#31
 2,344     Trondheim     1
Skal du gå til innkjøp er det fordi du vil, ikke fordi du finner ut å tjene noe på det. Jeg tror ikke du kommer å gå i pluss. At rentenivå skal være på 2,5% de neste 20 år er nok ikke riktig. At strømprisen går opp stemmer nok, men vi vet det skjer installasjon av smarte målere for å ta kontroll på å få tatt mest for strømmen når du produserer minst solenergi. (Morgen og kveld). Midt i dagen vil det bli med jo flere som går til kjøp av solceller bli mere strøm tilgjengelig på tiden da færrest bruker den. Ikke er du hjemme med din EL-bil å kunne brukt den som buffer heller!
Det mest rasjonelle er nok å montere føringer som letter eventuell montasje senere.
I mens kan du vente på:
- Bedre kronekurs (Så anskaffelse blir billigere)
- Et reelt rentenivå (2,5% er ikke sannsynlig de neste 20 år)
- Vente å se hvordan strømprisen blir de neste år med differentsiert timepris
- Kose deg med det du heller anskaffet for de 130.000.

Og så forbanne DKT850 i 2038 som tok feil i 2018, du burde ha kjøpt anlegg og tjent 3900,- kroner i spart strømutgift i 2039.Angel
Signatur

  (trådstarter)
   #32
 303     Vestfold     0
Skal du gå til innkjøp er det fordi du vil, ikke fordi du finner ut å tjene noe på det.


Både enig og uenig... hele hensikten med solcellepaneler er jo å redusere strømregninga, men det var det med klimaet også da Smile

Ikke er du hjemme med din EL-bil å kunne brukt den som buffer heller!

Noen jobber om kvelden og har fri på dagen også Wink Men poenget ditt er absolutt relevant, innføringen av AMS målere vil faktisk gi folk incentiv til å IKKE investere i solcelleanlegg! Eventuellt at man innretter panelene slik at man får peak produksjon mellom kl 15 og kl 18, når strømmen er dyrest. Må nok undersøke dette mer med Otovo og de andre leverandørene før jeg går videre med denne saken.

Det mest rasjonelle er nok å montere føringer som letter eventuell montasje senere.
I mens kan du vente på:
- Bedre kronekurs (Så anskaffelse blir billigere)
- Et reelt rentenivå (2,5% er ikke sannsynlig de neste 20 år)
- Vente å se hvordan strømprisen blir de neste år med differentsiert timepris
- Kose deg med det du heller anskaffet for de 130.000.

Og så forbanne DKT850 i 2038 som tok feil i 2018, du burde ha kjøpt anlegg og tjent 3900,- kroner i spart strømutgift i 2039.Angel



Du har mange gode poenger her. Det kanskje mest aktuelle å vente på er høyere strømpris(!) og at panelene yter bedre. 15-18% er litt lavt...

Det er jo en totalpakke som skal gå opp her. Vi skal gjøre en kostbar utbygging og vurderer flere energitiltak. Hvis jeg dropper solcelleanlegget så kan vi faktisk oppskalere luft/vann varmepumpa til bergvarmepumpe og alikevel blir det lavere investeringskostnad og bedre inntjening!

Takk for innspillene - diskusjonene her på forumet er veldig nyttige i planleggingsfasen! Smile
   #33
 2,344     Trondheim     0
Oppgradere til bergvarme er nok det beste tiltaket.
Signatur
   #34
 3,595     0
hele hensikten med solcellepaneler er jo å redusere strømregninga

Andre begrunnelser er tenkbare. F.eks. mindre såbarhet for ustabil strømtilførsel. Å ha belysning, alarmsystem og kommunikasjon operativt selv ved strømbrudd har en ikke ubetydelig verdi.

Da jeg var småbarnspappa og det ble kullsvart på kvelden skulle jeg gjerne hatt 12VDC LED-lys framfor en lommelykt og panisk famling etter stearinlys. Det var den gang - nå har strømmen vært stabil i 20-25 år. Men det siste året har vi hatt tre strømbrudd hos meg, og blir det verre vil jeg sette pris på omleggingen til akkumulator-basert lysnett.
   #35
 3,595     0
Det kanskje mest aktuelle å vente på er høyere strømpris(!) og at panelene yter bedre. 15-18% er litt lavt...

Hvis du tenker solpaneler til oppvarming kan du jo femdoble virkningsgraden ved å velge termiske solfangere framfor fotoelektriske.

Forøvrig er det visstnok en absolutt teoretisk grense i effektiviteten for de fotoelektriske cellene vi bruker i dag - om jeg husker riktig er det rundt 37%. Skal vi noe høyere enn det, må det være med annerledes teknologi. Og den teoretiske grensen når vil aldri opp til. Det er nok langt tryggere å vente på strømpriser på nivå fra 2010-vinteren Smile
   #36
 5,111     Sørnorge     0
Jula har oppladbare batteridrevne flomlys. De er stadig på tilbud til halv pris. Slike er helt geniale å ha, både når man skal gjøre en jobb og ikke gidder å dra ut skjøteledning, og når strømmen har gått.

