41,867
45
13
Vurderer du Fibaro Home Center? Les denne først
8,022
Bærum
1
Mange har falt for GUI og design på Fibaro sine z-wave produkter (inkludert meg selv), og cashet ut mange $$ for å anskaffe seg dette (ikke inkludert meg selv, heldigvis)
Reklamefilmen de har for Home Center på youtube er jo også svært overbevisende.
Ting er dog ikke alltid som de fremstår. Anbefaler å lese denne tråden på fibaro-forumet før du investerer i noe som helst fra Fibaro:
http://forum.fibaro.com/viewtopic.php?t=4534
Om du ikke gidder å lese en hel tråd - vedlagt noen utdrag.
Reklamefilmen de har for Home Center på youtube er jo også svært overbevisende.
Ting er dog ikke alltid som de fremstår. Anbefaler å lese denne tråden på fibaro-forumet før du investerer i noe som helst fra Fibaro:
http://forum.fibaro.com/viewtopic.php?t=4534
Om du ikke gidder å lese en hel tråd - vedlagt noen utdrag.
Signatur
Måten de håndterte Fibaro Wallplug saken i Sverige, hvor Elsäkerhetsverket gav dem salgsnekt pga. brannfare er også kritikkverdig. Først påsto Fibaro at rapporten er falsk. Når Elsäkerhetsverket offentliggjør rapporten begynner Fibaro å tåkelegge hele saken istedet for å tenke kundens sikkerhet.
http://www.elsakerhetsverket.se/sv/Produktsakerhet/Forsaljningsforbud/Skarvuttag-med-glapp/
Roger
Generelt syns jeg man virker å ha kommet utrolig kort med z-wave tranceivere med stabile og gode tilhørende programvare-løsninger - tatt i betraktning hvordan z-wave har blitt hypet opp.
Hvis jeg skal begi meg ut på Z-wave nå virker Vera3 som det naturlige stedet å starte. Evt en Razberry Pi...
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Man kan jo la seg skremme av en plugg som blir svidd, men om det er alt som skal til så er det ikke mye elektronikk man kan handle. Googler man så har de fleste merker og de fleste kategorier treff på enheter som har tatt fyr eller har begynt å ryke. TVer, vannkokere, strykejern, PCer, nettbrett, mobiler, vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, DVD-spillere osv.
Man må sette sin lit til at en gjeng amatører som ikke tar sikkerhet på alvor aldri ville fått CE-merket på produktene sine. Og designet og måten Fibaro sine produkter kjennes ut alene er bevis nok for meg på at dette ikke er noe billig jalla-elektronikk og at det er et seriøst firma.
Jeg skal styre 3 panelovner med en termostat via wall plugs, kontrollere fuktnivå i kjeller, ha 5 røyk-/branndetektorer på strategiske steder, ha lekkasjevarsler under kjøkkenbenken og et par kameraer og dør-/vindussensorer. Personlig gleder jeg meg til å prøve det ut så er det bare å velge noe annet om man tror et tilfeldig valgt annet elektrisk apparat er tryggere enn dette.
De fleste klagene jeg har lest på funksjon kommer fra folk som har veldig avanserte oppsett, så må man bare se litt på hvilke behov man har for å vurdere risikoen. En kar som har brukt et år på å programmere huset sitt... Ja vel.
Takk for info om homeplug, vurderte kjøpe denne for å styre noen varmeovner, skal droppe det.
Du kunne jo gått for Elko Wireless som de fleste elektrikere vil installere om du ber om trådløst smarthus. Da får du halvparten av funksjonaliteten, du må betale for proprietær software om du vil gjøre noe selv, eller betale elektriker på timesbasis for å konfigurere hver eneste endring du vil gjøre, og med et avansert oppsett for et helt hus så skal du ikke se bort fra 200-300 000,- i kostnader. For ikke å glemme at konfigureringssoftwaren ser ut som den er snytt ut av nesa til Bill Gates i 1992, a la Windows 3.11.
Anbefaler å sjekke http://forum.fibaro.com/
Jeg har satset på og mener Fibaro pt er det beste Gateway valget. Men her får den enkelte selv vurdere behov og egen smak og behag.
Nå er det trådløs dimmer og bryter for skjult montering som har fått salgsstopp.
Dette kommer i tillegg til salgsstopp på Fibaro Wallplugg fra tidligere i år. Fibaro har ennå ikke adressert problemene som førte til salgsstopp på denne.
http://www.elsakerhetsverket.se/sv/Produktsakerhet/Forsaljningsforbud/Stromstallare-och-dimmer-far-forsaljningsforbud/
Roger
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Det er vel i overkant å påstå at innmaten stinker ut fra det svenskene skriver.
