#11
 1,093     Skjetten     0
Ideelt sett bør det være plast. Men den bør monteres under bjelkene og ikke mellom bjelkene fra loftsiden for å få tilstrkekkelig virkning. Monteres den mellom bjelkene vil jeg tør påstå at den har ingen effekt.

Så dvs. for å gjøre det rett, må du rive ned alt av takplater, plaste og så montere tak igjen. Forholdsvis dyr affære, så prøv med ventilasjon først.
Signatur

   #12
 22,342     Akershus     0

Takk for svar. Ventilasjonen skal bli bedre, men bør jeg ha plast på undersiden av isolasjonen? Jeg leste en som skrev det på et annet forum. Google Groups tror jeg.
Den fukten du får på undersiden av taket har egentlig ingen direkte sammenheng med fuktig luft fra selve boligen under. Eventuell fukt i denne luften vil kondensere i isolasjonen.
  (trådstarter)
   #13
 131     0

Ideelt sett bør det være plast. Men den bør monteres under bjelkene og ikke mellom bjelkene fra loftsiden for å få tilstrkekkelig virkning. Monteres den mellom bjelkene vil jeg tør påstå at den har ingen effekt.

Så dvs. for å gjøre det rett, må du rive ned alt av takplater, plaste og så montere tak igjen. Forholdsvis dyr affære, så prøv med ventilasjon først.


Takk for svar. Vil ikke bli så dyrt siden den eneste plassen hvor det er nytt tak er på et svært lite rom. Ellers er taket tatt ned. Resten av taket skal også ned. Fuktskadet spon i taket er ikke noe særlig.
   #15
 163     Bergen     0
Hvor tenkte du de asfaltplatene? I himlingen til rommet under? Det blir stilig ::)
   #16
 41     Oppegård     0
Her var det mange rare oppfattninger om ventiler, lufting plast osv.

Lær dere Relativ luftfuktighet, så forstår dere litt mer alle sammen. Hvis du setter inn fler ventiler hva skjer med temperaturen på loftet da? For hver grad temperaturen synker økes RF med ca 5%. DVS at har du problemer med kondens og senker temperaturen får du mer kondens. Hviklken luft kommer inn gjennom ventilene dine jo det er uteluften den er på vinteren kald, og senker derfor temperaturen. Tenk deg at du har åpnet hele gavelen i hver ende av huset. Da er temperaturen lik inne og ute, dvs at det vil kondensere i isolasjonen. Den eneste måten å bli kvitt kondens på loftet er å opprette en diffusjon7konveksjonssperre i undertaket som er helt tett, eller å etablere isolasjon og ny plast i undertaket på loftet( dvs å gjøre taket om til et varmt tak.

Det samme problemet finnes i mange kjellere også i disse dager. Det er 14-15 grader varmt i kjelleren, mend uteluften har et duggpunkt på ca 11-14 grader. Det betyr at hvis du slipper vanlig sommerluft inn i en kjeller som er kaldere en 14 grader vil det kondensere der. Det hjelper da lite å øke antall ventiler fordi da får du bare mer våt sommerluft som kondenserer på veggene dine. Fortsett tråden om noe om RF er uklart. se foøvrig en vedlagt artikkel om RH og etterisolering av loft jeg har skrevet. mvh Tom Robert Sletta
Signatur
   #17
 163     Bergen     0
Ok, for å gå litt videre:
Man isolerer etasjeskilleren mot loftet og setter opp plastikk som konveksjons- og diffusjonssperre. Må man samtidig ha plastikk i veggene? Har et hus som har "overlevd" 60 år uten plastikk i vegger / tak, men ser at jeg ihvertfall må ta taket nå i forb. med etterisolering. Er imidlertid skeptisk til å gjøre for store endringer med veggene, da det tross alt har fungert så lenge...

   #18
 41     Oppegård     0
Diffusjon/Konveksjon  Jeg skriver at den plasten heter diffusjonsplast, men det er egentlig konveksjon den skal hindre. Konveksjon er luft som flyttes pga varmeforskjeller, vifter som settes igang, dører som åpnes osv. Konveksjon foregår nesten bare oppover, dvs at i veggene dine som har klart seg i 60 år er det ingen vits å gjøre noe med. Det er også en god regel å aldri endre på noe som virker. Har huset ditt stått med et kaldt fungerende loft i 60 år, Ikke etterisoler. Men hvis du gjør det kan det få konsekvenser som svertesopp i undertaket på loftet. På at 60 år gammelt hus er det gjærne litt grovere materialer, og rupanel i undertaket, dette er materialer som lett tar opp mye vann uten at det blir skader på de. Det er verre med nye moderne materialer som sutak, OSB, kryssfiner osv. Har du etterisoler og det funker bra, betyr det at det er en bra konstruksjon med lite varmelekkasjer (fukttransport) opp på loftet.
Signatur
   #19
 244     1


Her var det mange rare oppfattninger om ventiler, lufting plast osv.

Lær dere Relativ luftfuktighet, så forstår dere litt mer alle sammen. Hvis du setter inn fler ventiler hva skjer med temperaturen på loftet da? For hver grad temperaturen synker økes RF med ca 5%.




Er dette noe du jobber med?  Høres jo helt bakvendt ut.
Det er jo nettopp lufting som som fjerner fukt, ikke varme...
Ett kaldt loft skal være kaldt, men problemet er jo selvfølgelig varmen som
stiger fra rommet under i dårlig isolerte hustak.


   #20
 41     Oppegård     0
Ja jeg jobber med det her. Jeg har holdt kurser i fuktfysikk for over 6000stk i norge, sverige, kroatia, england. Jeg lever av at folk ikke forstår relativ luftfuktighet. Blandt deltakerene på mine kurs er alt fra de store entreprenørene til Sintef Byggforsk. Husk dette med fuktfysikk er et meget smalt tema, og det er få som kan det. Om du skal finne ut om en takstmann eller bygningsingeniør kan fukt. Spør om de kan forklare deg Relativ luftfuktighet. Eller spør hvordan føles 90% relativ luftfuktighet ut på kroppen?  (RH i oslo i januar er ca 90% utendørs) Inne er det ca 20-40%

mvh Tom Robert SLetta
Signatur