4 550    62    5  

Forsterke bjelkelag i etasjeskille

 284     0
Hei,

Jeg forsøker å finne ut hva bjelkelaget i leiligheten tåler av belastning. Rommene det er snakk om er relativt dype, og dersom bjelkene går fra fasade til bærevegg inne, er spennet hele 5 meter. Vi vurderer å lydisolere med tunge materialer og/eller støpe, og jeg lurer litt på om man bør konferere med en rådgivende byggingeniør først?

Var i prat med to stykker i dag. Begge vil bruke omtrent en arbeidsdag på å anta hva det tåler basert på mine funn (jeg må inn i gulvet og måle dimensjon på bjelkene) og tegne en prosjekttegning til snekker. Dette koster drøye 10.000,-.
Mitt spørsmål er: er dette nødvendig? Kan jeg kontakte en snekker og be ham "forsterke bjelkelaget", eller jobber disse kun etter tegninger? Noen som vil gjette hva forsterking av bjelkelag koster? Det dreier seg om to rom a 15 kvm hver. 
At du får uforutsette utgifter ved oppussing er helt klart fra starten. Men å bruke 10-15.000 på å i det hele tatt finne ut hva som er mulig, var fremdeles uventet for meg.

   #1
 4 266     Akershus     0
Hørtes mye ut. En relativt erfaren håndverker vil kunne fortelle deg hva som er mulig. Dersom du er litt forberedt og river f.eks to-tre bord i hver ende, slik at snekker kan se dimensjoner og opplegg med en gang, *bør* det ikke koste en formue.

.Thag
Signatur
jaf
   #2
 5 074     tromsø     1
Bruk lindab profiler. Lim på eksisterende bjelker. Selve dimensjonering tar lindab seg av. Koster ikke noe. Profilen trenger bare gå 1 tomme inn på opplag. For å hindre kuldebro. Det er selve spennet som skal avstives. Lettbjelke. limes og skrus med fugemasse og http://www.biltema.no/no/Bygg/Festeelementer/Bygg--og-monteringsskrue/RuspertMagsho/Ankerskrue-250-stk-2000034545/

http://www.lindab.com/no/pro/pages/default.aspx?redirecttoproorhome=true&i=9241#drilldown_guid:dd2af6ac-2053-4dcd-a782-d3a7f637e1f6;level:all;sub:3

Det er bare de lengste spennet som trenger av stivelse. En tegning hjelper. Burde ikke koste mer en matrialer. Det er jo bare å overdimensjonere litt.
  (trådstarter)
   #3
 284     0
Hei,

Takk for svar!
Tok like gjerne kontakt med et tosifret antall håndverkere, og kanskje fem ingeniører. Alle ingeniørene mente deres tjenester var essensielle for prosjektet, alle tar mellom 1000-1200,- timen og behøver omtrent 8 timer på prosjektet. + mva!

Flere håndverkere mente også at jeg måtte ha inn ingeniør/statiker for å regne på prosjektet, mens noen mente dette kunne de se på selv. Noen mente at de både kunne se på tilfellet og komme og utøve tiltak, andre mente de kunne forsterke bjelkelaget på "generell basis".
Har dog også fått tilbakemeldinger fra et par som mente det bare var å peise på med vekt, og at det eneste som ville skje var litt mer svikt i gulvet mot midten. Men mer svikt ønsker jeg IKKE, for hele prosjektet handler om lydisolering. Hah. Skal snakke med en fyr i morgen som sa seg villig til å se på noen tegninger og ta det kjapt derfra.

Jeg antar håndverkerne har grunn til å ønske RIB på prosjektet. Men kanskje det faktisk er enklest å forsterke skiten selv? Hører at dette er svært dyrt snekkerarbeid. Jeg er ikke helt håpløs, men har null erfaring med konstruksjoner. Må høre med rådgiveren min i morgen og ta det derfra.

Og for å svare dere som har gitt råd her:
Er forberedt på å rive litt. Må rive i morgen for å ha info om dim til rådgiver. Enig i at en erfaren snekker bør kunne se på det, men kanskje de er usikre på AKKURAT hvor tung bør alt tåler? Blir fort alvorlig når det dreier seg om såpass fundamentale ting i en leilighet.

