19,299    37    1  

Isolere 1 meter tykk grunnmur på innsiden eller utsiden?

 147     0
Heisann

Jeg skriver her fordi jeg får ofte veldig gode svar. Jeg eier en kjeller som er rundt 60 kvm det er 1 m tjukke vegger (stein med murpuss på begge sider) og takhøyde på 220.

Derav perfekt til å bruke som boligrom. Men så er jeg usikker alle enbefaler å isolere en slik vegg fra utsiden, fremfor inne (dessuten er de gamle stein vegge flotte). Problemet er økonomien og arbeidstimene for å gjøre det ute fremfor inn ved opplektring og glava. Er det noen som har noen smarte tips for isolering av en kjeller så billig som mulig.  ?

Stemmer det også at det ikke er nok å isolere bare utside uansett, det krever jo en oppvarming av 1 m vegg før rommet holder godt på varmen. Ca 80 % av veggen er under bakken. Huset er fra 1920. Hva gjør jeg med denne kondens faren ved å kun isolere indre vegg ?

   #1
 55     Trondheim     0
Hei!

Ved å isolere inne, senker du temperaturen i steinen, og dermed øker muligheten for kondens i denne konstruksjonsdelen, men med dampsperre og god lufting (40-50 mm) mellom isolasjon og grunnmur, bør dette gå greit.

En fordel med å isolere utvendig, er at du kan oppgradere dreneringen rundt huset i samme omgang. Det vil ikke koste mange kronene ekstra, og vil være en god løsning.

En annen ting du må vurdere, er om kjelleren skal brukes ofte eller sjelden.
Dersom du bare skal bruke kjelleren en sjelden gang, bør du kanskje isolere på innsiden, fordi rommet da vil være raskere å oppvarme.
Dersom du skal bruke rommet tilnærmet daglig, har ikke dette så mye å si, annet enn at rommet vil ha stor "treghet" i forhold til temperatursvingninger.
   #2
 108     0
Hei, jeg jobber med samme prosjektet og har fått anbefalt å isolere på utsiden, samt isolere på innsiden, men la det være ca en tomme avstand til murveggen slik at veggen får luft og at man flytter kondenspunktet. Noen synspunkt?
   #3
 55     Trondheim     0
Høres veldig fornuftig ut. Dersom du skal grave for å legge isolasjon utvendig, bør du selvfølgelig oppgradere dreneringen med det samme!

   #4
 108     1

Høres veldig fornuftig ut. Dersom du skal grave for å legge isolasjon utvendig, bør du selvfølgelig oppgradere dreneringen med det samme!




Smile Jeg graver for å drenere siden jeg har fuktgjennomslag og isolerer trolig i samme slengen. Men jeg er ikke fagmann, har bare undersøkt med ulike folk. Er det noen som har erfaring med å gjøre de på denne måten?
   #5
 520     0

Hei!

Ved å isolere inne, senker du temperaturen i steinen, og dermed øker muligheten for kondens i denne konstruksjonsdelen, men med dampsperre og god lufting (40-50 mm) mellom isolasjon og grunnmur, bør dette gå greit.

<klippet>


Enig i luftinga, men når det gjelder dampsperre er vel rådet at man skal droppe det når over 50% av muren ligger under bakken, eller hva?
  (trådstarter)
   #6
 147     0
Jeg har også hørt at en skal droppe dampsperra, men kan ikke forstå hvorfor. Men nå en setter opp reisverk og skal ifylle med glava hvordan sikrer jeg at den blir stående en tomme fra vegge og faller inn mot veggen etter gipsing ?

   #8
 108     0

Men nå en setter opp reisverk og skal ifylle med glava hvordan sikrer jeg at den blir stående en tomme fra vegge og faller inn mot veggen etter gipsing ?


Dette kan jeg egentlig ikke noe om, men de jeg snakket med har visst brukt tau på en eller annen måte. Evt har jeg tenkt at det skal være mulig å sikre at glavaen holder seg vekke med f.eks hønsenetting? Men her må fagfolk inn å si litt om hvordan dette kan gjøres.
slt
   #9
 699     0
Som du selv er inne på har du med denne veggtykkelsen betydelige 79 m3 masse mellom varmekilde og evt. utvendig isolasjon.  (Varmetransporten går fra høyere til lavere temp).
Siden utvendig isolasjon først og fremst utføres for å flytte kondenspunktet lengre ut i veggen, vil dette etter min mening gi minimal effekt her.

Tykkelse på muren gir i seg selv en u-verdi på ca 1.3, noe som tilsvarer om lag 2 cm Glava.

Mht. innvendig isolering har du jo fått mange gode råd allerede. Er kjelleren fuktig eller har du grunn til å anta det vil bli fuktproblemer vil jeg foreslå disse alternativene.

1. Leca fasadeplate (isolerte lettklinkeblokker, tidligere Leca Iso Rehab), murt opp med 2-4 cm avstand til eksisterende mur, angripes ikke av sopp, råte eller mugg. Enkel overflatebehandling, pusses, slemmes eller kles med panel/plater. Er nok det enkleste, raskeste og tryggeste, men kanskje ikke det billigste alternativet.

2. Sikre vegger med knasteplast og bygge opp veggen med stendere og moderat isolasjon, maks 5 cm. Se Isola veiledning.

3. Sette opp vanlig stenderverk 2-4 cm fra mur, 3cm klosser på topp- og bunn-svill for lufting.
Max 7.5 cm isolasjon, diffusjonsåpen papp på bakside av stenderverk.
3cm åpning mot tak og gulv uansett om benyttes panel eller plater.
Ventilerte (spaltede eller utforede) gulv- og tak-lister.
Sikrer luftsirkulasjon og uttørking av bakenforliggende murvegg.
  (trådstarter)
   #10
 147     0
Takk for UTROLIG godt svar.

Hva mener du med klosser på topp- og bunn-svill for lufting ?

Er det en webside som forteller litt om hvordan gå frem ?

Hadde et spm til jeg sliter litt med takhøyden i leieligheten, jeg skulle ha isolert mellom to etasjer for lyd, men kan nesten ikke ta noe fra takhøyden, har dere et godt forslag til god og tynn lydisolering ?