Det er definitivt ikke bra resultater, men for de fleste så er mye av dette sannsynligvis av liten betydning.
At det ikke står 230V og maks ampere på labelen er brudd på retningslinjer for EU, men for de fleste av oss på ingen måte noe problem. At det uansett bør rettes på er det derimot ingen tvil om.
At switchen er annonsert som 3kW, og det står 16A i bruksanvisningen, når connectoren som er benyttet bare er 10A er en stygg flause fra Fibaro, men for alle som ikke trekker mye strøm gjennom den, så bør det ikke være noen umiddelbar fare. Utvilsomt noe som må rettes opp umiddelbart.
Avstanden mellom lederne (1,6 og 1,8mm mot krav på 3mm) er jeg usikker på hvor mye vil bety i praksis, det var litt uklart for meg om det er snakk om innvendig eller i connectoren, men naturligvis også noe som uansett bør rettes slik at de er i henhold til gjeldende retningslinjer.
Dessverre så virker det som det er dårlig oppfølging både fra Fibaro og norsk forhandler.
Om det er fysisk plass på "dingsen" er en skjønnsmessig vurdering de enkelte tilsynsmyndigheter selv vurderer. Her kan det synes som om det er en annen praksis i Polen enn i Sverige.
Legger her ved et bilde av et annet produkt 2x1.5 kW on off FGS221. Avstanden mellom kontaktene er også her liten og det er ikke innvendig, men i connectoren man tar utgangspunkt. Til de fleste formål skulle det gå rimelig bra, men for alle som har sett en amatørkobling med løse tråder - er det sannsynlig at en "nesten kortslutning" vil oppstå i en serie av mange installasjoner.
Når denne forsvarstalen er nevnt, er det åpenbart at importører har et ansvar i henhold til produktkontrolloven § 6b for å melde inn potensielt farlige produkter. Fibaro har meg bekjent tre/fire importører/forhandlere her i landet. Av disse opplever jeg at FMP-AS er sitt ansvar bevisst og har overlevert produkter til DSB for full gjennomgang og meg bekjent har ikke omsatt WallPlug etter Sverige incidenten. Tronika AS benektet å ha mottatt brev fra DSB i det hele og påstår at de fritt kan omsette varene uten å veilede forbruker om mulige konsekvenser. Det til tross for at brevet ligger åpent for innsyn i www.oep.no. ModernHome.no har jeg ikke vært i kontakt med (selv om jeg mottok en FGS211 fra de fredag i forrige uke. NetOnNet er i utgangspunktet Svensk, slik at de bør forholde seg til Svenske myndigheters agering.
Det kjedelige i slike saker, er at det tydeligvis rulles ut utferdige produkter i markedet og noe går vel fort i svingene. Sluttregningen er alle de tullingene (meg inklusive) som svir av tusenlapper for å være early adaptors av noe som skulle ha høy WAF. Blir sluttvisa at produktet viser seg å være brannfarlig, er to ting sikkert
1) Temperaturen til samboer blir tilsvarende heit og brannfarlig
2) Smarthus må man vente leeeeenge før man kan tenke tanken på
Derav skulle jeg mer enn gjerne sett at forhandlene var bedre i avhjelp enn det det viser seg å være
Hvis avstanden kun handler om mellom connectorene, så handler det vel bare om nøyaktighet når en monterer? Det er ikke SÅ vanskelig å gjøre seg flid og unngå løse tråder. Eller er det andre utfordringer med at strømførende deler ligger med kun 1,6mm plastvegg mellom seg?
Ellers så er det jo andre bra z-waveprodukter å bytte til enn Fibaro, uten å ødelegge WAFen. Her er det vel bare å kreve retur hos forhandleren, iallfall om DSB kommer til samme konklusjon som svenskene.
Jeg er elektriker og ble straks litt betenksom og kommer ikke til å montere produkter som ikke oppfyller internasjonale krav.
Men oppfyller andre leverandører av tilsvarende z-wave dimmere kravene? Jeg har mine tvil da de lager enhetene så små som mulig.
