#21
 1 015     Revetal     0

@ snuble:
Jeg vet jo hva skiting er, men ser ikke hva den store greia er.
Greit nok at man får en noe høyere temperatur i toppen og dermed kan få ut litt mere varme til varmtvann. Noe mer enn det?


Greia med skikting er todelt; Høyest mulig energiutbytte fra tilkoblede energikilder, spesielt solvarme og varmepumpe. Dernest vil optimal skikting gjøre at du kan tappe det "batteriet" akkumulatortanken er langt mer før det må lades. Kort og godt blir fyringsintervallene fra f.eks vedovn/vedkjele langt sjeldnere.

Veldig mye av alt potensialet solfangerne har kan ødelegges på vinteren fordi tanken er for varm.

I en blandet tank må du fyre igjen når temperaturen er 50 grader for å ha varmtvann. Hvis tanken er full ved 80-90 grader har du kun 30-40 graders differanse. I f.eks en 750 liters tank tilsvarer dette kun 25-35 kwt opplagret untyttbar energi.

Har du en godt skiktet tank som på en smart måte sørger for å hente ut nødvendig varme nedenfra og bevare temperaturen i toppen lengst mulig kan snitt-temperaturen bli så lav som 15-20 grader. Da har du istedet et varmebatteri med kapasitet på opptil 65 kwt.

Kort sagt så er en god akkumulatortank både en gunstig investering prismessig fordi volumet kan reduseres, og dernest gir det langt bedre energiutbytte og driftsøkonomi!
Signatur

   #22
 1 015     Revetal     0


Systemet fungere som juling i oktobersol, fikk for eksempel tilsvarende 6.5kw inn på tanken i går, men slik som i dag med tunge mørke skyer, så løfter ikke solfangerene temperaturen opp til mer enn 21-22 grader. Når da tanken har 25 grader i bunnskiktet så fungerer det dårlig.6.5kw effekt eller 6.5 kwt energi iløpet av dagen?
Har siden i høst hatt et demo-anlegg montert utenfor butikken med først 1x30 vakumrør solfanger som stod på bakken, og senere en modell med 25 rør som henger på veggen. I oktober ga den største over 3kw effekt og totalt 12-13 kwt pr dag.

Jeg leste i ett av dine innlegg at du har 2x30vakumrør fra Apricus som er hengt på veggen. Henger de loddrett eller er de vippet litt ut? Heat-piper fungerer normalt best når de står vinklet så ville bare gi et tips om at du kanskje kan få en god del mer ut av solfangerne ved å gjøre dette Smile
Signatur
   #23
 777     0
Omvent takfeste. Så de er vinklet ca 40cm ut nede. Det er fortsatt tilnærmet loddrett, men ikke helt. Det var ca 6kwt effekt over en hel dag ja, var vel 2 1/2 - 3 timer sol da jeg regnet på dette. Betydelig mindre når som det er under en time sol for dagen, knapt målbart.

Er ikke så lenge før sola begynner å klatre over fjelltoppene igjen, så det blir litt mer energi av dette.
   #24
 1 015     Revetal     0
Jeg tror at du ville kunne fått mer ut av de om du hadde økt vinkelen litt mer.

Det går jo derimot utover Wife Acceptance Factor da...

Eller har du kanskje høye temperaturer det jobber mot i tanken?
Signatur
   #25
 777     0
So jeg skrev tidligere, den får litt for høy temperatur å jobbe mot i bunnen av tanken. Overskyet vær gir rundt under 20 grader på veggen for meg nå på vinterhalvåret. Hvordan det virker når sola kommer litt høyere gjenstår å se. Er også plaget med litt omrøring fra retur på gulvvarmen, så toppen av solspiralen ligger i 30 grader vann, bunnen i rundt 15 - 20 grader (fordi jeg ikke isolerte tanken mot oppvarmet gulv...).

Skulle jeg gjort dette en gang til hadde jeg satset på ett todelt system med en spiral for forvarming av vann til ett annet varmelager som også hadde en spiral som ble benyttet når solfangerene kunne levere høy varme. Resol hadde ett eget oppsett for dette i styringen sin. Dvs to separate tanker. Og kanskje også kjørt det forvarmede vannet innom varmepumpe på vei til akkumulatoren.
   #26
 1 015     Revetal     0
Ja stemmer, glemte i farten at jeg hadde lest at du hadde satt tanken på oppvarmet gulv.

Du taper da mye på både oppstartstid og dager med dårlig solinnstråling.

Hadde du gjort dette en gang til ville vel det enkleste ha vært å sørget for å plassere tank på kaldt gulv ;)

Angående omblanding fra retur på gulvvarmen; Er det installert en 4-veis bivalent shuntventil? Er det noe type flowreduksjon montert i returstussene på tanken din? Blir ofte kalt diffusor. kommer returen inn langt nede?
Signatur
   #27
 777     0

Hadde du gjort dette en gang til ville vel det enkleste ha vært å sørget for å plassere tank på kaldt gulv ;)


Nei, jeg hadde plassert den på ett stykke isolasjon. Har en mulighet i å sprøyte inn skum under tanken, den står tross alt på en hul stålring. Det blir noe herk, så har ikke tatt meg tid til det enda.

   #29
 10 486     Akershus     0
Noe mere testdata her, eller?
Signatur
   #30
 1 015     Revetal     0
Morgenrapport fra Tønsberg kan du jo få :)

Kl 0945 sol, noe disi/lett skydekke.

Utetemperatur - 1, kollektortemperatur 58, temperatur inn i tanken 57,5, temperatur ut av tank 52, Nedre tanktemperatur 48. Flow 6,7 liter/min (kontinuerlig jevn pumpedrift, ikke periodevis med start/stopp)

Avgitt effekt: 3,5 kw
Signatur