143,745
307
2
Drainback vakumrørsystem?
2,338
Trondheim
0
Nå har jeg driftet solvarme (Et enkelt selvbyggersystem) i ett år. Det i kombinasjon med litt kretive koblinger mot L/L varmepumpe har redusert el-forbruket til varmvann med 2000 kWh det siste året.
Det er litt med dette med sol, har man fått litt av smaken vil man ha mer.
Huset har flatt tak, og på det har jeg lust til å sette opp vakumrør. Har plass til minst 100 rør sørvendt, uten hindring for sol 360 grader rundt.
Nå når jeg har klabbet på meg akkumulator (400 liter), viftekonvektor, solstyring, pumper så er det "bare" å få koblet vakumrørene inn på solvarmekretsen i en drainbackløsning.
Eller?
100 rør skulle vel gi noe mellom 6-7000 kWh/år, og et bidrag langt ut på høst og tidlig vår som vil monne?
Det er litt med dette med sol, har man fått litt av smaken vil man ha mer.
Huset har flatt tak, og på det har jeg lust til å sette opp vakumrør. Har plass til minst 100 rør sørvendt, uten hindring for sol 360 grader rundt.
Nå når jeg har klabbet på meg akkumulator (400 liter), viftekonvektor, solstyring, pumper så er det "bare" å få koblet vakumrørene inn på solvarmekretsen i en drainbackløsning.
Eller?
100 rør skulle vel gi noe mellom 6-7000 kWh/år, og et bidrag langt ut på høst og tidlig vår som vil monne?
Signatur
Sammenfattet det hele i et regnearket, og ut fra vårt forbruksmønster og geografiske plassering ser det ut til at det fornuftige er en installasjon på rundt 60 rør.
Ut over det er besparelse per 20 rør på under 500kWt/år.
I og med varmepumpe installert så kan de 500kWt dekkes inn med den, og da er det i realitet 250kWt de 20 rørene sparer.
En tenkt installasjon på 60 rør vil gi 4690 kWt, der 4130 kWt er oppvarming av vann. De 530 over er til oppvarming som til nå dekkes av varmepumpen. Dvs 265kWt inn på varmepumpen vil lage like mye varme.
Energi til avskrivning av 60 rør blir da 4395 kWt.
Strømkostnaden er for min del rundt 80 øre i "solvarmeperioden". Årlig besparelse da blir omlag 3500,-.
60 vakumrør koster (som referanse: http://www.solkraft.no/Solfangere2.htm ) med fester kanskje 25.000,-. I tillegg må jeg ha noen rør, så kanskje installasjonen blir på underkant av 30.000,- om jeg bruker det øvrige fra "Felleskjøpfanger" for styring og distribusjon av varmen.
PayBack blir da 8,5 år svært grovt beregnet.
En annen sak, har flatt tak med Derbigum belegg. Hva vil være fornuftigste måte å få plassert "100" vakumrør på et slikt tak. Vil ikke lage noe hull i dekket, så en eller annen form for ramme plassert på noe skånsomt som ligger på taket.
Det kunne være en idè ja. Limt en hard markplate til taket, deretter en trykkimpregnert kloss på den igjensom det kan skrues i. Skulle bli skånsomt det?
Ut av min "analyse" skulle eksempelvis en slik "pakke" http://www.solvarming.no/Tilbud/page6/page6.html redusere forbruket med omlag 4600 kWt. En utvidelse med 30-rørspakke så anlegget blir 90 rør vil jeg kun får nyttiggjort 750 kWt ekstra fra om alle beregninger stemmer. Fra et lønnsomhetsperspektiv dårlig inntjening å gå fra 60 til 90 rør (I mitt hus vell å merke), samt vil kanskje gi svært mye overoppheting (om jeg ikke får avsetning av varmvannet til noen naboer ???).
Noe vakuumrørprosjekt i stor stil blir det ikke i år uansett, men greit å tenke gjennom en slik installasjon. "Felleskjøpfanger" som jeg laget var jo mer eller mindre en tilfeldig sak påkommet mens det var sol en fattig dag forrige sommer, og senere vært gjennom noen mutasjoner/evolusjon.
Ser at allerede tidlig på året få man en betydlig bidra, faktisk kommer det (om vakumrørene og geografien rundt tillater å ta det til seg) in energi allrede i januar, og et betydlig bidrag kommer til i mars og utover.
Ja. Jeg får ned et eller to (i høyden) av disse http://finncdn.no/mmo/2011/1/20/9/263/977/79_-1886403972.jpg. Alt etter om jeg beholder fatene jeg har blir det 600-1000-1200 eller 1600 liter.
Tror ikke det løner seg å overdrive varmelager heller. Teoretisk fant jeg at for å lagre all overproduksjon må jeg har en tank på 54 m3, det blir da som å fulle kjeller med 1 meter vann, som varmes til kokepunktet.
Rett størrelse på akkumulatortanken avhenger jo av mange faktorer, og vil vel variere fra prosjekt til prosjekt. Hos meg har jeg det dilemma at jeg ikke får inn i kjelleren noen tank av særlig størrelse, så jeg skal til med å bygge meg akkumulatortank. jeg satser på en sak som vil romme rundt 4,5 kbm.
Skal du importere vakumrør selv ? Jeg er intr. i å være med på en slik bestilling i så fall. Kjører meg fort en svipptur til trøndelag for å hente min andel av rørene i så fall :)
Regner med du tenker på de rørene som er 1800 mm lange og 58 mm diameter.
Det er flere veier å gå for å skaffe vakumrør. Flere leverandører i Norge, og om man tar seg bryet kan man være sin egen importør også med de muligheter og begrensninger det eventuelt skulle bringe med seg. Bl.a får man ikke sett varen før "lasset" er tippet i gården.
Er man flere, så har vi uttrykket jo flere kokker jo mere søl.
Skal man være flere så må en være sjef og ta alle avgjørelser ut fra svært enkle betingelser som f.eks: Ramme på 20rør, heatpipe, vakumrør og 1800/58.
For min del er ikke det å få tak i vakumrør den store oppgaven, det er mer på teknisk installajonsnivå med hvordan få de festet på flatt tak, hvor på taket skal de stå så de "sjenerer" minst mulig, hvor skal jeg trekke rørene, og det her med akk-tank, og til sist, hvordan kvitte meg med overskuddet av varme. Alt på en rimelig men også trygg og sikker måte.
Dette har jeg brukererfaringer med:
Teknikktank,peisinnsats med vannkappe, l/v varmepumpe, veggvarme på badet, gulvvarme, råte i feilkonstruerte yttervegger, El-bil Peugeot Ion.