåren varme via samme customlagde GUI som også viser kamera og styrer musikk, det er jeg ikke like sikker på. På en annen side, trenger man det? Og selskapene som står bak (for eks Fibaro) sitter på en langt mindre pengesekk enn blant annet Google, Apple og Amazon. Markedet har endret seg mye bare siste 5-10 årene. Du kan gjøre ting med produkter til noen tusenlapper i dag, naboen med sin 0,5 millioner investering i KNX for 10 år siden bare kunne drømme om.
Derfor er jeg blitt litt reservert ift kostbare kablede systemer når jeg planlegger nytt smarthus, selv om det hadde vært en no-brainer for få år siden og jeg vet det forstatt har sine sterke sider. Jeg blir stadig overrasket over hva som er mulig å få til, og Fibaro systemet er for lenge siden parkert i funksjonalitet (til mitt bruk!). Og det har så langt vært mer stabilt enn Fibaro.
Hvis du ønsker et godt alternativ for KNX, anbefaler jeg deg å se på HDL Buspro - som du kan få både som kablet og trådløst system, eller i sømløs kombinasjon.
Hvis du ønsker et rent trådløst anlegg, kan du går for et anlegg basert på Zipato server og enten Z-Wave, KNX eller en kombinasjon av disse.
Zipato server (gateway) gjør det enkelt å kombinere kablede KNX-komponenter (som tross alt er mer stabilt enn trådløse ting) med Z-Wave som er trådløst.
Dessuten kan du da enkelt koble til andre enheter som Sonos, Somfy, Google Home, Philips Hue, Ikea trådløst, Doorbird dørstasjoner og veldig mye annet.
Zipato serverne er veldig fleksibel og har en utrolig bra «rules builder som gjør at du enkelt kan sette opp all verdens logikk og smarthet som kombinerer alle systemene og protokollene som er koblet til.
Det finnes 3 forskjellige Zipato servere og en av dem kommer i form av et kjempeflott touch veggpanel Zipatile - som du kan montere på veggen eller ha på bordet. Se dem alle her https://iotprojects.no/produkter/zipato/
Signatur
Susanne Kjellman Knip hos Smarthusgruppen - Smarthus for alle!
Hei. Hekter meg på denne diskusjonen da jeg er i samme situasjon som trådstarter.
Er i tenkeboksen for om jeg skal gå for knx eller z-wave. Har fått tilbud på knx, med produkter fra jung/elan. Men det er dyrt... Over 100k for en bolig på rundt 200m2. Ser fort at jeg kan få til mye av det samme med zwave for kanskje halve prisen,har ikke fått regnet skikkelig på det enda.
I tilbudet jeg har fått er det medtatt veraedge controller for å kunne bygge ut knx-systemet med zwave også. Noen som har erfaring med dette?
Jeg har ikke klart å finne zwave scenebrytere og brytere med termostat og dimme/brytefunksjon i samme kvalitet og utseende som mange knx-leverandører har. Noen som har tips her?
Tenker at jeg kan ikke gå for en knx-installasjon som er såpass mye dyrere kun for bryterenes utseende sin del.
Jeg har KNX selv og angrer ikke på det. Når jeg bestemte med stod det mellom KNX og HDL Bus.
Dersom jeg skulle valgt noe annet i dag enn KNX ville jeg tatt en nærmere kikk på Logicmachine sitt nye Canbus baserte system.
Jeg har selv tenkt å ordne meg en Logicmachine mtp. visualisering og integrasjon mellom KNX og andre typer enheter, men siden jeg allerede har KNX så trenger jeg nok ikke den nye Canbus løsningen. Kjenner ikke til det nok til å gi noen klare anbefalinger, men det jeg har lest virker spennende. De sier også at løsningen skal lisensieres ut slik at man ikke skal måtte låse seg til ett fabrikat, men på det området er KNX uansett det beste.
Send en e-post til edgars ( at ) openrb.com så får du mer informasjon. For jeg tror ikke man finner så mye offisielt enda siden det er under testing.
Har startet å teste ut Philips hue sammen med stemmestyring (Google). Dersom man gjør et bet på at systemene er distribuert og at smarte lys er i fremtiden, så er et alternaltiv å droppe alle brytere og koble lysene direkte til konstant strøm. Deretter kjøre kun smarte pærer. Må si meg overraskande positiv til hvordan Hue fungerer.
