(trådstarter)
   #91
 858     Bærum     0
Tanken er at gulvet låser den nye veggen fra å skli inn i rommet. I topp er det sikret med armeringsjern som er banket opp i forborrede hull i den gamle betongen. Dermed er det sikret både i topp og bunn mot utglidning, og kapillært sug til ny betong er forhindret med knotteplast, slik at betongen ikke er i kontakt med leire.

Klart at det ville vært bedre med 10cm isolasjon utvendig, men da ville huset mitt sett litt rart ut. Grunnmuren ville stukket lengre ut enn huset forøvrig.

Kuldebro mellom vegg og gulv er nok til dels til stede. Men samtidig ville det vært noe upraktisk med 50mm EPS langs veggene?

Resultatet med 5 cm utvendig isolasjon er bra. Husk at 60 cm betong har betydelig bedre isolasjonsevne enn en tynn betongvegg. Jeg har målt temperatur på betongveggene med IR-termometer. Når det er normal romtemp inne, typisk 23 grader, og vinterkaldt ute, ligger overflatene på 17-19 grader. Totalt energiforbruk i huset på 230 kvm er 18000 kwh per år, med 5 personer i husstanden. Mye av dette er varmtvann, vaskemaskin etc. Vi fyrer utelukkende med strøm, og har det godt og varmt i alle oppholdsrom.

Lykke til med ditt prosjekt Marius W, du har tenkt på detaljene som skal til for å lykkes!
Signatur

   #92
 29     0
Så du borra armeringsjernet oppi den gamle muren - da skjønner jeg at det ble mer stabilt. Jeg har også tenkt på å bruke golvet for å "avstive" veggene, men da kan man ikke ha 5cm EPS mellom - vet ikke om det kan hold med XPS, men trykke kan vel bli ganske stort hvis det først siger. Med 1cm er det jo begrenset hvor mye det kan skli..
Fylte du noe bakom knotteplasten?
   #93
 10,486     Akershus     0
Det skal vel være ganske voldsomt jordtrykk for å klemme flat EPS brukt som randisolasjon, og enda mer med XPS. Da er det nok andre ting jeg ville vært mer engstelig for.
Signatur
  (trådstarter)
   #94
 858     Bærum     0
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - - olechrd

Nei, ikke noe "fyll" bak knotteplasten. Men litt luft mellom steinene bakom der er vel ok? Grunnmuren bæres uansett av ny betongmur på innside og utside, men med en kjerne av leire og stein.

Enig i Frodes uttalelse, det skal et enormt trykk til for å presse sammen 50mm EPS langs hele randsonen på rommet.
Signatur
  (trådstarter)
   #95
 858     Bærum     3
Dette innlegget vil handle om det tekniske rommet/vaskerommet, som nå innholder alt av varme, vann og nettverksutstyr. Rommet ligget i tilbygget, og er senket ca 70 cm i forhold til kjelleren forøvrig. Dermed var det nødvendig å understøpe den eksisterende grunnmuren. Arbeidet startet påska 2012, og i samarbeid med kona undertøpte vi med bruk av lecablokker og jordfast betong som vi stappet inn på toppen, under den gamle murenOlechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - - olechrd

I mai støpte vi grunnmur og gulv til tilbygget. Under sees gulvet med rør for vannbåren varme. I gulvet er det 14 cm isolasjon.Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - - olechrd

Sommeren 2012 gikk det mest i kjellergraving, men også noe forberedelse til det som skulle bli det tekniske rommet. På bildet har jeg begynt å sette opp vegg av rupanel, for å ha noe solid å skru samlestokker og annet teknisk. Døren til rommet har blitt saget ut av en kyndig betongsager (Cato Betongsaging)
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - - olechrdHer er vi i gang med å trekke rør til rommet, mye rør så det gjaldt å holde tunga rett i munnen. Rørene ble merket med vannfast tusj. Tur-vann skal fortrinnsvis gå langs rommenes vegger, og det er jo essensielt at man vet hvilket rom vannet går til. Jeg kjøpte inn 1000m gulvvarmerør til prosjektet, og det ble ikke så mye igjen. Alt av materiell ble kjøpt fra Buildahouse.dk, servicen derfra var super! Vi kjøpte også gulvspon med spor og aluplater fra Danmark. Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - - olechrd
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - - olechrdOlechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - - olechrdUnder er to bilder, tatt fra samme vinkel på samme rom. Det første er tatt sommeren 2012, det andre er tatt nå i kveld. Glad vi er kommet i mål!Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - - olechrdOlechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - - olechrd

