#191
 5,111     Sørnorge     0
Hvor mye faller tanktemp i løpet av natta når det ikke er noe vannforbruk?

   #192
 678     Bergen     0

Kunne vært interessant å se hvordan effekten påvirkes av å sette dem opp til f.eks 75 grader. Da vil de antagelig utnytte mer av strålingen bakfra, mer av refleksjon fra snø (om et par mnd), mer av diffus stråling fra lav himmel, skyer og ting (trær/piper) i lav høyde, men mindre av diffus stråling fra himmel og skyer høyere på himmelen.


Fant forresten denne reflekterende takmalingen.

http://maler1as.no/index.php?option=com_content&view=article&id=54&Itemid=48
Siste redigering: Thursday, May 30, 2013 6:13:26 PM av Reodor
Signatur
  (trådstarter)
   #193
 2,338     Trondheim     0
I dag lot jeg fanger varme kun det ene fatet som er akktank. Dvs 200 liter (Litt mindre enn 200).

Knall sol, og det ble over 80 grader i tank og da stopper pumpestasjonen.
I fanger var det 155 grader, og ekspansjonstanken "full", trykket i anlegget 5 bar. Temp økte fortsatt i fanger.
Kjørte sirkulasjonen manuelt i gang samtidig som jeg fikk vekslet mot det andre fatet også.
Etter hvert sank temp i fanger, og på 120 grader så det ut som all koking stoppet, for da surklet det godt, og trykket sank brått ned til like under to bar som jeg forladet til.

Skal få montert 30 meter med kobber i det andre fatet i helgen (Er planen om jeg får hjelp). Får mer utnyttelse da, "prevarmer" i fat 2, deretter topper opp i det fatet jeg til nå har coiler i. 
Signatur
   #194
 678     Bergen     0

Noen grunnregler kan man sikkert bruke uansett. Sør, og så bratt montering som mulig.


Mener ikke å kverulere, og det kan godt være det er noe jeg har oversett, men utfra infallsvinkel korreksjonene for virkningsgrad tror jeg ideel plasering når det fri sikt til alle kanter ville være en "V" form med spissen pekende mot sør. Vinklet opp og gjerne med et tilsvarende "V" speil inne mellom fangerne.

Med en åpning i "V" på omtrent 90 grader ville man få maks produksjon i sør og +/- 15 grader. Solbanen på vinteren dekker vel ikke noe mer enn dette.

Lagt til:
Ser vel noe av det håpløse i jakten min her, det gjør liten forskjell å vinne 30% når totalutbytte øker fra 10 til 13 kwh på en måned så vinklen bør nok uansett være større en 90 grader så man ikke mister sol når solvandringen blir lengre og man faktisk får noe igjen for det. Kanskje 120 - 150 grader ellerno.
Signatur
   #195
 678     Bergen     0
Kanskje litt mye uferdige tanker fra denne kanten noen ganger....

Å plassere de i "V" form vil jo gjøre at de skygger for hverandre, noe som selvfølgelig ikke er bra.
Signatur
  (trådstarter)
   #196
 2,338     Trondheim     0

Hvor mye faller tanktemp i løpet av natta når det ikke er noe vannforbruk?

Hei.
Ikke fått målt grundig på det nå når det er  høyere tanktemp enn da jeg kjørte på selbygget "Felleskjøpfanger". Men fant da at det var et tap på rundt 60W med dT på 10. Nå er det mer 20 og opp til 50 grader varmere enn rommet, så den avgir kanskje så mye som 600W når det er 70 grader i tankene.
I og med introduksjon av varmevekler mot vakumrør har jeg "ødelagt" isolering, så den taper mer akkurat nå enn hva den vil gjøre etter komplett isolering igjen.

Skal da få sjekket det med varmetapet.

Fikk hjelp i går til å lodde inn 30 meter mer kobberrør, byttet noe 10mm coil. Så nå er det i hvert fat 30 meter coil av kobber, en på 15 m 12mm og en invendig av den på 15 m av 10mm.
Henter vann til vekler mot solfanger fra fatet der det kaldeste vannet kommer inn, og returnerer i det andre fatet.
Ikke blitt enig med meg selv på hvordan jeg skal føre vannet til og fra underkjølingen til L/L-varmepumpen.

