36,106    39    28  

Er lydbøyler tull?

 212     4
Noen sier så. Koster det mer enn det smaker? Er det nok med et par lag gips og isolasjon?

Meninger?

   #1
 3,412     Akershus     0
Lydbøyler gir helt klart effekt.

Det er lett å måle effekten: Bygg et gulv med lydbøyler og ett uten. Sett opp støykilder på den ene siden av hvert gulv, og støymålere på den andre siden.

Vi har så ansvarlige forskere og myndigheter i Norge at pålegg om lydbøyler ikke ville ha gått gjennom om det ikke var en god grunn til det.

Det finnes neppe noen lydbøylekonspirasjonmafia som prøver å lure oss.

Det er lydbøyler mellom de to utleieleilighetene mine. Det funker kjempebra.

Om det er "nok" med et par lag gips og isolasjon får du velge selv. Men bruker du lydbøyler i tillegg får du klart bedre lydisolasjon, for et veldig moderat tillegg i arbeidsinnsats og materialkostnad.
Signatur
   #2
 5,432     Akershus     0
Hvorvidt virkningen er stor eller liten, vet jeg ikke. Har heller ingen erfaring med lydbøyler. Jeg har derimot sekundærbjelkelag og 2 lag gips mellom mine etasjer, hovedleilighet og hybelleilighet og jeg føler det som en ganske god investering.

Hører absolutt ingen daglige lyder opp til meg. Nå skal sies at jeg antagelig har verdens rolige hybelboere, men kun ekstra skarpe lyder når opp, bl.a. høye hundebjeff. Om det er samme ned, når det f.eks gjelder trinnlyder, vet jeg ikke. Prøver så godt jeg kan å ta hensyn slik at det blir minimalt med dette uansett.

En ting vet jeg. Bygger du uten lyddempende tiltak, som bøyler eller sekundærbjelkelag, er det en stor operasjon å forandre dette i ettertid. Jeg ville valgt føre var prinsippet.
   #3
 3,412     Akershus     1
Sekundærbjelkelag gir bedre lydisolasjon enn lydbøyler. Det greie med lydbøyler er at man får en god del av samme effekt, med vesentlig lavere kostnader. En slags "fattigmanns sekundærbjelkelag" Smile
Signatur
   #4
 5,336     Tromsø     2
Sist jeg sjekket stykkprisen på lydbøyler oppfattet jeg det nærmest som et rikmanns sekundærbjelkelag.

Men kanskje undervurdere jeg hva som skal til for å lage et fungerende sekundærbjelkelag. Er det noen som har en link til en godt illustrert gjør-det-selv-oppskrift for sekundærbjelkelag?
Signatur
   #5
 24,668     Akershus     0
Har sekundærbjelkelag på lecagrunnmur. Fungerer bra. Med sekundærbjelker kan du vinne noe himlingshøyde.
Signatur
   #6
 3,412     Akershus     1
Sist jeg sjekket stykkprisen på lydbøyler oppfattet jeg det nærmest som et rikmanns sekundærbjelkelag.


Du har helt klart et poeng i at lydbøyler er uforholdsmessig dyre. Rundt 18-32 kroner pr stykk for en bit metall som er stanset ut, bøyd og galvanisert, det gir en høy kilopris. I Polen koster de 2-3 kroner pr stk. Men selv norsk pris på 18-32 kroner pr stykk gir en kostnad på "bare" 27 til 64 kroner per kvadratmeter. Det synes jeg fortsatt virker som en grei pris å betale for å slippe å montere et nytt bjelkelag.

Glava forteller litt om hvordan man legger sekundærbjelkelag:
http://www.glava.no/bygg/bygningskonstruksjoner/etasjeskillere/trebjelkelag-med-sekundaerbjelker-/
Signatur
HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Bodde i en 1.etg i en 4-mannsbolig i studietiden, det var lagt ny senket himling med dobbelt gips. Lydmessig var det ingen veldig stor suksess, men det kan være flanke transmisjon i vegger o.l. I begge tilfeller er det store krav til korrekt utførelse og det kan her være problemet var i mitt eksempel.

   #8
 1,570     Sunnmøre     1
utruleg viktig å vere nøyen med detaljar på tilstøtandes konstruksjonar, som ytterveggar, bæreveggar osv uansett om man gjeng for bøylar eller sekunder bjelkelag.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 212     1
Det var en snekker som sa at lydbøyler bare var tull. Mye bedre å legge tykke trinnlydsplater i etasjen over. Ikke umulig han mente disse fra Glava. Men uansett.

Sekundærbjelkelag er kanskje en tanke for meg nå siden jeg har rivd det gamle taket. Jeg hadde ikke hørt om det før, men det er vel egentlig bare forskjøvet stenderverk for tak?

1) Man setter inn et nytt sett med bjelker mellom de eksisterende, men senker dem litt og fester så taket i dem? Så kjører man på med isolasjon og et par lag gips. Det nye bjelkelaget festes i veggen på samme måte som de gamle. Stemmer det?

2) Hvor mye kan man kjipe inn på dimensjoneringen? Er jo ingen som skal gå på dette så ser for meg at man bør kunne legge seg en god del under vanlig dimensjon. F.eks med 3.60 spenn bør man egentlig ha C24 3x8, men for et sekundærbjelkelag holder det kanskje med si 2x6?

Er lydbøyler tull? -  - doit
   #10
 3,412     Akershus     2
Ja, "forskjøvet stenderverk for tak" er en god beskrivelse.

Ja, man kan kjipe inn mye på dimensjonene for det nederste bjelkelaget. Et bjelkelag skal normalt kunne bære noen hundre kilo per kvadratmeter; det kravet har man ikke for det nederste bjelkelaget.

Vær obs på forplantning av lyd gjennom vegger. Et tips er at hvis man både har sekundærbjelkelag og lydvegger med forskjøvet stenderverk bør man la "det nederste" taket bli festet i "den innerste veggen".

Angående lydhimling kontra trinnlydsplater, så vil jeg ikke se på dette som noen "konkurranse". Begge deler gir god effekt mot lyd, og de virker i en viss grad mot ulike "typer" lyd (ulike frekvensområder; ulike lydkilder). Ja takk, begge deler Smile
Signatur