13,320    27    0  

Smarthus - egenprodusert løsning?

 32     0
Hei
Jeg vet at man får dimmere og releer som kan kontrolleres med en styrestrøm < 32 V:

http://www.celduc-relais.com/all/pdfcelduc/SAL941460.pdf
http://www.celduc-relais.com/all/pdfcelduc/SIL465000.pdf

Hvis man får elektrikkeren til å montere strømlederene stjerneformet, dvs. hver eneste taklampe går fra det aktuelle stedet til sikringsskapet istedenfor at det går i en sløyfe. Hver bryter må da ha en styrestrøm som er koblet til releet for å kunne slå lyset av og på eller dimme.
   Ved en senere anledning kan man lage en egen boks som sender styrestrøm til disse releene og dimmerene slik at man får et smarthus. Dette er jo enkelt å få til med slike hobbybrett som Arduino.

Ser dette helt tåpelig ut?


Alternativt så kunne det vært plassert dimmere og releer i hver bryter/dimmerpaneler på veggene hvor man passer på å legge en signalkabel til fra sikringsskapet slik at man ved senere tid kan fjernstyre denne, er kanskje dette bedre å lettere å få til? For da slipper man stjerneformet stryktur og kan basere seg på det mer vanlige sløyfesystemet?

   #1
 4,110     Akershus (Follo)     0
Nei det ser da greit nok ut mye av det du skriver.

Pass på at SSR og dimmer kan styre lysrør om dette er aktuellt. Noen må ha ohmsk last.

Og kjøp en PLS. Kun få kan programmere en AVR, mens det tusser av folk som kan programmere en PLS. Spesiellt om det skjer i IEC61131-3. Prøv selv en demo og se: http://www.3s-software.com/! Demoen kjører en time eller så uten begrensninger. Bare innse at det er ikke mange som kan programmere en AVR selv om du og jeg kan. Og da blir det for dumt når du om 10 år skal utvide anlegget og ikke selv har tid til å ta deg av det, eller skal selge kåken.

Bruker du en CoDeSys basert PLS så finner du mange på nett som har brukt denne til hjemmeautomasjon. Mest tyskspråklig, men også andre. (PLS kalles SPS på tysk).

Wago har interface mellom sine PLS (programmert i CoDeSys) og EnOcean trådlaus system.

Signatur
  (trådstarter)
   #2
 32     0
Takk, skal ta en nærmere titt på det.

Finnes det noen brytere/dimmerbrytere (på vegg) som kan sende styrestrøm til DIN dimmer/releer i sikringsskapet, og som eventuelt kan overstyres av en annen styrestrøm (fra f.eks. en PLS/AVR) ?
   #3
 997     0
hvis dere skal lage ett eget system, så trenger dere jo bare pls`n til selve programmet. Du bruker bare ett analogt utgangskort med 1-10v og dimmere som tar 1-10v inn. Til å styre dimmingen bruker du bare en ordinær bryter, hvor lengden at trykket bestemmer dimmingen via en counter i programmet. Ett kort trykk kan slå av å på.
Problemet i slike løsninger mener jeg er at det blir komplisert når du skal ha med andre ting som værstasjoner og styring via web. I tillegg må hver bryter tilkoples PLS`n direkte istedet for med bus, men tar man prisen på bus kabeln i betrakning så blir det kanskje ikke dyrere.
Signatur
   #4
 4,110     Akershus (Follo)     0

Problemet i slike løsninger mener jeg er at det blir komplisert når du skal ha med andre ting som værstasjoner og styring via web. I tillegg må hver bryter tilkoples PLS`n direkte istedet for med bus, men tar man prisen på bus kabeln i betrakning så blir det kanskje ikke dyrere.

Hmm. Det er just der jeg mener en PLS kommer til sin rett. Det er klart det hjelper at jeg har programmert slike før. Men vi installerte et slikt system for styring av lys, varme, klima, tilstedeværelse osv hos en kamerat. Etter en forholdsvis kort innføring fortsatte han selv å lage skjermbilder, legge til funksjoner osv. Og han har ingen tidligere erfaring som gjorde dette enklere for ham enn de fleste andre.

De fleste PLSer er i dag "født med" buss eller det kan skjøtes inn som en modul. Men det kan være lurt å velge buss før PLS ettersom ikke alle gir fritt valg. Busskabelen er ikke spesiellt dyr.

Om du først legger opp et anlegg uten PLS men direkte styrt fra brytere så er det enkleste å beholde bryter og kabel inn til skapet. Når du så setter inn en PLS så trekker du bryterlederene gjennom en bryter som lar deg velge manuell/automatisk ved at bryterledningen kan gå "gjennomPLS" eller forbi den. Da har andre brukere av huset muligheten til å gå tilbake til manuell løsning bare ved å slå om bryteren(e) i kontrollskapet. Det kan være greit i startfasen før du har fått alt korrekt og noe går i stå mens du ikke er tilstede.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 32     0
I et KNX system, er det stjerneformet eller sløyfeformet, da tenker jeg på vekselstrømmen.

