#11
 3 997     Oppland     0
@ altkanfixes: Hva er så problematisk med sjiktingen i tanken?
Vedovnen tar det den får og leverer 78grader (avhengig av termostat) tilbake i toppen av tanken..
Solfangerene går ut i fra temperaturen i bunnen og leverer varmere vann i toppen igjen.

Dessuten de dagene du fyrer med ved så er det vel fordi det er vinter og kaldt, da solfangerene uansett leverer svært lite, om noe effekt.

   #12
 620     Hordaland     0
Hei!
Problemet med dette er at du får svært nær null varmeutbytte fra solfangeren dersom den skal konkurrere med vedkjelen om å levere varmest mulig vann til toppen av tanken. En viktig forutsetning for varmeutbytte av en solfanger er at den leverer varme på lavest mulig temperaturnivå, da får du flest kwh ut av den. Det er spesielt i overgangsperiodene vår/høst at det kan bli en konflikt mellom solvarmen og det du bruker som tilskuddsvarme. Hvis du må fyre litt tidlig på dagen før sola kommer og har 70-80 grader i toppen av tanken, så kan du glemme å få noe ut av sola hvis den skal levere så høy temperatur. Den vanlige løsningen er en akku-tank med rørspiral nær bunnen for innveksling av solvarme (Her skal det være lavest mulig temperatur, forutsatt at tanken er sjiktet). Du får også tanker med to solspiraler, en lav og en litt over midten på tanken, dette kan være hensiktsmessig dersom tanken er så stor at du har problemer med å oppnå tilstrekkelig temperatur til varmt tappevann (du varmer bare opp øverste halvdel med den øvre spiralen, og kan sjalte manuelt eller automatisk mellom øvre og nedre spiral etter behov). Etter det jeg har fått med meg anbefaler Torkel Åsen størst mulig sirkulasjon gjennom sine solfangere, noe som vil ødelegge enhver sjikting på null tid i et åpent system. (Du vil kanskje få kaldt vann opp til solfangeren de første minuttene etter at pumpen starter, men innholdet i tanken vil fort bli blandet).
   #13
 3 997     Oppland     0
en hva er den store greia med skikting?
Om jeg varmer opp vannet fra bunnen med 10 grader fra solfagnere og leverer den oppe i tanken hvor det er 78grader skikt, så har jeg fortsatt levert ekstra energi til tanken, energi forsvinner ikke av seg selv, og så lenge denne temperaturen er høyere enn tur temp så spiller det vel ingen rolle?
  (trådstarter)
   #14
 5 411     Langhus     0
mja, det spørs jo hvordan du bruker tanken.
Hvis du bare bruker den for gulvvarme er det vel muligens mindre vesentlig, men skal du f.eks varme tappevann ønsker man så høy temperatur som mulig på det, og tar og henter ut energi til det på toppen.

En annen ting er jo omrøring, Solfangerene leverer stort sett ganske lav tempratur, dvs tilførselvannet må være så kaldt som mulig (fra bunnen av tanken), hvis man rører om vil vannet på bunnen bli varmere => solfangeren klarer ikke å levere optimal effekt.

(forutsatt at jeg har forstått fysikken riktig Laughing
Signatur
   #15
 3 997     Oppland     0
Må vel være bra små tanker før det blir omrøring vel?
For min del er det snakk om 1500L, fra aventa, og de mener dette er et problemfritt system..
Synes det høres ut som et system som er feil dimensjonert om omrøring blir et problem. Da skulle i såfall sirkulasjonen fra vedovn føre til full storm i tanken.
Jeg kommer igrunn bare til å sørge for at det alltid er varmere enn 40 grader i min tank. Blir temperaturen kaldere slår varmekolben inn.
Får tross alt et ganske greit varmetilskudd til varmtvannstanken (skal ha en liten ekstern varmtvannstank) når temp inn alltid er høyere enn 40grader.
   #16
 777     0
Dette er veldig enkelt. Varmt vann er lettere enn kaldt vann. Hos meg står varmekolben midt i tanken og skillet mellom +60 grader og under 20 er veldig klart. Det vil tilsvare det som skjer om du tilfører varme fra vedkjele i toppen av tanken. Den sikreste måten å unngå omrøring på er vel å tilføre varmen fra vedkjelen vha en spiral i akkumulatortanken. Mener å huske jeg har sett Effekta-bilder med spiral både oppe og nede.

Den største tabben i mitt anlegg var å ikke isolere under tanken. Så nå har oppvarmet gulv direkte tilgang til den kalde delen av tanken. Jeg taper jo ikke energien som allerede er tilført huset, men jeg kunne fått tilført noe ekstra energi store deler av året.

   #18
 3 997     Oppland     0
@ snuble:
Jeg vet jo hva skiting er, men ser ikke hva den store greia er.
Greit nok at man får en noe høyere temperatur i toppen og dermed kan få ut litt mere varme til varmtvann. Noe mer enn det?
   #19
 777     0
Det handler jo om å utnytte optimal temperatur for varmekilden man benytter. Solfangere i Norge krever jo lav temperatur på vannet den jobber med store deler av året. Hos meg var det for eksempel 20 grader i solfangeren de dagene det var overskyet i oktober/november. Da er det ikke mye hjelp i at vannet den skal jobbe med konstant holder 17 grader. Eller 40 grader om du av en eller annen grunn ikke får skikkelig skikting.

@Bio-Tech; går ut fra at vannet vedkjelen jobber med hentes fra "over" solspiral og fores tilbake i toppen av tanken? På samme måte tror jeg ikke det er noe stort problem om vannet solfangerene jobber med hentes fra bunnen av tanken og fores tilbake under der vedkjelen henter sitt vann. Da bør jo ikke skiktingen være noe problem.
   #20
 5 485     0
Sjikting er viktig for å få maks effekt og maks temperatur ut fra solfangerer, vatn fra solfanger bør føres inn i tank på det stedet der temperatur på tilført vatn er likt temperatur i tank.
Iom. at temperatur varierer mykje i løpet av ein dag, får en bedre effekt når dette punktet kan flyttes og ikkje være fast slik som med ein sprial eller fast rørstuss inn på tanken.

Dere kan lese litt her om korleis Solvis ordner det, det beste så langt som eg har sett.

http://www.varmtvandfrasolen.dk/solvis/princip.htm