Jeg har nå det meste av z-wave styring for lys, lås, water guard mm, inkl vannbåren vame over Thermia/Danfos sin link og eget Z-wave type nett. Gardena sitt smart system pluss Husqvarna Automover, Netatmo sitt vær og security system, Doorbird sin dørklokke, romba sin wifi støvsuger, Sonos i alle rom osv. Totalt sett er det pt litt for stort arbeid å knytte dette sammen, med litt for mange muligheter, og litt for mye som ikke er helt stabilt - ikke minst når den ene eller andre oppgraderer sin sw/fw...
And the future is still bright
Hmm, jeg mistenker at du er litt tidsoptimist her.
Tror vi kommer til å se en eksplosjon av forskjellige leverandører og systemer de neste 5-10 år, også vil det komme en konsolidering av markedet 5-10 år etter det igjen.
Sannsynligvis vil det foregå utvikling av paralelle standarder og kommunikasjonsprotokoller - med tilhørende ikke-kompatible produkter i samme periode - helt fram til situasjonen blir så uutholdelig at man enes om en (eller tre) standarder for hvordan samhandlingen skal foregå.
Men - jeg håper du har rett og jeg tar feil!
Dersom jeg ikke tar feil så vil det bety at mange leverandører vil oppstå og forsvinne i årene framover før markedet konsolideres og man står igjen med noen stabile leverandører. Om hypotesen slår til så er den beste muligheten man har å sikre at man satser på produkter som støtter åpne standarder - eller som er frittstående og ikke planlegges integrert med andre ting.
Dessverre er man ikke sikker da heller - ettersom det er sannsynlig at det også vil foregå en konkurranse innenfor utvikling og valg av standarder...
Many of the great achievements of the world were accomplished by tired and discouraged men who kept on working...
En opptil ti års "eksplosjon" etterfulgt av en opptil ti år lang konsoliderings-periode - tjue år fra i dag. X10 er mer enn tretti år gammelt. Har vi ikke fått orden på ting femti år etter starten, da er behovet for det såpass begrenset at det aldri kommer. Da går det med smarthus som det har gått med polyfone ringetoner og Super-Audio CD.
Vi er vel ganske langt inne i "eksplosjonen" allerede. Det er flere år siden en opptelling her på BB viste femten ulike standarder på markedet (mange av dem med alternative kommunikasjonsmåter). Hvis ikke konsolideringen kommer i gang NÅ, da har toget gått. Kanskje Internet of Things vil bli den store konsoliderings-faktoren - der er det et godt standardiserings-arbeide på gang, relativt uavhengig av spesifikke kommersielle interesser.
Typiske for mye teknologi er at de som får store nyvinninger etablert ikke er de som leder markedet en generasjon senere. Henry Ford fant ikke opp bilen; datamaskinen ble ikke funnet opp av IBM. Den første smarthus-stjerna, X10, er det knapt noen som bryr seg om i dag. Etter konsolideringen bør vi ikke stole på at noen av dagens systemer har noen dominerende plass. Kanskje leverandør/produktnavn stadig finnes, men med en ny teknologi som ikke er kompatibel med den gamle. (Hvor mange ganske ulike standarder kalles "Ethernett"? USB 1, 2 og 3 kan kjøre på samme kabel, ihvertfall delvis, men er egentlig tre ulike ting - det virker bare fordi USB 2 og 3 -standardene krever at den som implementerer dem også implementerer tidligere standarder; det følger ikke av seg selv.)
Kan hende finner folk ut at kanskje egentlig fungerer greit med enkle lysbrytere og enkle termostater med nattesenking, også!
Selv har jeg et system hjemme som bl.a. integrerer relé og dimmer-moduler som bruker zwave, smartpærer i Ikea Trådfri-serien, sensorer fra Xiaomi, samt litt diverse småting som snakker sine egne protokoller (robotstøvsuger, chromecast, TV, etc...), og alle disse kan kontrolleres via både Alexa og etterhvert Google Home når jeg får somlet meg til å sette det opp.
Logitech IR-sendere, Philips HUE lys og sensorer, Netatmo temp, noe Fibaro kontakter, noe kamera, sonos osv
Sammenkoblinger av de ulike produktene skjer via 3.parts apper (ingen tidkrevende programmering), og styring via telefon, nettbrett, stemmekommandoer, automatikk (for eks via GPS) og noen veggbrytere.
