#51
 533     Romerike     0
På HDL kurs blir det meddelt at hver stjernekobling halverer max "teoretisk" kabellengde, f.eks fra 1200 til 600 til 300 med 2 "avstikkere".

Kan også ha en sløyfe per IP modul (f.eks en til hver etasje).

   #52
 290     0
Noen erfaring med å integrere løsningen med enten s-audio fra smart hdl eller andre leverandører?

Har får i hus en minimumsløsning men er ikke fornøyd med lyd løsningen.
   #53
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Er det slik å forstå at hvert eneste strømpunkt i huset skal kobles til disse releene? Hver stikkontakt, lampe osv? Ser fort for meg at det blir 90 rør til skapet ja Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #54
 3,997     Oppland     0
Nei det må du ikke.
Du kan legge opp til at 1rom, 1 vegg eller hvor mange punkter du vil seriekobles, og så går det et rør til skapet for denne gruppen.

Du gjør det så avansert du vil.
Skal du ha 100% fleksibilitet kobler du alle stikk, alle lyspunkter osv direkte til skapet, men det er strengt tatt overkill!
   #55
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Jeg er veldig fristet til å gå for dette anlegget. Men ser for meg at det blir vanskelig å prosjektere  :(

Hvordan kan man få hjelp til dette? Jeg ser at det ikke blir så veldig mye dyrere enn tradisjonell installasjon, for man kan jo for eksempel droppe styringsenheten til gulvvarmen?
Signatur
   #56
 153     Vestlandet     0
hmmmm.... jo det er nok litt slik stefanvh beskriver.  Det vil si at du må dra fra rele/dimmer til allt du skal styre på samme kanal (det holder med en ledning til 12 spotter hvis du skal styre dem med samme knapp).  Du har sannsynligvis releene og dimmerene i et teknisk rom ved strømtavle.  Ledninger må så dras fra hvert punkt til Rele/dimmer.   Du styrer selvfølgelig alle lys med Smart-DHL, men skal i også styre alle kontakter så blir det en del rør/ledninger som du sier.  Men på en måte blir det også lettere da du slipper å gå igjennom brytere på veggen, men elektrikeren min sa at hann brukte sikker ca. dobbelt så stor lengde strømledninger hos meg som om huset hadde vært "standard".  Det blir jo noen kroner ekstra, men det er ikke de store kostnadene.

Du har jo også mulighet til å spre releene/dimmerene rundt om kring, spesielt hvis du har et større hus.

Det jeg gjorde for å være litt praktisk er at jeg styrer ikke alle kontakter på rele.  Jeg har valgt ut de viktigeste og da har jeg kombinert flere kontakter på samme relekanal (f.eks. halvparten av kontaktene bak TV-ene).

...men må innrømme at hos meg var det en kamp om det beste plassene til K-rør.  Jeg har 2-4 CAT6 til alle rom, høytalerledninger til alle rom og så allt som har med strøm og styring å gjøre.  

Jeg ville ikke vært så bekymret for prosjekteringen.  Du må på samme måte som ved en "standard" installasjon planlegge hvor du skal ha lys og hvilken lys du skal styre sammen.  Du trenger ganske enkelt et rør til hver sone/lyspunkt du skal styre.  Hver sone er så knyttet til en rele-kanal eller en dimmer-kanal.  Dette er egentlig ganske enkelt og vi kan kalle det del 1.  Del 2 er så egentlig ganske uavhengig av del 1.  Da tenker du hvor det passer å ha styringspanel og sensorer.  Jeg anbefaler så å bruke stort sett DLP-paneler og sensorer for styring.  Du vil nok bruke en del standard plasseringer som ved inngangen i rom, men det kan passe også å ha panelene plasserte andre plasser.  Her trenger du ikke å tenke lyssoner - kun hvor det passer å ha styrelementene.

Del 3 er så programmeringen.  Da kan du jo styre hvilken som helst rele-kanal eller dimmer-kanal fra hvilken som helst styreenhet.  Det kan f.eks. passe å kunne slå av lyset og strømmen til musikkanlegget hos ungdomen fra panelet ved siden av sengen din :)  Med et tradisjonelt system måtte du ha prosjektert dette på forhånd, men med Smart-HDL kan du få slike ideer når som helst og implementere de da del 1 (av/på + dimming) er uavhengig av del 2.  Det er kanskje ikke helt riktig å si at det er uavhengig da du har en styreledning knyttes både til releer, dimmer og styre-enheter, men du trenger ikke å definere allt på forhånd.

