VM
  (trådstarter)
   #21
 29     0
Så bra at det er mange som er fornøyd med den nye løsningen Smile Jeg går jo heller ikke rundt og tror at dette nye er bare tull og vas, for all del! De aller fleste er sikkert kjempefornøyde. Og helt sikket mye bedre enn TEK-97, men også dyrere og det er vel her skoen trykker mest... + at vi bor i TEK-97 hus nå og er fornøyd med det Wink

   #22
 526     0

Om det kniper med pengene ville eg valgt bort energibrønnen og væske/vann varmepumpen til fordel for et enklere og billigere luft/vann varmepumpeanlegg og brukt pengene du sparer der på ventilasjonsanlegg. Du bør minst spare 70 000 på dette og da får du god råd til ventilasjon.

Å bygge et "tett" hus idag med 15 cm+ isolasjon i vegger og gjerne mer i tak, uten å ha balansert ventilasjon er veldig lite heldig for å si det mildt.

Signatur
VM
  (trådstarter)
   #23
 29     0
Å bygge et "tett" hus idag med 15 cm+ isolasjon i vegger og gjerne mer i tak, uten å ha balansert ventilasjon er veldig lite heldig for å si det mildt.


Ja, det er det vi er redd for :-\  Men huset vi har nå er bygget etter TEK-97 og har 15cm i vegger.. Trodde det var normalt?

Hva er normal byggemåte fra innerst til ytterst etter TEK-97 egentlig?

Vi ønsker oss vannbåren varme, og vann-vann løsning blir egentlig ikke så mye dyrere enn luft-vann for oss. Får en grei deal der ;)

Konklusjonen blir nok at vi ender opp med TEK-97 og vannbåren varme (vann-vann) Smile
   #24
 234     0

Hadde samme tanken.  Alternativt Kjøp kjøkkeninnredningen på salg eller velg en parkett som er femtilappen billigere per m2 - alle monner drar til å komme opp med alternativ likviditet.

Dagens løsninger for balansert ventilasjon er ikke allverdens dyre, og er sjakter mv klargjort for ventilasjon er det en relativt enkel affære å legge inn.  En Nibe koster vel trolig rundt 25K i dag.  Legg til de nødvendige med meter med spiro, isolasjon og passende mengde egeninnsats så er det småpenger på sikt.

Av nysgjerrighet til VM : Hvilken kostnad er dere forespeilet for balansert ventilasjon?  Hvorledes ser totalregnestykket ut?  Er det de månedlige rentekostnadene dere må begrense eller er det maksimalt lån som er problemet mht investering/finansieringen?  Du har vært meget kategorisk på at du ikke skal ha balansert ventilasjon så skal ikke 'fremtvinge' en debatt mhp at du "må velge det" ;-)



Om det kniper med pengene ville eg valgt bort energibrønnen og væske/vann varmepumpen til fordel for et enklere og billigere luft/vann varmepumpeanlegg og brukt pengene du sparer der på ventilasjonsanlegg. Du bør minst spare 70 000 på dette og da får du god råd til ventilasjon.

Å bygge et "tett" hus idag med 15 cm+ isolasjon i vegger og gjerne mer i tak, uten å ha balansert ventilasjon er veldig lite heldig for å si det mildt.


   #25
 247     0
Det som kan være smart å gjøre er å la snekkeren gjøre som han mener, og du revurderer ditt standpunkt mtp balansert ventilasjon. Du har jo selv lest at dette er meget bra for inneklima og du også fjerner den vonde følelsen ved å være redd for et for tett hus.

Investeringen for balansert ventilasjon er jo relativt liten (ca 25.000?) i forhold til hva du får igjen av inneklima. Selv om du er fornøyd med dagens situasjon i det huset du bor, så er det faktisk en mulighet å få det enda bedre for en relativt billig penge. (25.000 / 30 år = små penger).

