Tom
   #61
 1,545     Sørlandet     0
Selv om flaten er vinklet rett mot sola, blir arealet solenergien skal dekke større jo lavere solen står over horisonten. Står sola 30 grader over horisonten, vil solinnstrålingen som treffer et panel vinkelrett på sola bare være halvparten av den innstrålingen som kunne truffet panelet hvis sola hang 90 grader over horisonten. Sinus til 30 grader = 0,5 eller cosinus til 60 om man regner den andre vinkelen.

Det du sier er altså at vinkler vi panelene direkte mot solen, så vil vi få like mye solinnstråling pr m² uansett hvor på kloden vi befinner oss og uansett tid på året?
Signatur

   #62
 9,677     Kysten     0
Jeg faller litt av lasset her, men sier dere at fangerne bør ha en vinkling for vinter og en annen for sommer for å få 100% av den?
Tom
   #63
 1,545     Sørlandet     0
Signatur
   #64
 5,725     0

Jeg faller litt av lasset her, men sier dere at fangerne bør ha en vinkling for vinter og en annen for sommer for å få 100% av den?

Bedre virkningsgrad med 90 grader rett på sola ja, så helst skulle dei følgt sola gjennom året (og dagen..).



Selv om flaten er vinklet rett mot sola, blir arealet solenergien skal dekke større jo lavere solen står over horisonten.

1 m² er det samme om den er her eller ved ekvator så lenge den står 90º på sola.
Cos formlen er for vannrette flater.

Sjå på målt innstråling her:http://nml.uib.no/prosjekter/solis/data/?ar=1999&mnd=3&vis=saman&a=&vis_f=vis
Stort sett 800-1000 w/m² heile året ved  maks. innstråling., faktisk er nokon opp over 1100 w/m² (August 1999)

Måleteknikk for desse målingane:
2. The measurements

2.1. The measuring equipment

In the SOLIS project we measure the global radiation and the air temperature. The main parts are a pyranometer, a temperature probe, a data logger and the computer.

The pyranometer is a photovoltaic instrument delivered by SOLDATA A/S in Denmark. The instrument gives an output signal of approx. 150 mV at a global radiation of 1000 W/m2. To calibrate and control this instrument we used a KIPP & ZONEN instrument lent from the Meteorological Institute in Oslo (placed at 6 schools).

The instruments are directed towards the south at an inclination of 45°. The reason why we have used this angle, is that the results are used to calculate the dimension of solar energy systems for hot water heating in Norway.
   #65
 1,421     Bærum     0

Jeg faller litt av lasset her, men sier dere at fangerne bør ha en vinkling for vinter og en annen for sommer for å få 100% av den?

I praksis vil det si at det er mer hensiktsmessig med 70-80 graders vinkel på panelene for norske forhold. Årsaken er at solen står lavt over horisonten på årstider da du trenger solvarmen som mest. Ved å vinkle dem mer loddrett vil du få mer ut av sola om vinteren. Sommerstid har du sannsynligvis lavere varmebehov. Lavere effekt som følge av lavere innstråling vil sannsynligvis ikke være krise.
Signatur
   #66
 1,015     Revetal     0

Her er link til eit anlegg med 2 m² vakumrør som gjer 2,3 kW.
Antar at 2 m² er abosorberaralet.
Iom. at dette er på eit tak, vert nok refleksjon fra snø o.l. ikkje aktuelt,
http://www.solvarme.no/servlets/dispatcher?siteNodeId=581034


Brukar du Bettum glykolblanding ?
I så fall antar eg at du får dine vel 3 kW med refleksjon frå snø (noko eg synes er svært bra Wink)

Målefeil kan også gi relativt store avvik med så små verdier:
1 grad målefeil nedover på temperatur gir 3,4 i staden for 3,9kW
6 liter i staden for 7 gir 3,35 i staden for 3,9 kW
men begge er gode resultat !




Ja, bruker glykol, og snørefleksjon er helt klart en god medvirkende faktor. I oktober registrerte jeg 2,5kw effekt med rent vann. Oktober- og mars-sol er jo nokså lik så det gir en nokså god pekepinn.

Det kan helt klart være noen små feil i både temperatur og flow, men det kan jo forsåvidt også gjelde begge veier :)
Har målt dette over flere dager i det siste så var ikke bare et øyeblikkstilfelle heller.

Solfangeren på linken er en Sunda-kollektor som bruker en annen type vakumrør der absorbateren er en flat plate inne i glasset som er vakumert. Disse har derfor ikke samme fordel med skrå innstråling, men er også svært effektive ved solvinkel rett på.
Signatur

   #68
 1,015     Revetal     0

Kva vinkel har du på solfangarane?


Solfangeren står plassert med ca 75 grader helning, og linken du viste tidligere beviser at det er svært høy innstråling også midtvinters, og dermed et godt potensielt solvarmeutbytte hele vinteren også i Norge.
Dagene er riktignok svært korte den mørkesteste tiden rundt jul, og som dagsutbyttet viser fra mine måleresultater bare halvparten i juletider sammenlignet med få uker før og etter.

For å kunne utnytte solenergi vinterstid i Norge på korte dager med varierende vær er det derfor helt avgjørende med solfangere som kan vinkles slik at full innstråling oppnås og ikke minst at oppstartstiden i solfangeren/systemet er raskt nok til å få med seg det som kan utnyttes.

Vakumrør har ikke merkbart tap med opptil 30 grader "feil" så det betyr at 60 graders vinkling både vil ha god innstråling midtvinters og ikke minst også morgen og kveld da også solen står lavt.
Det blir til slutt selvsagt et valg om man vil kompromisse med at det ikke alltid vil bli like pent på taket, men det er også smak og behag, og en lang rekke blåglinsende rør som gir gratis varme og varmtvann kan fort bli nokså kult også Smile
Signatur
   #69
 9,677     Kysten     0
75 grader, det var nå voldsomt. Det finnes neppe et tak i norge som dette kan plasseres på uten stativ. Hva er forskjellen om en setter dem inn i vegg eller rekkverk?
   #70
 1,015     Revetal     0


På denne linken var det også noen gode grafer som viser total innstråling ved ulike vinkler. Horisontalt er det 15 ganger mer sol på sommer ift vinter, mens det ved optimal vinkling på 60-70 grader ikke er mer enn 3 ganger så mye sol på sommeren ift november og januar. Desember er det så mørkt tåkete og trist at den kan vi vel egentlig glemme uansett, fyre i peisen, tenne stearinlysene og la solfangerne få en etterlengtet juleferie Smile
Signatur