Anbefaler absolutt systemet - men må si at det er en stor fordel hvis du klarer å benytte deg av gratis kurs og lærer deg sjølv programmering av systemet.


På en måte blir så prosjekteringen enklere. 

PS:  heller en å satse på styring av hver eneste kontakt, så vil jeg heller anbefale å bruke pengene på flere DLP-er og sensorer.
   #57
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Takk for svar!

Det var oppklarende. Som du sier så trengs det ikke styring av alle kontakter i huset, men kun f.eks de jeg ønsker å slå av på grunn av sikkerhet (tv, vannkoker o.l).

Kjempespennende produkt, men virket som de inkluderte en masse muligheter (alarm, lekkasje sensor, røykvarsler) uten å ha noe produkt for det.
Signatur

   #58
 153     Vestlandet     0
Det er vel 2 år siden jeg fikk salgs-presentasjonen fra dem, og på det tidspunktet var ikke de du nevner inn i bildet.  Jeg ser likevel sjølv på hvordan en del av dette kan utføres.  Systemet kan jo ta imot RS232 signaler og DRY4Z kan ta imot signaler fra f.eks. røykvarslingssystemer med rele.  Men det hadde vært kjempegreit om de hadde slike løsninger "out of the box".
   #59
 1,806     Sør-Trøndelag     0
Noen kjappe spørsmål.

1. Kan jeg droppe styringsenhet til gulvvarmen og heller koble sammen rele og aktuatorer på fordelingsstokken for vbv? En kobling pr. Aktuator til en kurs på rele. ?
2. Vet du om noen lameller med motor som fungerer mot garinkontrolleren?
3. Kan man styre flere enheter på samme bryter? Hvis jeg f.eks ønsker å styre to lameller helt likt.
4. Finnes det noen oversikt over hvilke enheter som fungerer mot dette systemet? Tenker da på dette med potensialfrie innganger. Og hva er potensialfrie innganger? Så også at noen sensorer hadde dette.
5. Er det fornuftig å bruke dimmere til alle lys selv om de skal dimmes eller ei? Man kan jo konfigurere en bryter til å være av/på selv om releet er en dimmer? Da kan man jo stille den inn på av og f.eks 90% for å spare pærene.
6. Ser de har dimmer på 6x1A. Dette blir jo 240W. Kan jeg da ha 34 stk 7w led lys på den kursen ? Kobles de i serie? (jeg skal ikke utføre sterkstrøm installasjon selv, er bare nysgjerrig)

Og til slutt.

7. Hva har dere gjort selv utover å styre lys og gulvvarme?
Signatur
   #60
 153     Vestlandet     0
1. Kan jeg droppe styringsenhet til gulvvarmen og heller koble sammen rele og aktuatorer på fordelingsstokken for vbv? En kobling pr. Aktuator til en kurs på rele. ?

...litt vanskelig for meg å svare da jeg ikke vet hva en aktuator er  :-\  Kan bare forklare hvordan jeg har gjort det.  Jeg har 23 (husker jeg riktig) slaufer som jeg har organisert ned på 18 soner jeg ønsker å styre.  Jeg kjøpte fra rørleggeren 23 av/på ventiler (husker ikke fag-navnet) som er plassert på toppen av hver "vann-kurs".  Ventilene åpner seg får de strøm og lukkes får de ikke strøm.  Jeg trengte altså en 24V strømforsyning som jeg kjøpte på systemet.  Jeg seriekobler så alle plussene på ventilene fra +-polen på transformatoren, og tar så minus fra transformatoren inn på releene (jeg har et 12 kanals og et 8 kanals) med relebrudd og så videre fra rele en ledning for hver sone som skal styres.  Jeg bruker så logikken i DLP-ene for varmestyring.  Der sier man ganske enkelt at denne DLP-en skal styre f.eks. rele nr. 1, kanal nr. 5.  Går tempraturen ned, slår kanal 5. på rele 1 seg på og de riktige ventilene får strøm, åpner seg og varmen går opp.

2. Vet du om noen lameller med motor som fungerer mot garinkontrolleren?

Nei, men jeg fant ut at sikkert den enkleste og billigeste måten å gjøre dette på var å kjøpe gardinmotorer som kan styres via IR.  Det kan man f.eks. finne på e-bay.  Man bruker så t.eks. 8 i 1 sensoren for å sende ut IR signal til gardinmotoren.  Dette hadde jeg tenkt å gjøre på soverommet da kona stoppet meg og mente at nå holdt jeg på å gå for langt  ;)

3. Kan man styre flere enheter på samme bryter? Hvis jeg f.eks ønsker å styre to lameller helt likt.

Du kan absolutt styre flere enheter på samme bryter!  Jeg har f.eks. lagt inn en styring på fleste lys i huset på en bryter som jeg bruker da barna er til sengs og jeg og fruen setter oss foran TV-en.  Dette er f.eks. kjempeviktig med f.eks. lys på bad som krever brudd på begge poler.  Du vil jo ikke trenge å trykke på 2 knapper for å bryte begge polene og knytter du derfor 2 relekanaler opp mot en knapp.  Akkurat det med lamellestyring kjenner jeg ikke godt, men ser ikke for meg at det skal by på problemer.