BUS'en forstår jeg at er sløyfeformet, men en ordinær bryter som sender styrestrøm til et releet eller dimmer har jo ikke noe BUS system. Hva slags brytere er det som har noe slikt?


Har på følelsen at jeg kanskje burde lære meg 1-wire protokollen fra Dallas, for da kan jeg ha en AVR brikke for hver bryter og sende dette ut på en felles kabel som er sløyfet. Da har jeg mitt eget BUS system, MEN, da må det være klart når huset er oppe ellers blir det jo dårlig med lys, he he. Kanskje legge opp to sett med kabler, en stjerne og en sløyfa.
   #6
 4,110     Akershus (Follo)     0
Bruk vanlige brytere. Så bruker du en flerpar kabel. F.eks. denne: http://www.draka.no/draka/Countries/Draka_Norway/Languages/Norsk/Navigation/Produkter/Datablader/Signal-_og_svakstrmskabel/PFK22.pdf. Du "skreller" mantelen der du passerer en bryter og splitter ut et par til denne bryteren. Så fortsetter du videre til neste bryter med kabelen og splitter ut et annet par.

Når du skal over til buss system trekker du om kabelen eller kjører buss på ett av parene. KNX vil kunne kjøre på ett av disse parene med redusert busslengde selv om den ikke er optimal.

NB! Dette forutsetter at du kjører bryterene på <24V og lav strømstyrke. Som jo er tilfellet med de SSRene du linket til. Du må IKKE kjøre 220V på denne kabelen! Du må heller ikke trekke mye strøm som f.eks. å kjøre lavspenningslamper rett gjennom bryteren.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 32     0
Høres smart ut.

En vanlig bryter trenger vel + (strøm, 12v) og - (jord) i tillegg til signalet (0-12v) ? Så hver bryter må vel ha 3 ledere?

   #8
 4,110     Akershus (Follo)     0
Nei.
Det vanligste er at PLS inngangene har en felles 0V og felles +24Vfor et antall innganger. Så kobler du bryter mellom +24V og inngangen. Når bryteren er sluttet er inngangen aktiv. Når bryteren er av er inngangen inaktiv. Så du trenger å kjøre +24V ut til bryterene (dette kan skje gjennom felles leder). Og du kjører den andre polen på hver bryter separat tilbake til hver sin inngang.

Før du installerer PLS kobler du sammen minuspolene på alle reléene og minuspol på spenningsforsyningen. Så trekker du +24V ut til alle bryterene og den gjenværende polen på hver bryter til plusspol på hvert sitt relé. Kobler du en bryter til flere reléer vil den styre flere lastpunkter.

Ved å trekke +24V separert ut til hver bryter kan du også ved hjelp av dioder og et koblingsfelt lage og/eller koblinger på lavspentsiden i skapet uten PLS.

Lastsiden av reléene tar trikker'n seg av.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 32     0
Yes, supert. Da fungerer det som 220v da :-)

Jeg kom dog over noe interessant, Elko Light. Dette er lysstyring for gjerrigknerkene vil jeg tippe. Disse bruker en "BUS" med har releer/dimmere plassert som et ordinært system (sløyfet) slik jeg forstår det.

Hvis jeg ønsker å lage min egen fjernstyring har jeg to alternativer:
1. Jeg kan lage min egen infrarøde sender som læres opp av Elko fjernkontrollen.
2. Jeg kan koble meg inn på BUS'en og produsere mine egne signaler, eneste problemet er at jeg må prøve å finne ut hvordan disse slavereleene og dimmerene adresseres. Er muligens grei skuring hvis jeg lytter på "data ut" til hoveddimmeren. Prøving og feiling :-)


Blir mer og mer fristet til å prøve meg på Elko Light, kan fjernstyres med IR og har BUS mulighet. Da unngår jeg RF/trådløst som jeg helst vil unngå.



http://www.elko.no/elko_nor/userhtml/download/Dimmerkatalog%20utg2.pdfhttp://www.jensen-elektriske.no/pdf/Elko%20light.pdf
   #10
 2     Møre og Romsdal     0
Enklere enn som så :-)

http://www.micromatic.no/?ItemID=5693

Nå er dimmerproblematikken med bruk av PLS en saga blott.

Angrer som en hund på at jeg ikke valgte å bruke PLS i min husinstallasjon.

Kjøpte inn en haug med busskoplere, brytere, bev. sensorer, dimmere- og releaktorer og lærte meg å programmere med ETS3. ble ett kostbart anlegg, med alle bryterpunktene. Og touchpanelet og homeserveren har jeg ikke tatt meg råd til ennå.....

Har bestemt meg for å bygge nytt hus bare fordi jeg har lyst å få det styrt med PLS :-)
Mye moro en kan gjøre med industriell standard i ett hus!!!