(trådstarter)
   #81
 858     Bærum     4
Tiden har gått, og vi har fortsatt å jobbe på huset og hagen. Siden jeg ikke har postet noe på nesten 2 år, tenkte jeg å legge ut noen bilder som viser hva som har skjedd siden sist. Dette innlegget vil handle om hage og terrasse. Vi laget sommeren 2013 kebony-terrasse på 50 kvm, omringet meg en ringmur av granitt. Denne ble murt på en ringmur av betong som igjen står på 50 cm pukk. Tiden har vist at dette var nok til å unngå setninger. Videre planerte vi og sådde plen. Nederst i hagen har vi anlagt lekeplass med tilhørende lekeborg Smile
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 1.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 2.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 3.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 4.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 4_5.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 5.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 6.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 7.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 8.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 9.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 10.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 11.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 12.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 13.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 14.jpg - olechrd
Signatur

   #83
 29     0
Fantastisk prosjekt og veldig bra resultat!
Vi skal igang med noe liknende og jeg spekulerer på løsninger for kjelleren. Vi har også sparsteinsmur på 65-70cm tykkelse som jeg vurderer å delvis understøpe med samme metode som du har brukt olechrd.
Hadde dere noen problemer med løse steiner/utglidning i prosessen? Har det vært noen setninger de siste årene? Ut i fra bildene ser det ut som dere støpte gulvet helt inntil muren. Jeg har tenkt det burde vært noe isolasjon i overgang gulv-mur for å unngå kuldebro og at all gulvvarmen går ut i muren. Hvordan er erfaringen med den løsningen dere valgte? Og hvordan kledde dere innvendige vegger i kjelleren?

Veldig kjekt med noen som allerede har gjort det man har tenkt å gjøre så man kan høste noen erfaringer. Fint om du kan svare meg olechrd! Smile
  (trådstarter)
   #84
 858     Bærum     0
Hei Marius!

Siden du skal i gang med prosjekt anbefaler jeg på det sterkeste å opprette en tråd på forumet. Her høster du masse gode råd, og det er faktisk bra for motivasjonen også!

Når det gjelder vår understøyping så gikk det smertefritt, men det var tungt arbeid. Steinene under og i grunnmuren holdt seg stort sett på plass. Det som jeg i ettertid har tenkt litt på og som jeg tror er essensielt ved valg av vår løsning, er knotteplasten som skiller leire fra den "nye" innvendige nedre del av grunnmuren. Vår grunnmur ble 100% tørr innvendig. Dette fikk jeg sjekket over 1,5 år, for det tok noe tid før vi fikk satt i gang med kledning av veggene. Vi har heller ikke sett noen form for setninger eller nye sprekker i kjellerveggene.

Når det gjelder kuldebro, så isolerte jeg med 10mm EPS mellom gulv og vegg. Dette er også viktig for å få noe "fleksibilitet" på gulvet. Dessuten er grunnmuren isolert utvendig, slik at veggene er varmere enn det som ellers ville vært tilfelle.

For å gi et bedre svar, kan jeg lage et nytt innlegg som omhandler kjelleren
Signatur
  (trådstarter)
   #85
 858     Bærum     2
Etter at vi flyttet inn i huset i November 2012, ble kjelleren stående som en råkjeller. Vi hadde mest fokus på rommene i første og andre etasje som hadde første prioritet.

Først i 2014 begynte vi å sette i stand kjelleren. Dette innlegget omhandler badet i kjelleren. Badet skulle være ca 10 m2, det skulle ha badekar og dusj. Budsjettet var ca 50-60000 kroner, så her var det ikke rom for å leie inn særlig med håndverkere, men siden jeg ikke er god til å legge fliser, brukte vi en innleid handyman til dette.

Jeg har vært redd for å kle inn den gamle grunnmuren med tette plater og membraner. Skulle det forekomme fukt, vil jeg at dette skal diffundere inn i rommet, heller enn å bli stengt inne av en membran. Derfor bestemte jeg meg for å pusse veggen med weber finpuss, som gir en «røff look. Impregnerte denne med noe nano-greier, slik at såpe og skitt skulle prelle av. Det samme gjorde vi med pipen som står i hjørnet av badet.

Ellers er det ikke lagt isolasjon på innsiden av veggene. Siden grunnmuren er 60 cm betong, med utvendig isolasjon anser jeg det som tilstrekkelig isolert. Dessuten er risikoen for innvendig kondens og mugg minimert.

I gulvet er det vannbåren varme, og som membran gikk jeg for megaflis tokomponent på gulvet og enkomponent på veggene.

Som ellers i huset brukte jeg Sanipex rør i rør, enkelt og greit å jobbe med for en amatør som meg.

Flisene er noen veldig billige porcelenato-fliser fra right price tiles. Samme type på gulv og vegg.