Så vidt jeg har lest er det avstanden på selve pcben (printkortet) som er problemet, skille mellom 230v og PELV/SELV ( max 50 v) er under 3 mm. Vil tro at selv/pelv kretsen er z-wave styringen. Siden det er under 3 mm så kan man få overslag og dermed skape brann. 3 mm er ikke så mye når man tenker seg om. Lærte en gang at 1000 volt kan hoppe 1 cm, 230 v har en peak spenning på 325 v. Så da er plutselig ikke 3 mm så mye.
utklipp fra Fibaro Norge. Håper dsb kommer med et svar snart :Hei, vedlegger svar vi fikk fra DSB (20.11.2014): "DSB har etter utsendelse av brev 2014/11524 (8/7/14) mottatt 3stk FIBARO wall plug for undersøkelse og test/verifikasjon opp mot den norske standarden NEK502. Denne verifikasjon/test er startet og antatt ferdigstilt i desember 2014. Lovgrunnlaget for etatens virksomhet fremgår av lov 24. mai 1929 nr 4 om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr (el-tilsynsloven) og forskrift 14. januar 2011 nr. 36 om elektrisk utstyr (feu). Med referanse til FEU § 10 så skal det kunne dokumenteres av et nasjonalt utpekt teknisk kontrollorgan innen EØS med kompetanse på området at sikkerhetskravene i NEK502 er tilfredsstilt. Dere vil bli underrettet så snart denne testen et avsluttet og endelig beslutning er fattet for nevnte produkt.
Det er viktig å presisere at det kun er sendt ut et varsel om omsetningsforbud, og at dere kan fortsette salget fram til et endelig vedtak er fattet fra DSB. Ta kontakt på telefon hvis noe av dette kan være uklart."
Det er masse z wave produkter ute og går og du trenger ikke å binde deg til fibaro.
Uten å forsøke å dra trafikk vekk fra dette forumet så
Vil jeg anbefale tråden :"Hjemmeautomasjon - Hva er det og hvorfor skulle jeg bry meg? (Automasjonskaféen)" på diskusjon.no der er det en del brukere som har god peiling på z wave.
oppussing av atriumrekkehus-Solgt
Elektriker/Service Ingeniør
For z-wave, sjekk ut forumet (og produktene) på micasaverde.com, og Domoticz http://www.domoticz.com/forum/
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Anbefales absolutt: http://www.diskusjon.no/index.php?showforum=746
Har flere Fibaro-enheter selv og de virker veldig bra.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Jeg brukte en uke og leste meg opp og lærte utrolig mye. Leste vel 300 sider :p og moskus er som er orakel å regne, spesielt innen homeseer.
Jeg begynner nok med oppgradering til neste år. Tar det litt og litt da slipper jeg å se på det som en utgift, men heller en hobby. Fordelen med z-wave er du ikke må tenke så mye på hvordan anlegget skal være under oppussing. Om det blir homeseer får vi se på
oppussing av atriumrekkehus-Solgt
Elektriker/Service Ingeniør
Sitter og lurer på Homeseer, men jeg ser at prisen fort går i taket både for software, dedikert PC, interface, osv... Da frister det kanskje mer med en Fibaro HC2 alt-i-ett løsning.
Har lest at Fibaro HC2 ikke nødvendigvis er så glad i alle produkter, sjekk ihvertfall dette før du går for den løsningen.
Produsentenes nettsider er i stor grad ubrukelige, da det bare er glatte salgsfraser som brukes (bortsett fra forumene, riktig nok).
Kunne egentlig tenke meg Homeseer (HS3 PRO), men totalkostnaden er en showstopper (dedikert PC, software, interface, ++). Kanskje ved neste korsvei. Dersom jeg skulle ta en beslutning i dag hadde det nok blitt HC2. Men spør meg igjen i morgen
Takk for tipset om at HC2 ikke er så glad i alle produkter. Jeg tror imidlertid at det gjelder alle de andre systemene også...
Domticz burde du sjekke ut. Det er gratis og blir bare bedre og bedre. Z-Wave interface koster kun 400.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Nå kan man jo kjøpe en av Troller'ne og dermed få en pakkeløsning. Men da hadde jeg nok foretrukket en dedikert PC + software + interface, tror jeg. Vet ikke om troller selges i Norge en gang.
Ja, har sett på Domoticz, og har definitivt ikke avskrevet det. Jeg ser på det som en mulig erstatter for Homeseer dersom jeg går den veien. På den ene siden frister det med fleksibiliteten (og prisen). På den andre siden kan man neppe forvente den samme stabiliteten og "ferdig-følelsen" fra Domotics vs for eksempel Homeseer.
Vera har falt litt av, men jeg så litt på VeraEdge en stund og den er jo definitivt et alternativ fortsatt. Hvordan er stabiliteten? Mener jeg har lest et par dårlige erfaringer der, med behov for daglige restarter osv. Ikke sikkert det er representativt, selvsagt.
