(trådstarter)
   #11
 221     tja     0
Beklager om jeg glippet på noe i innlegget ditt..

Hadde tenkt det slik at vannet pumpes opp på taket der det ligger i slangene, mens utløpet til basseng blir "åpent", eller altså uten en krane. På denne måten vil ikke vannet, selv om det koker, lukkes inn. Om det skulle koke så ville det heller komme fritt ut (som damp fra en geysir i bassenget), selv om pumpen skulle ryke. En enkel løsing synes jeg, og krever neppe mye av hverken tilsyn eller vedlikehold.


Slik jeg har tenkt det vil bassenget lages todelt, en del er badestamplignende mens en del er selve bassenget. Det oppvarmede vannet vil først sendes til stampen, og deretter flyte over i bassengdelen.

   #12
 3,997     Oppland     0
Ahh, da skjønner jeg.
Joda det kan jo fungere greit. bør vel ha en eller annen sikring så ikke noen unger under lek kan risikere å skolde seg.
Da kan jo et drainback system fungere bedre, da slipper man bekymre seg for frysing vinterstid også.
Men noe varme av betydning vår og høst vil jeg ikke regnet med.
  (trådstarter)
   #13
 221     tja     0
Nei svakheten med liggende slanger i taket er nettopp vinterhalvåret der ordinære solfangere vil fungere langt bedre, men neppe tilfredsstillende. Men nå har jeg 200 kvm å "leke på" så mulig det blir en kombiløsning, hadde jo vært greit med nok solvarme på vinteren til stampen og gulvvarme innendørs i hvert fall.

Men takk for synspunktene, setter pris på motforestillinger Wink
   #14
 3,997     Oppland     0
Varmetapet fra taket vil bli så stort at så snart det nærmer seg 0 grader utetemp blir varmetapet større enn solinnstrålingen, ergo ingen varme..

Derfor bør du se på profesjonelle system om du skal ha noe forhåpninger om varmetilskudd fra sept til mai.
   #15
 417     Troms     0
Slik jeg forstår deg har du bare lyst å eksperimentere litt med opplegget, og se om det finnes noen artig måte å få god varme i bassenget på, uten for dyre løsninger. Helt flatt tak over 200 kvm. Vi kanskje gi litt problemer med draiback. Tror jeg hadde sett på en løsning med noen (ganske mange  Grin ) meter med vanlig hagelange fra jula, eller plantasjen e.l. , en sirkulasjonspumpe fra jula til rundt 500 spenn, og noen bokser med svartmaling eller lakk fra biltema. Sikkert en løsning med fantastisk dårlig oppnådd effekt i forhold til arealet, men garantert en løsning som ville ha evne til å øke tempen i bassenget noen grader, og enkel å snurre opp på høsten når risiko for kuldegrader melder seg. Ett par tusen kroner i stasj og deler, så har du 30 grader i bassenget hele sommern Smile
Det enkleste er ofte det beste Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #16
 221     tja     0
Så til alternativ selvbygde solfangerkassetter. Ser for meg å lage disse kassettene på ca 0,5x2,0 meter, hvor de blir liggende og balansere på to "hose-lock" lignende komponenter i hver ende for vanngjennomføring, som igjen sitter i en ramme med 4 ben/støtter. På denne rammen vil de kunne vendes (med hvit bakside) ved ekstrem sol. Har bare 0.5 i høyde her fordi jeg ikke vil at solfangerne skal stikke over den ytre rammen på taket og være synlige fra utsiden/nedsiden av huset. Den store fordelen med disse er bl.a. at de kan vendes etter solen både horisontalt og vertikalt, og dermed kunne oppnå langt bedre effekt enn selv proffe solfangere når forholdene tillater det. Kassettene vil også enkelt kunne skiftes ut for vedlikehold med jevne mellomrom.

Disse kan jeg lage så mange jeg ønsker av og seriekoble, eller slik har jeg i hvert fall tenkt det, og i prinsippet vil også disse bare tilføres med pumpe og "åpen ut-ende". Hvordan jeg skal få til det må jeg fremdeles tenke litt på hehe

Men lurer litt på hvor mange liter en bør kunne kjøre gjennom systemet her for å varme et basseng på 8x4x1.5 til ca 20 grader minimum? Eller hvor mange liter som bør stå til oppvarming til enhver tid?