Hvis jeg skulle bygd nytt hus, ville jeg nok gitt blaffen i å koble det til strømnettet. Den sparte kostnaden av tilkoblingsavgift og elektrikerkost ville jeg heller brukt på solceller, solfanger (helst kombinert som i sunpump), generator og vedovn med vannkappe. De sparte kostnadene forsvarer en større investering i alternative energikilder.
HSt
   #37
 37,845     Lillestrøm kommune     0
Du har nok glemt vinter og kostnad til batteribanker, det er generelt ikke lønsomt å lagre mye solstrøm, du leverer overskuddet til strømnettet og hente selv strøm for natt/vinter o.l.

  (trådstarter)
   #38
 303     Vestfold     0
Andre begrunnelser er tenkbare. F.eks. mindre såbarhet for ustabil strømtilførsel. Å ha belysning, alarmsystem og kommunikasjon operativt selv ved strømbrudd har en ikke ubetydelig verdi.

Skagerak krever jo at solcelleanlegget kobles fra ved strømbrudd, så det siste der får du ikke allikevel. Med mindre du kobler bolig helt vekk fra nettet da, og det er helt uaktuelt for oss hvertfall Smile
   #39
 3,595     0
Skagerak krever jo at solcelleanlegget kobles fra ved strømbrudd

Hvorfor ha det tilkoblet i det hele tatt? Smile

Du tenker nok et anlegg som støtter 230V-opplegget: Skagerak vil ha monopol på å levere 230V, vil ikke at du skal ha batteristrøm og inverter som kan erstatte lysnettet. Og du tenker på et anlegg der solcelle-strøm som du ikke selv bruker skal kunne selges ut på nettet. Dessuten: Når de retter feilen i nettet, vil de ikke risikere å få støt fra den sol-strømmen du forsøker å selge tilbake til nettet.

En litt annen angrepsvinkel er å ha et mer selvstendig 12VDC-nett som forsyner lys, ladekontakter og laveffekt elektronikk (nettverk, alermer etc) fra en uavhengig akkumuator-bank. Midtvinters vil du trolig måtte "hjelpe" solcellene med en lader for å holde akkumulatorene fulladet fra lysnettet når det er for lite sol. Verken Skagerak eller andre kan nekte meg å bruke oppladbare håndlykter, oppladbare mobiler eller annet oppladbart utstyr, og de har neppe rett til å nekte meg å bruke fast monterte lamper som går på en oppladbar akkumulatorbank.

Selvsagt gir et uavhengig 12VDC-nett ingen mulighet for å selge solstrøm til nett-leverandøren. Jeg tror det er en av de mest overoptimistisk vurderte tingene i hele solstrøm-verdenen. Det krever i praksis så store investeringer at du med norske strøm-priser neppe får betalt tilbake investeringen. Du blir sterkt følsom for varierende strømpris; kanskje du må selge til gibort-pris på sommeren og kjøpe til svartebørspris på vinteren. Du taper sikkerheten (om du satser på at du ikke behøvre å lagre særlig mye strøm selv siden du kan selge/kjøpe mot lysnettet). Har du 12V akkumulatorer, konverteres strømmen derfra via en inverter til 230V til et nettadapter som gir 12V til LED og elektronikk, istedetfor å bruke 12V som den er.

Jeg tror vi i årene som kommer vil se stadig mer LED-belysning designet for 12VDC direkte, med separat nettadapter for de som behøver det, men ikke integrert i lys-enheten. Mye elektronikk (radioer, PCer, nett-utstyr, ...) er allerede uten nettadapter, og vil ha 12VDC, evt. USB 5V, utenfra. Da er det ingen grunn til å gå via 230VAC.

Oppvarming og større motorer vil aldri bli 12VDC; derfor tror jeg heller ikke stort på "unplugged"-folkene. Men har du lys og kommunikasjon, tåler du å gå i de samme sokkene to dager på rad (og du har en del rene par i skuffen), selv om strømbruddet varer i både fire og fem dager.
  (trådstarter)
   #40
 303     Vestfold     0
Det er mulig du har rett, men det er uansett utenfor «scope i dette prosjektet. Det er et totalregnskap som skal gå opp her, så det ideelle må nok vike for de økonomiske realitetene hvis ikke vi klarer å få nedbetalingstiden ned til 10-12 år. Men vi kan alltids legge opp rør i påvente av ny teknologi. Hvem vet hva som dukker opp på markedet om 10 år? Smile