Fordelen (foruten lav pris, og svært enkle å utvide i fremtiden) er at dette markedet eksploderer med stadig flere produkter som støtter stemmestyring, og det er spesielt brukervennlig. Selv samboeren min lager egne lysscener, 3-åringen roper på alexa og det tok meg få trykk å få hele stuen til å endre farger i sync med Netflix eller spill på lerretet.
Lyset styres av tilstedeværelse, og skifter både fargetemp og intesitet basert på tid på dagen. På natten går det 1% rødt ubåtlys på om man går på do for eks. Gradvis økning over 1 time på morgenen til energilys for å få alle våkne.
Sier jeg til Siri at jeg vil spille, så starter for eks XBOX, TV med riktig kilde og stemningslys slås på.
Nå finnes alt i fra hvitevarer, støvsugere, ringeklokker til brannvarslere som støtter dette. Hvordan går alle slags slike løsninger i hop med et KNX-system?
Men om dette har kommet langt nok til å være en komplett løsning for stor enebolig der man ønsker å ha stålkontroll på vannbåren varme via samme customlagde GUI som også viser kamera og styrer musikk, det er jeg ikke like sikker på. På en annen side, trenger man det? Og selskapene som står bak (for eks Fibaro) sitter på en langt mindre pengesekk enn blant annet Google, Apple og Amazon. Markedet har endret seg mye bare siste 5-10 årene. Du kan gjøre ting med produkter til noen tusenlapper i dag, naboen med sin 0,5 millioner investering i KNX for 10 år siden bare kunne drømme om.
Derfor er jeg blitt litt reservert ift kostbare kablede systemer når jeg planlegger nytt smarthus, selv om det hadde vært en no-brainer for få år siden og jeg vet det forstatt har sine sterke sider. Jeg blir stadig overrasket over hva som er mulig å få til, og Fibaro systemet er for lenge siden parkert i funksjonalitet (til mitt bruk!). Og det har så langt vært mer stabilt enn Fibaro.
Hvis du ønsker et rent trådløst anlegg, kan du går for et anlegg basert på Zipato server og enten Z-Wave, KNX eller en kombinasjon av disse.
Zipato server (gateway) gjør det enkelt å kombinere kablede KNX-komponenter (som tross alt er mer stabilt enn trådløse ting) med Z-Wave som er trådløst.
Dessuten kan du da enkelt koble til andre enheter som Sonos, Somfy, Google Home, Philips Hue, Ikea trådløst, Doorbird dørstasjoner og veldig mye annet.
Zipato serverne er veldig fleksibel og har en utrolig bra «rules builder som gjør at du enkelt kan sette opp all verdens logikk og smarthet som kombinerer alle systemene og protokollene som er koblet til.
Det finnes 3 forskjellige Zipato servere og en av dem kommer i form av et kjempeflott touch veggpanel Zipatile - som du kan montere på veggen eller ha på bordet. Se dem alle her https://iotprojects.no/produkter/zipato/
- Smarthus for alle!
Er i tenkeboksen for om jeg skal gå for knx eller z-wave. Har fått tilbud på knx, med produkter fra jung/elan. Men det er dyrt... Over 100k for en bolig på rundt 200m2. Ser fort at jeg kan få til mye av det samme med zwave for kanskje halve prisen,har ikke fått regnet skikkelig på det enda.
I tilbudet jeg har fått er det medtatt veraedge controller for å kunne bygge ut knx-systemet med zwave også. Noen som har erfaring med dette?
Jeg har ikke klart å finne zwave scenebrytere og brytere med termostat og dimme/brytefunksjon i samme kvalitet og utseende som mange knx-leverandører har. Noen som har tips her?
Tenker at jeg kan ikke gå for en knx-installasjon som er såpass mye dyrere kun for bryterenes utseende sin del.
Dersom jeg skulle valgt noe annet i dag enn KNX ville jeg tatt en nærmere kikk på Logicmachine sitt nye Canbus baserte system.
Jeg har selv tenkt å ordne meg en Logicmachine mtp. visualisering og integrasjon mellom KNX og andre typer enheter, men siden jeg allerede har KNX så trenger jeg nok ikke den nye Canbus løsningen. Kjenner ikke til det nok til å gi noen klare anbefalinger, men det jeg har lest virker spennende. De sier også at løsningen skal lisensieres ut slik at man ikke skal måtte låse seg til ett fabrikat, men på det området er KNX uansett det beste.
Send en e-post til edgars ( at ) openrb.com så får du mer informasjon. For jeg tror ikke man finner så mye offisielt enda siden det er under testing.
Sleneset - langtidsprosjektet som endelig realiseres