Her er bilder av det ferdige rommet. Utrolig fornøyd med varmepumpeinstallasjonen. Vi kjører Daikin luft/vann. Seitron trådløse termostater i 1-etasje som kobler ut hvis vi skulle finne på å fyre i peisen eller hvis vår-sola steiker på. Strømforbruk lå i 2015 på 17600 kWh, og vi fyrer bare med strøm. Jeg gjorde hele installasjonen selv, med unntak av det kjøletekniske.

Rør i rør er Sanipex, utført av med selv. Sanipex er lett å montere, og er bortimot fool-proof. Valgte å samle alle rør på det tekniske rommet, uten noe skap, slik at kunstverket kan nytes J

Ellers er det skifer på gulv og trepanel på veggene. I taket er det noe ferdigmalte MDF-greier. Belysning er ordnet med LED-downlights med bevegelsessensor. For oppbevaring er det montert ikea kjøkkeninnredning. Vaskemaskin og trommel er montert høyt for enkel tilgang og god lagringsplass til skittentøy under. 
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - - olechrdOlechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - - olechrdOlechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - - olechrdOlechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - - olechrd

Signatur
   #96
 627     Tromsø     1
Vanvittig bra arbeid! Som en annen bruker her så en gang så er det søtt å høre på folk som bytter farge på stueveggene og kaller det oppussing Smile

Veldig mye god inspirasjon i denne tråden.
   #97
 48     Sunnmøre     0
Fantastiskt resultat dere har fått. Og jaggu har dere stått på mange timer:) Har selv renovert halvgammelt hus (1967), men jeg rekker deg ikke opp til knærne en gang ser jeg:) Du spurte om noen kunne tippe type kjøkken her tidligere, så jeg tar en sjanse og tipper Ikea? Ser mistenkelig likt ut som vårt Smile God morgon baderomsinnredninger fra samme plass er også brukt ser jeg Wink

  (trådstarter)
   #98
 858     Bærum     1
Fantastiskt resultat dere har fått. Og jaggu har dere stått på mange timer:) Har selv renovert halvgammelt hus (1967), men jeg rekker deg ikke opp til knærne en gang ser jeg:) Du spurte om noen kunne tippe type kjøkken her tidligere, så jeg tar en sjanse og tipper Ikea? Ser mistenkelig likt ut som vårt Smile God morgon baderomsinnredninger fra samme plass er også brukt ser jeg Wink

Stemmer, det er Ikea. Heltre fronter som er pusset, vasket, grunnet og malt i samme farge som veggene. Så er det satt på egensnekret sokkel, flush med frontene.
Signatur
   #99
 69     0
Råeste jeg har sett😁!
Men kan jeg spørre, når du holdt på med kjellerutgraving, understøping av grunnmur etc. Hadde du noe firma som stod ansvarlig mtp tiltaksklasse osv..?
Snuser på et hus av samme årstall der det potensielt venter en slik jobb!

Og hvordan er det med rør? Hadde du en rørlegger bakom eller gjorde du så godt som mulig en fagmessig installasjon selv?
Signatur
  (trådstarter)
   #100
 858     Bærum     0
Råeste jeg har sett😁!
Men kan jeg spørre, når du holdt på med kjellerutgraving, understøping av grunnmur etc. Hadde du noe firma som stod ansvarlig  mtp tiltaksklasse osv..?
Snuser på et hus av samme årstall der det potensielt venter en slik jobb!

Og hvordan er det med rør? Hadde du en rørlegger bakom eller gjorde du så godt som mulig en fagmessig installasjon selv?

Hei og takk, her er det for det meste egeninnsats Wink

Legger ved et skrytebilde av huset og hagen jeg - nå er det hyttebygging som er fokus for oss, selv om soverommet vårt ikke er ferdig enda. 
Olechrd: Totalrenovering av hus fra 1919 - IMG_1306 (1).jpg - olechrd
Signatur