Jaf: takk for tips! Må sjekke ut. Er redd jeg ikke forsto alt, men forsto en del! Begge rommene har bjelker i spenn på fem meter, fra fasade og inn.
jaf
   #4
 5 074     tromsø     1
Det er bare å overdimensjonere litt. Du trenger ikke fin regne. Legg gjerne en bjelke i mellom de gamle. Slik at senteravstand blir 30 cm. Skru Lindab profiler på eksisterende bjelker.
  (trådstarter)
   #5
 284     0
Sant. Men jeg ser for meg at jeg må fjerne leira mellom bjelkene for å komme til?
Snakket med en statiker som foreslår følgende løsning: La leire og tregulv ligge, men skru brede og tykke lang planker over og ned i bjelkene. Slik vil disse stives av betraktelig. Har du troa på det?
   #6
 7 690     Bærum     0
Skal plankene ligge flatt oppå gulvet og skrus gjennom tregulvet og ned i bjelkene? Det høres ikke spesielt effektivt ut. Kommer du kun til fra oversiden? Hvis du fyller betong oppå gulvet vil garantert bjelkene bøye seg. Hva da med taket under? Bor det noen andre der?
HSt
   #7
 27 578     Lillestrøm kommune     0
Det er jo strekk-krefter på undersiden av bjelker, ikke på oversiden (!) så denne statikeren burde finne frem læreboka igjen. Flere lag vil jo stive litt av men det er på gal side så det har liten effekt.

  (trådstarter)
   #8
 284     0
Hei igjen,

Vi bruker en fyr som har bra peiling på slike bygg. Dog er jeg enig i hva dere sier.
Vi kommer kun til fra oversiden. Dersom man skal forsterke på andre måter, må man vel enten til underifra (en annen leilighet med stukkatur og rosett, de er ikke intr i å endre på noe) eller fjerne gulv og deretter all leire for å komme til. Mye arbeid, og leira vil vi i utgangspunktet la ligge.

Ja, nå har han ikke fått dimmen på bjelkene enda, så han skulle regne det ut ferdig når han vet alt. Men foreløpig forslag er kraftige planker som festes til bjelkene ovenifra, gjennom det tykke gulvet.

Hm. Han har sagt det er viktig å evt være obs på at det kan skje mindre sprekker i naboens tak. Jeg må selvfølgelig klarere ting med disse først. Dog er det snakk om kostmetiske sprekker i pussen. De hadde visstnok brukt denne metoden noen steder med hell, og han har lang erfaring med bygårder. Akk! At det skal være så omstendelig. Kanskje må jeg skaffe en second opinion til ti tusen spenn..
   #9
 2 830     I huset mitt     0
Er det vurdert å like godt ta vekk leiren, isolere med moderne/dagens materialer (eks Rockwool) og så ev bygge opp undergulv med gips eller noe for å hindre lydgjennomgang, etc?
Fordel med å fjerne leira er jo at man får fylt helt opp med isolasjon og ikke minst tettet kantene ved veggene.
   #10
 58     0
Det er jo strekk-krefter på undersiden av bjelker, ikke på oversiden (!) så denne statikeren burde finne frem læreboka igjen.  Flere lag vil jo stive litt av men det er på gal side så det har liten effekt.

Kan du utdype hvorfor du mener trykksiden er mindre viktig enn strekksiden for stivheten til en bjelke, eventuelt referere til hvilken lærebok du har brukt?

Synes forslaget med å skru gjennom gulvbordene virket fornuftig, de ekstra millimeterene med effektiv bjelkehøyde vil definitivt ikke virke negativt for bøyestivheten.

Trådstarter, jeg synes det er uklart hva du ønsker her. Du nevner at du ikke ønsker mer nødbøying i gulvet pga lydisolering, men jeg klarer ikke å se hvordan disse egenskapene er relatert?

Fant den andre tråden din, og ser du har vært i dialog med akustikere. Er det løsningen dere har kommet fram til som gjør at dere må legge på så mye vekt på gulvet? Har du sett på hva du kan spare i vekt på å bytte ut leire med noe annet?

Strukturelt så kunne det vært en idé å gjort en svært enkel vurdering på hva gulvet bærer i dag og hvor mye det må bære når prosjektet er ferdig. Forskjellen i prosent er lik hvor mye du må stive det av. Det blir en mye enklere vurdering enn å finne ut hva det faktisk kan bære i dag. Hvis du allikevel skal åpne det opp.