#51
 10,486     Akershus     0
Jeg ser for meg å ha en egen kurs for å tine litt snø på en utvendig trapp vinterstid. Der må det glykol til, så det vil være fornuftig å koble det sammen med solvarmen på et vis, og ha muligheten til å velge hvilken vei vannet skal gå. Dette bør kunne brukes til å hente varme fra tanken til trappa vinterstid, direkte fra sola til trappa vinterstid (krever jo bare såvidt plussgrader for å gi ønsket effekt), og til å "tømme" overskuddsvarme fra sola ut i trappa hvis det blir for varmt. En sensor i tanken og/eller retur fra solfanger bør kunne starte sirkulasjonspumpa og åpne en ventil hvis det ligger an til å bli for varmt.

Gir det mening?
Signatur

   #52
 130     0
Leser med stor interesse om solfangeranlegg - men er ikke overbevist om at jeg henger med på alle tekniske detaljer. Vakuumsolfanger og 750l Dalatank fra Bettum virker forlokkende.

Vi har vann fra egen brønn, og har siste måned hatt 7 (påske) + 2dager hvor det ikke var vann i huset.

Det er stress nok å være uten vann (dra opp dykkpumpe fra 70m dyp, levere pumpe til service, feilsøking av el.komponenter etc) - vil da et solfangeranlegg uten vanntrykk i huset også kreve oppmerksomhet for å hindre at det ikke går åt skogen?
   #53
 5,725     0
Er anlegget planlagt for det, skulle det gå fint.
Beste løsysinga slik eg ser det er enten drainback for platesolfangere eller partsiell fordamping for vakumrør, desse krever ikkje forbruksvatn tilkobla for å hinde overoppheting.
Nokon anlegg er levert med "dumpeventiler" som slepper varmt vatn i sluket for å hinde overoppheting, men det vil jo ikkje virke i ditt tilfelle om du er utan forbruksvatn når dette skjer.
   #54
 63     Halden     0
Det er litt rart egentlig at overopphetingsproblematikk på solvarmeanlegg er noe som blir diskutert her. Jeg kan skjønne at det kan være et tema på Costa del Sol, men i Norge....

Solvarmeanlegg har blitt solgt i 30 år i Europa og de store produsentene (f.eks Sonnenkraft) har flere sikkerhetssystemer som slår inn dersom det er fare for overoppheting.
1) Pumpesystemet starter og stopper med 15 minutter intervaller for å hindre at temperaturern i tanken når høyere enn 95 grader.
dersom temperaturen i tanken når 95 grader
2) Nattkjølingsprogram settes i gang (kollektorkretsen kjøres også på natten for å senke temperaturen i tanken).
dersom både 1) og 2) ikke er nok
3) Sikkerhetsventilen på kollektorkretsen åpnes (viktig med fast monterete rør som tåler temperaturen og er tilknyttet sluk)

Signatur
   #55
 5,415     Langhus     0

Det er litt rart egentlig at overopphetingsproblematikk på solvarmeanlegg er noe som blir diskutert her. Jeg kan skjønne at det kan være et tema på Costa del Sol, men i Norge...
....
Forskjellen er vel dimmensjoneringen av anlegget.
Et annlegg som er lite nok til at du ikke får koking på en varm sommerdag er tilnærmet ubrukelig de 364 øvrige dagene (her i Norge).


Allerede i slutten av April (etter en knallfin påske) stod annlegget mitt og kokte på 170 grader i fangeren.
Jeg har 100 vacumrør og ekspansjonskar beregnet for partsiell fordampning.
Signatur
  (trådstarter)
   #56
 40     Horten     0

Det er litt rart egentlig at overopphetingsproblematikk på solvarmeanlegg er noe som blir diskutert her. Jeg kan skjønne at det kan være et tema på Costa del Sol, men i Norge....


Uka før påske var jeg borte, og hadde derfor ikke noe forbruk av varme. Da jeg kom hjem fant jeg 5 liter kjølevæske i kjelleren som hadde blitt blåst ut av solfangerkretsen. Akkumulatortanken på 750 liter hadde nådd maksimumstemperatur, så pumpen på solfangerkretsen slo ikke inn. Jeg skal ha en ekspansjonstank som er stor nok til å tillate koking (18 liter med 2 bar fortrykk), men den klarte ikke ta unna alt.

Så overoppheting er egentlig ikke så veldig rart emne i Norge heller Wink
   #57
 1,015     Revetal     0
Overoppheting er forsåvidt også kun et problem i alle de solfangersystemene som blir ødelagt av det, men ellers er det kun sølet og bryderiet rundt det som er "problem" når ekspansjonskaret ikke klarer å ta unna for damputvidelsen i solfangeren.

18 liter er i utgangspunktet mer enn nok til de 4,6 literne det er med væske i dine to solfangere, men det lange rørstrekket mellom solfangerne og innholdet her gjorde at det derimot kan ha blitt akkurat for snaut, eller at det kan ha vært litt for mye væske på anlegget i utgangspunktet. Vi bytter det ut med 25 liter for sikkerhets skyld!
Signatur