4. Finnes det noen oversikt over hvilke enheter som fungerer mot dette systemet? Tenker da på dette med potensialfrie innganger. Og hva er potensialfrie innganger? Så også at noen sensorer hadde dette.

Potensialfrie innganger gjør at du kan egentlig jobbe mot allt som har en relefunksjon.  En vanlig lysbryter er jo den enkleste formen for en relefunksjon.  Ganske mange produkter har en slik funksjon, men ofte må man da se vekk fra de enkleste løsningene.  Her har du f.eks. en røykvarsler med rele:
http://www.noby.no/Avdelinger/Innbruddsalarm4/Detektorer/Branndetektorer/R%C3%B8ykvarsler-m-rele-optisk,12V--EI105R3P-p0000000122.aspx

Det finnes også en del alarm- og/eller brannsystem som har relefunksjon på en styringssentral.  Det blir nok den retningen jeg går, men er ikke helt begynt å planlegge det.  Trur nok ikke du finner en liste over utstyr noen plasser, men google kan være en god venn :)  Dette betyr at du kan programmere at noe skal skje når en potensialfri kanal på en eller annen enhet slår inn.

Men dette er et område jeg sjølv trenger å utforske mye bedre...  Ser på smart-hus løsningen som et 5 års prosjekt å få 100%!

5. Er det fornuftig å bruke dimmere til alle lys selv om de skal dimmes eller ei? Man kan jo konfigurere en bryter til å være av/på selv om releet er en dimmer? Da kan man jo stille den inn på av og f.eks 90% for å spare pærene.

Jeg har alle lys untatt pærer over badspeil, bod, vaskerom og garasje på dimmer.  Ikke sikker på at det nødvendigvis er fornuftig å bruke dimmere der du ikke trenger det og der du trenger godt med lys.  Trur du kanskje bør be elektriker eller Smart-HDL å uttale seg om dette...

6. Ser de har dimmer på 6x1A. Dette blir jo 240W. Kan jeg da ha 34 stk 7w led lys på den kursen ? Kobles de i serie? (jeg skal ikke utføre sterkstrøm installasjon selv, er bare nysgjerrig)

Riktig!  Jeg har prosjekter hos meg ut fra LED, men har ikke begynt med LED installasjonen ennå.  Da jeg har vanlige 35-50W halogen har jeg tatt ut noen spotter for å ikke overbelaste dimmeren.  Men jeg hørte med Smart-HDL og de sa at hvis du har f.eks. 100W på en kanal, så kan man overskride 240W på en annen kanal.  Man må iallfall holde seg innenfor begrensningen på dimmere (6A), og selvfølgelig også prøve å holde seg nærme maks for hver kanal.  Men overbalaster man en kanal, så skal den slå ut uten å bli skadet (iallfall de nyeste dimmerene) (pass på å kjøpe de nye større dimmerene med TE teknologi hvis du skal ha LED).


7. Hva har dere gjort selv utover å styre lys og gulvvarme?

Ennå ikke så mye :)  Har prøvd meg litt frem med IR-learner og IR styring av TV.  Det gikk fint for det meste (måtte noen ganger lære systemet samme kode fleire en en gang for at det virket).  Jeg har så nettopp bestilt en HDMI-matrix over LAN som kan styres med RS232 koder og IR.  Den har jeg tenkt å styre gjennom DLP-er (det vil si hvilken tv-kilde jeg vil ha på hvilket tv-rom).  Er begynt å tenke brann og innbruddsalarm og gjerne SMS sending - men den SMS modulen hos Smart-HDL er jo silly dyr.  Spørs om det finnes billigere løsninger som man kan knytte opp mot systemet som rele eller gjennom en PC.  Har lagt inn trekkrør slik at jeg kan ta i bruk gardinstyring ønsker jeg det.  Har tenkt å la Samsung støvsuger roboten kjøre av gårde hver gang huset er tomt, men har ikke begynt å programmere i logic-modulen ennå (som jeg likevel har kjøpt).

...vi får se hvor og hvordan dette ender Smile