Årsaken til at jeg akkurat nå tenker mest på Home Center 2 er nok et resultat av markedsføring. Den er litt Apple-ish, som egentlig burde være en showstopper for en notorisk ikke-mac'er som meg, men den virker for meg mer gjennomført og pålitelig. I tillegg ser jeg at det mest sannsynlig blir mest aktuelt med dimmere fra Fibaro for lysstyring, og da virker det tryggest å ha Fibaro controller også. Home Center 2 har også støtte for egne LUA-script, men prisen er høyere enn for Vera Lite (og Vera Edge).
Ellers er det litt forvirrende at jeg stadig leser om at Vera har månedlige kostnader, mens nettsiden til Vera understreker at det har de ikke. Er det månedlige kostnader kun for noe spesifikt, eller er det bare feilrykter?
For andre som er på leting etter z-wave kontrollere, her er en nyttig oppsummering fra Vesternet (juni 2015).
Jeg kjører på Ui5 og det er rock solid. Har ikke restartet den det siste året i alle fall.
Har så vidt begynt å tenke på å oppgradere til Ui7, men stresser ikke. eneste var en dings jeg kunne tenkt meg som ikke fungerer i ui5.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Stemmer - Vera har ikkje månadlege kostnader!
For andre som er på leit etter Z-Wave kontroller er det også lurt å sjå om den har støtte for Z-Wave Plus, IFTTT og har Geofence støtte.
Også Fibaro har støtte for Remotec ZXT-120
https://www.intin.no/remotech-zxt-120-brukerveiledning/
Nytter sjølv Remotec ZXT-120 A/C kontroller på min Samsung SmartThings
Du får kjøpt alt frå HomeSeer her, t.o.m. troller...
https://www.intin.no/produkt/hometroller-sel-pro/
VeraEdge er nok best egna til mindre hus/leiligheter, kan bli litt lenge "timeglass" om ein har mange einingar å styre. Ein bør i dag heller sjå på VeraPluss som er vesentleg raskare og støtter også ZigBee og BLE.
Jeg antar at du har en tilknytning til intin.no - glimrende å ha Smarthus-leverandører representert på forumet. Velkommen skal du være! Husk bare på forumreglene, og at du identifiserer din tilknytning til merkevaren, for eksempel med en enkel signatur.
Ser at Zipato utviklar mange fine nye Z-Wave produkt for tida!
Liker den nye Zipato ZipaTile.
Zipabox er bra om ein har t.d. 433MHz smarthus produkt eller t.d.ZigBee ein vil knytte på.
Ser også at dette kan løysast ved med VeraPlus og ein RFXCom.
Fin måte å få knytta inn dei eldre 433 MHz smarthus produkta!
Har lenge hatt lyst å sette i gang med smarthus oppsett, og nå passer det perfekt med at vi skal totalrenovere.
Skal ned med alt, og har sånn sett muligheten til å legge opp et kablet system (KNX), men det virker rett og slett litt dyrt og tungvindt? I alle fall om man satser på å gjøre det meste selv, og vil ha mest mulig plug and play. Mulig dette er feil?
Lest en del på nett, og det ser ut til Z-Wave er den mest utbredte og fleksible trådløs løsningen.
Men det er et hav av kontrollere å velge mellom.
Hvilken skal man gå for? VeraPlus og Fibaro HC2 ser ut til å være blandt de mest populære for tiden, samt Samsung SmartThings. Men det er jo også mye annet.
Noen gode tips fra erfarne brukere?
Jeg har valgt Homeseer som styringssystem pga fleksibiliteten og et stort spekter av muligheter. Men det er IKKE plug&play, og det har en terskel for å komme i gang.
SmartHub fra FutureHome er også et alternativ du kan inkludere på listen din.
Det er egentlig ikke noe godt svar på spørsmålet ditt, tror jeg. Mitt inntrykk er at mange går raskt videre fra HC2. FutureHome ser bra ut, men mitt inntrykk der er at de fortsatt er i utviklingsfasen. Det går muligens fort, men det vil kanskje være litt begrenset ennå. Mitt inntrykk av Vera er at det er ustabilt. SmartThings kjenner jeg ikke. Alle disse antagelsene kan være helt feil, så du bør gjøre litt research, og du bør få noen flere svar i denne tråden
Ellers var z-wave et kriterium for meg når jeg valgte system, mest pga toveis kommunikasjon. Med Homeseer kan man også bruke flere protokoller.