Siden det i utgangspunktet er brukt billige materialer, valgte vi litt eksklusive blandebatterier for å pimpe opp litt. Til håndvasken er det installert et Vola innbyggingsbatteri. For å kutte kostnader laget jeg veggboksen til denne av gips, smurt med membran, og dreneringrør i bunn, slik at eventuelle lekkasjer vil lekke til badet og ikke inne i veggen.

Belysning er ordnet med led (9W/m) strip over speil, dimbar i aluskinne med diffusor. I taket er det LED downlights.

Benken som vasken står på, er laget av de gamle gulvbjelkene som vi tok vekk mellom første og andre etasje. I taket lot jeg de gjenværende gamle bjelkene være delvis eksponert. På den måten føles rommet høyere, og total takhøyde er 2.40m på det høyeste.
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 1.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 2.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 3.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 4.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 5.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 6.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 7.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 8.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 9.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 10.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 11.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 12.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 12-2.JPG - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 13.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 14.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 15.jpg - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - 16.jpg - olechrd
Signatur
   #86
 797     Nes, Akershus     0
OI!!!

Til å være en amatør, er det der godt prestert... Igjen!
Signatur
   #87
 10,486     Akershus     0
Utrolig lekkert bad!
Det ga meg noen ideer til badet jeg forhåpentlig skal lage i kjelleren en gang. Ca like stort, og tanker om ca samme innhold.

Holdt du budsjettet på badet?

Skal ikke brytere være på utsiden når det er våtrom?
Signatur

  (trådstarter)
   #88
 858     Bærum     0
Tusen takk for det FrodeS! På ett av bildene kan du også se togskinna di, oppunder taket Smile

Budsjettoverholdelse er jeg litt usikker på, men selve konstruksjonen av badet, med vegger, membran, rør, fliser, flislegger og elektrisk kostet anslagsvis 40.000 kr. Men vi brukte kanskje mer enn planlagt på badekar, vask, blandebatterier og toalett. Anslått totalkostnad ligger nok i området 70k +/-5k

Det er også viktig å huske på at kostnaden med avløpsrør, sluk og gulvvarme ble tatt i 2012 når vi støpte gulv og gravde ut kjelleren.

Sålenge bryteren er i sone 2 eller 3 går det bra. Normal praksis i dag er bryter inne på badet, ikke utenfor slik man gjorde før. Men her må man bruke skjønn, er bryteren rett ved åpningen til dusjdøren, så er det ikke bra Smile Hvis du orker, kan du lese mer om dette her: http://www.standard.no/global/pdf/elektro-nek/lavspenning/nek400-7-701-2008-(2009-01-08).pdf

Husk også allpolig brudd til bad!
Signatur
   #89
 10,486     Akershus     0
Så det var der den endte opp Smile . Burde ikke rase, den veggen der.


Tror ikke jeg orker, jeg bare stoler på at du har rett. I vårt kommende bad nede har jeg satt brytere på utsiden, men der kommer både vask og dusj rett innenfor døra, så da er det kanskje ikke så dumt.

Jeg er også veldig usikker på dette med innvendig isolasjon og dampsperrer og greier. Jeg har to yttervegger på badet, og de får både dusj og badekar mot seg etter tegningene. Veggen er jo bare betong, så den tar ikke skade av litt fukt. Litt isolasjon vil jeg ha innvendig, så jeg vurderer å lime opp harde isolasjonsplater, type rockwool eller liknende, og så pusse dem. Jeg likte overflatebehandlingen din uten fliser på veggene. Litt sånn mørkt og mystisk. Ble missunnelig nå, ja Smile
Signatur
   #90
 29     0
Hei og takk for svar og en ny flott oppdatering!

Har tenkt på egen byggetråd etter hvert, men kan ikke love noe av samme kvalitet som denne....

Godt å høre at løsningene dine ser ut til å fungere. Knotteplasten var nok smart som kapillærbryter mellom leieren og ny betong ser det ut til. Hvor godt fikk du klemt knotteplasten inntil leiren? Ble det noen luftlommer bak der, eller fylte du de på noen måte? Ser at du la den under veggstøpen også - du var ikke redd for at den skulle skli/ bli ustabil på det underlaget?

Jeg har sett for meg at selv om du har isolert veggen på utsiden så vil du få et varmetap ned i grunnen under muren, hvor leiren vil holde 4 grader. 10mm EPS mellom veggen og gulvet fungerer vel mest som en fuge. Så vidt jeg har lest meg til på byggforsk, så anbefales 50mm for å bryte kuldebroene. Men mulig at varmetapet allikevel blir minimalt den veien...
Er erfaringen din at 50mm XPS på utsiden alene var nok isolasjon, eller burde du ha økt til 10? evt isolert på innsiden i tillegg?