23,739    59    0  

Overdimensjonert men billig solfanger

 221     tja     0
Har planer om betongbygg med flatt tak (ca 200kvm) og vurderer flere ulike varianter av solfangersystem på taket. Et alternativ er å mure inn slanger (med epoxy) i selve taket med matt sort overflate, en annen er flere selvbygde paneler som settes utover. Disse vil være konstruert slik at de kan vendes vertikalt og horisontalt etter solen, enten en gang i uken eller en gang i måneden, og også kunne snus ved ekstremt varme dager for å unngå overoppheting (hvit bakside på panelet). har planer om å varme opp terasse og basseng. Synspunkter?

   #1
 3,997     Oppland     0
Høres risikabelt ut..
Pex er ikke godkjent for slike temperaturer du kan risikere i solfangeren.
Kan fort bli bortimot 200grader i ekstreme tilfeller..

Selbe panelene koster jo ikke skjorta å kjøpe, det er alt det andre som koster.
Så gjør det skikkelig og kjøp noe som kan gi godt med varme høst og vår også, det blir da i praksis vakuumrørsolfangere.

Vil på det sterkeste anbefale deg å høre med Bettum solvarme, det er ikke mange her til lands som vet mer om hva som finnes av utstyr og hvor godt det fungerer i vårt kalde klima.
Ikke koster det noe å ta en telefon heller (vel annet en teleskritt)
  (trådstarter)
   #2
 221     tja     0
Nå har jeg ikke nevnt noe om rørtype jeg tenker å bruke fordi jeg ikke aner hvilken jeg skal bruke hehe..

Men hadde i utgangspunktet tenkt meg en 1 3/4 toms svart slange på taket innmurt i epoxy. Vil vel i utgangspunktet tro at dette systemet neppe vil få høyere temperatur enn andre tak med matt svart taktekking? Eventuelt så vil vel vanngjennomstrømmingen ha en kjølende effekt på taket og vice versa?

Mitt andre alternativ kan vel neppe beskrives som risikabelt i forhold til overoppheting i og med at panelene kan vendes (altså settes ut av spill) når en reiser bort eller lignende?

Men takker for innspill, ser frem til flere spennende og kreative innspill her på forumet. Mye dyktige folk her, og en del røvere i faget (som meg) hehe
   #3
 3,997     Oppland     0
Hva gjør du den dagen de glemmes å snues?
Hva gjør du når pumpa stopper pga sensorfeil eller motorhavari?
Det er de uforutsette tingene som kan bli katastrofale.

Et skikkelig solfangerannlegg dimensjoneres for å kunne koke i selve solfangerene uten at materiell tar skade av det.
Jeg vet ikke om noe slanger til en fornuftig pris som tåler mer enn 110grader..
Og cvolumet med slanger vil bli så høyt at du trenger en ekspansjonstank i ekstrem størrelse for å ta seg av en evt koking.
  (trådstarter)
   #5
 221     tja     0
Nå skal jo dette anlegget stå å rulle mot et svømmebasseng som det skal varme opp, så når det begynner å bli ubehagelig varmt i bassenget, (som det kan bli i korte perioder på sommeren), så husker en nok på å snu panelene. En liten temp. måler med alarm skulle også funke, men som sagt vil bassenget avlaste eventuell overoppheting fullt ut. Så det er ikke problemet slike jeg ser det.

Men 10 000 grunner til at det ikke skulle gå bra kan jeg sikkert tenke ut selv, problemet mitt er hva gjør jeg for å sikre at det funker? Og hvilket av mine 2 alt. er best? Hva gir mest varme? Både sommer som vinter?

Problemet med de fleste solfangersystemer i dag er kostnaden ved installasjon, og deretter ikke minst vedlikeholdskostnader som løper. Mitt formål med "mine" løsninger er å lage noe som er enkelt, billig og ikke minst at jeg selv kan gjøre vedlikeholdet på det. Om det skulle vise seg at mitt system ikke er like arealeffektivt så gjør ikke det meg noe, siden jeg kan kompensere med å overdimensjonere anlegget.
  (trådstarter)
   #6
 221     tja     0
Nei jeg ser heller ikke at et svartmalt tak skulle få vann til kokepunktet, men at det kan bli varmt er sikkert. Problemet kan her kanskje heller være generell varme (om det ikke koker) og at dette vil slå gjennom til rommene under taket (soverom) og gjøre det ulidelig varmt her?

Prosjektet mitt er et betongbygg (også i tak) og ser vel for meg at dette (solfangersystemet i epoxy) tekkes inn rett på betongen.

   #8
 3,997     Oppland     0
Vår og høst kan du i grunn glemme å få noe varme fra noen av alternativene, de vil bare fungere på sommeren.
Se på "En enkel solfanger" tråden, det er ikke noe å hente med mindre du har skokkelig solfanger som er spesielt godt

Overoppheting er et svært viktig tema som absolutt må taes alvorlig!
Ellers blir du bitt, det garanterer jeg.
  (trådstarter)
   #9
 221     tja     0
Hmm

Du mener altså at vannet ville kokt om det lå i slanger inne i taktekkingen? Jaja et luksusproblem spør du meg, da blir det basseng med geysir hehe... ;D

Men seriøst, mener du virkelig at det vil  koke? Vi snakker ikke her om standard solfangerpanel med "lokk", men et matt svart lag med epoxy, som ligger fritt til luft.

Ellers kjenner jeg til de proffe solfangeranleggene som funker året rundt og som også benytter seg av diffust sollys, så å si at slike løsninger ikke gir effekt vår og høst er vel å ta i. Men om de er regningsvarende i slike perioder er en annen ting..
   #10
 3,997     Oppland     0
Du leser jo ikke hva jeg skriver.

Om pumpen stopper er koking et høyst aktuelt tema, hvilke slanger skal du bruke som tåler temperaturer og trykk over 100grader?

Proffe solfangere produsere høst og vår.
Har selv akkurat montert 10m2 solfangere og har lest meg godt opp på temaet, så det er ikke noe jeg tar fra løse luften.