  (trådstarter)
   #17
 221     tja     0
Hei Daniel

Nå var det nettopp slik eksperimentering med hageslange som du nevner som ga meg denne idéen. Så been there done that hehe, men helt sant det enkle er ofte det beste. Er vel det jeg vil frem til også...

   #18
 1,015     Revetal     0
Det enkle er nok ofte det beste, og på varme sommerdager fungerer alt. Derimot så hjelper det ikke å overdimensjonere noe som ikke gir noenting. Enkel basislærdom i matematikk tilsier at selvom du tidobler noe som gir null, så blir det fortsatt null. Solvarme er i utgangspunktet veldig enkelt, men hadde det vært så enkelt som dette ville dette vært standard byggeskikk for 40 år siden ;)

Overoppheting tror jeg ikke blir noe problem, en uisolert svart matt flate har altfor høyt varmetap til det.  Det samme varmetapet blir også gjeldende alle de sommerdagene det ikke er skyfritt vær og vindstille. Disse dagene blir det også lite moro i bassenget eller på terrassen. En svart matt overflate er pga høyt strålingstap heller ikke på langt nær det beste som overflate i en solfanger.

Vi har levert en god del overdimensjonerte solvarmeanlegg til husstander med basseng. Siden vakumrør også er svært effektive selv på en iskald februardag sørger overdimensjoneringen for at varmebehovet i huset stort sett er dekket også da. Alt overskudd overdimensjoneringen gir i sommerhalvåret blir ekstra badeluksus i svømmebassenget. Får fortsatt tilbakemeldinger fra kunder som både har varmt hus, varmtvann og over 20 grader i bassenget varmet fra sol alene nå godt ut i oktober.

Strømmen er stort sett billigere på sommeren, så solsystemer som kan bidra godt også i vinterhalvåret gir totalt sett dermed langt bedre økonomi, selvom anlegget i utgangspunktet er mye dyrere.

Hvor mye dyrere gode solfangere til slutt blir ift flere km med plastrør og innbyggingen av disse blir på et tak skulle det også vært artig å sett regnestykket på.
Signatur
  (trådstarter)
   #19
 221     tja     0
Jeg ser samme problematikken selv. Nemlig at på de dagene et uisolert "anlegg" gir skikkelig effekt er det allikevel så varmt at en nesten ikke behøver effekten.. hmm

Men har etterhvert også sett på løsningen med en (kraftig) kakkelovn med vannkappe for å varme bassenget. Har du noe peil på hvilken kapasitet (KW) en trenger for å varme et basseng på 10x5x1,5? Finnes kakkelovner som gir rundt 20KW, holder det i oktober?

   #20
 1,015     Revetal     0
I et nytt hus vil en kakkelovn gi deg altfor mye varme i stua, men det finnes peisovner for innbygging som kan gi svært begrenset varme til rommet.

Det er jo derimot en praktisk side av hvor mye ved man ønsker å lempe inn i stua, og ikke minst hvor mye aske som skal fjernes igjen etterpå.

Hvor mye bassenget trenger varierer svært mye. Isolasjon er en selvsagt ting, men aller viktigst er det å hindre fordamping da dette kjøler aller mest og må samtidig erstattes med nytt kaldt vann.

Effekten du trenger blir ulik om du tenker på vedlikeholdsvarme eller oppvarming. Å varme opp ditt basseng 10 grader krever 872kwt, mens å vedlikeholde et varmetap på ca 1-2 grader i døgnet ikke krever mer enn 100-150kWt. Et stort solvarmeanlegg klarer dette fint selv på denne tiden. Skulle du brukt vedovn må du altså fyre rimelig mye for å holde varmen, så da er vedkjel mer egnet hvor det kan legges inn mye ved pr oppfyring, og med langt mer effektivt også med høyere virkningsgrad og all tilnærmet all varmeenergi til vannet. Forbruket blir likevel fort en favn i uka så det er bare å brette opp ermene Smile
Signatur