Signatur
   #197
 678     Bergen     0

Tja, godt spørsmål, det er tallene som er hentet ut fra test-rapporten Fraunhofer har gjort på mine.

På vakumrør så blir alle tall lett litt anderledes fordi arealberegningen er så spesiell.

Varmetapet er f.eks fra hele røret, men det målte tapet blir kun delt på referansearealet, så tilsynelatende har derfor vakumrørfangere uten reflektor langt dårligere u-verdi på papiret enn de med reflektor. Tapet er selvsagt likt på like rør, men "apertue area" blir ulikt.

"IAM-faktoren" som sier noe om hvilket tap (eller gevinst) som må beregnes på virkningsgrad ift ulike vinkler er også en beregning ift virkningsgrad og areal. Her kan jo vakumrør ende opp med over 100% ved enkelte horisontale vinkler (selvsagt "feil"), og det er mye mulig du har rett i at arealberegningen her sørger for at vertikaltapet er tilsynelatende mindre enn reellt?

Jeg vil absolutt tro diffus innstråling er en del av tallene, den er jo der, og bidrar også merkbart. Solfangere blir testet i 45 graders vinkel over noen måneder i all slags vær.


Korreksjon for innfallsvinkler på rørfangere.

Jeg har grublet litt på dette med at korreksjonene på rørsolfangerne viser at utbytte øker når solen kommer inn fra siden og at det beholdes selvom solen kommer inntil 30 grader over eller underifra langsmed rørene.

Dette er såvidt jeg kan skjønne ikke tall som er korrigert med projisert areal men utbytte fra et rørpanel øker faktisk om solen kommer inn fra siden.

Solstrålene som kommer inn fra siden på en serie av vacuumrør tror jeg kan illustreres med bildene. De viser lys som går inn i røret, passerer en sentrert absorbator (usynlig på alle bildene!) og lys som kommer ut igjen med en vinkel hvor det kan treffe et rør som ligger ved siden når vinklingen er riktig.

Forklaringen på konstant virkningsgrad når solen kommer inn inntil 30 grader fra rett på langsmed rørene på tross av projisert areal tror jeg kan ligge i bildet "eksperiment on Snell's law" som viser lyskilden som kommer inn til venstre og som avhengig av vinklen går inn i eller reflekteres fra overflaten den møter. Geometrien i en sylinder kan da være slik at lys som kommer inn gjennom glasset vil reflekteres på innsiden inntil det treffer absorbatoren.

Skal forklaringen min her stemme må effektene omtalt være større en effekten av projisert areal.
Drainback vakumrørsystem? - Grafikk om refleksjon og refraksjon.GIF - Reodor
Drainback vakumrørsystem? - Experiment on snells law.jpg - Reodor
Drainback vakumrørsystem? - Light in tube.jpg - Reodor
Drainback vakumrørsystem? - snells law on circle.jpg - Reodor
Signatur

  (trådstarter)
   #198
 2,338     Trondheim     0
Lysstråler går ikke gjennom røret, det er aluminiumplater der inne som sentrer heatpipe og som fører varme til heatpipen.

I dag 18 kWt produksjon. Fått isolert fatene ordentlig igjen, og en blandeventil til.

Har nå tre blandeventiler.
En blander 38 grader vann til kv på dusj/kar.
Den andre blander 55 grader som "kaldvann" VVB og til ESBE ut av vvb. ESBE fra VVB er satt til 50 grader, og så  lenge det forvarmes vann til over 55 grader er jeg sikret at det ikke kommer vann ut av VVB. I dag brukte VVB like over 2 kWt. Døgnforbruket 21 kWt, så ligger 12-14 kWt under forbruket med bare hjemmebygget "Felleskjøpfanger"
I morgen en regndag, kan bli en "nulldag".

Signatur
   #199
 678     Bergen     0

Lysstråler går ikke gjennom røret, det er aluminiumplater der inne som sentrer heatpipe og som fører varme til heatpipen.



Lærer noe nytt hver dag!
Har ikke sett noe plater inni rørene på skissene jeg har funnet på nettet.
Disse platene, går de langsmed røret eller på tvers. Dekker de hele tversnittet?
Signatur
   #200
 1,596     0
Må si meg imponert over produksjonstallene dine dkt850!

Kult å se at solfanger har livets rett selv i Norge; kjekt å se rådata - og ikke bare glansete brosjyrer og innfløkte Excel ark!  Cool