(trådstarter)
   #21
 147     0
Men ettersom jeg ser på bildet, ser det ut til at platene ligger rett på veggen ? Eller stemmer ikke det

slt
   #22
 699     0
Jeg er lite lysten på å grave ut kjeller samt slå opp gulvet


Om du ikke vil slå opp gulvet burde du kanskje grave/forberede dreneringsbrønn/pumpe, var en tidligere kjellertråd her på forumet om en som beskrev og hadde gode erfaringer med dette?


Hvordan har dere kommet frem til U-verdien.


U-verdi på en mur av uensartet materiale der en ikke kjenner verken volumandel eller delarealet i snittoppbyggingen vil alltid bli omtrentlig.
Beregningene er foretatt med et program jeg laget på kalkulatoren ifm isolering av egen kjeller, og er fremkommet slik (med forbehold om mulige feil)
Mur, 85 % volumoppfylling (dvs 15% luft), ”gammel type” mørtel/betong  λ 1.5 W/(mK), gneis (gråstein) λ 3.5 W/(mK), og luft λ 0.025 W/(mK).
Overgangsmotstander henholdsvis. 0.13 W/(m2/K) og for de 20% av eksponert utv. flate 0.04 W/(m2/K).
Syntes du U-verdien var høy så vær obs på at bidraget fra tilbakefyllingsmassen ikke var tatt med her da konsistensen på denne er ukjent.  Legger en til grunn at denne består av sand/jord/stein kommer jeg fram til totalverdi ca 0.9 til 1.0 W/(m2K).
  (trådstarter)
   #24
 147     0
hvordan finner jeg ut om kjelleren er fuktig. Jeg har i løpet av to år ikke sett noe avsalting på vegger eller fukt. Tomta ligger ikke i skrå så det er ikke mye tilrenning av vann til eiendommen.

   #25
 164     Oslo     0
Hvis du i løpet av to år ikke har sett noe saltutslag, ville jeg nok si at din kjeller en forholdsvis tørr i utgangspunktet, men kondens vil alltids kunne forekomme straks det blir varme der, og hvertfall hvis den blir isolert.

Bildet er av min kjeller og saltutslaget der. Jeg ble fortalt at heller ikke dette var spesielt ille.
Isolere 1 meter tykk grunnmur på innsiden eller utsiden? - salt.jpg - nordhagen
  (trådstarter)
   #26
 147     0
Hmm, du skal være god og smart for å kunne gjøre noe i dag, men takk for svært verdifulle tips. Jeg ønsker å bygge et bad i samme etasje, men noe tynnere og nyere mur. Hvordan isolerer jeg den ettersom den skal være helt tett på begge sider `?

Hva med å smøre muren inn med dette heidiproduktet (vantett greie) ?

De mattene du så på hvilke lydisoering effekt har dem, jeg trenger noe veldig tynt som isolerer godt for lyden i samme etasje, men taket ?
   #27
 164     Oslo     0

Jeg ønsker å bygge et bad i samme etasje, men noe tynnere og nyere mur. Hvordan isolerer jeg den ettersom den skal være helt tett på begge sider `?


I utgangspunktet er ikke kjeller under bakken et anbefalt sted å bygge bad p.g.a. de mange mulige komplikasjonene med fuktighet. Badet skal jo være tett, ikke sant. Men det er mange som har bygget kjellerbad, inkludert en kamerat av meg. Måten han løste det på var ved å bygge en konstruksjon temmelig lik den jeg har i min kjellerstue. Han ble anbefalt å ha luftspalte på ca en tomme mellom stenderverk og vegg. Jeg tror jeg ville brukt de samme platene som jeg brukte på et bad også, men jeg ville nok forhørt meg litt først.

Det jeg hvertfall ville ettersteba er å bruke membranprodukter som er diffusjonsåpne i retning inn mot rommet. Det finnes nemlig. Ellers må du nesten forhøre deg litt, søke litt på byggforsk, spørre litt på en Maxbo-avdeling som har ingeniør på huset, høre med andre håndtverkere osv. Det du må regne med er at du kommer til å få like mange forskjellige svar som personer du spør :)

Uansett hva du velger å gjøre må hele tiden ha i bakhodet at kondens kommer sannsynligvis til å oppstå, og den må ikke bli stående stille inni veggen, den må ha et sted å gå videre for å bli luftet ut.


Hva med å smøre muren inn med dette heidiproduktet (vantett greie) ?


Jeg er nok ikke rett person til å gi et bastant svar på om det produktet egner seg. For meg høres det hvertfall ut som dårlig idé å sperre kondens inne i grunnmuren.


De mattene du så på hvilke lydisoering effekt har dem, jeg trenger noe veldig tynt som isolerer godt for lyden i samme etasje, men taket ?


De platene heter faktisk trinnlydplater. Løp og kjøp Smile

   #28
 185     0
Du kan tette på innsiden så lenge du bruker et produkt som er vanntett og samtidig diffusjonsåpent. Det er ingen fare forbundet med dette. En slemming, for eksempel Heydi k11, vil stoppe vannet samtidig som den puster. Vann i dampfase transporterer ikke kalk eller salt, og gir heller ikke mørke felter av fukt. Kalk og salt blir transportert av vann i væskefase. Mange er skeptiske til innvending tetting, men det er det ingen grunn til. Utvendig tetting er det beste, men det er ikke alltid at dette er en mulighet. Man sperrer ikke kondens inne i muren når en tetter på denne måten.
   #30
 164     Oslo     0
Der kan du se, K11 er kanskje veien å gå da. Men husk fortsatt på det at siden dette produktet er diffusjonsåpent og derfor vil slippe damp gjennom og inn i huset, er det helt kritisk at denne dampen ikke stopper inni veggen. Den må ha mulighet til å komme seg ut i friluft.