Mitt råd er som flere har nevnt over, se om det er andre kostnader dere kan redusere for å få på plass balansert ventilasjon. F.eks gulv er det jo mulig å legge på nytt om la oss si 10 år, men balansert ventilasjon er nærmest umulig (hvertfall veldig dyrt å etterinstallere)
   #26
 18     Hordaland     0
Forstår ikke dette, Hvilket varme system man velger er valgfritt men ventilasjon skal man jo ha uansett jmf TEK97?

§ 8-34 Ventilasjon

1. Generelle krav
Bygninger skal ha ventilasjon tilpasset rommenes forurensnings- og fuktbelastning. Det skal tas hensyn til romtype, innredning og utstyr, materialer og prosesser samt belastning fra mennesker og dyr.

Ventilasjonsanlegg skal utføres slik at god luftkvalitet oppnås og slik at forurensninger fra mennesker, bygningsmaterialer, prosesser og aktiviteter samt uønsket fukt, lukt og helseskadelige stoffer føres ut av byggverket.

Omluft skal ikke benyttes dersom dette fører til forurensningsspredning.

Luftføring skal være fra rom med høyere til rom med lavere krav til luftkvalitet.

I oppholdsrom skal minst ett vindu eller en dør mot det fri kunne åpnes. I rom hvor vinduer er uønsket utfra bruken, skal det være annen tilsvarende mulighet for forsert ventilasjon.

2. Ventilasjon i boliger
Bolig skal ha ventilasjon som sikrer et forsvarlig inneklima for personer i boligen. Ventilasjonen skal være tilpasset det enkelte roms funksjon.
VM
  (trådstarter)
   #27
 29     0
Jeg har prøvd å være konsekvent på der her, får å slippe å diskutere Grin Det er vel egentlig flere grunner til at vi ikke ønsker balansert ventilasjon, men er redd for å øyerulling og fullstendig grusing...Jaja, jeg lar det stå til:

For det første koster det penger - største grunnen

For det andre er jeg nok av den tradisjonelle typen, som er skeptisk til nye oppfinnelser og vil nødig være prøvekanin. Jeg synes denne mellomperioden mellom TEK-97 og TEK-07 er litt... eksperimentell... Misforstå meg rett, jeg forstår at det ikke er noen fasitløsning på metode, og at det må prøves og feiles en stund for å komme til det optimale. Jeg vil bare ikke være en av de som blir feilet på, om du skjønner. Jeg bor i TEK-97 nå, og er fornøyd med det. Hvorfor forandre på noe som funker greit? De nye forskriftene er jo først og fremst laget med energisparing som formål. Med vedfyring og vannbåren varme føler jeg vi har "sikret" oss for høye strømregninger i fremtiden. Kall meg gjerne paranoid og lite innovativ. Begge deler er til dels riktig ;D

For det tredje liker jeg dårlig disse "dysene" i taket(estetiske hensyn). Er også veldig var for alt som minner om AC. Blir potte tett med en gang. Om dette er en reel bekymring vet jeg ikke..


Nøyaktig prisforskjell mellom luft-vann og vann-vann har jeg ikke her. Må komme tilbake til.
Vil gjerne slippe utedelen til luft-vann også så heller mer mot vann-vann til tross for noe ekstra kostnader.

   #28
 5,112     Troms     0

De stor vindusflatene de har gir vel muligens en drivhuseffekt..? Dette er kun synsing altså, jeg har ærlig talt ikke peil Grin Men det er vel en grunn til at det ligger begrensing på vindusflater i de nye forskriftene? Vi har forøvrig hatt 20-25 grader på dagtid i store deler av mai...


Den utetemperaturen du har hatt i mai skulle jeg gjerne byttet med deg da...her er nå 6 grader og regn Smile Stusselig egentlig....
Signatur
   #30
 80     0

Uten sammenlikning forøvrig: Men for 15-20 år siden var det heller ikke så mange som så poenget med et klimaanlegg i bilen med pollenfilter. Det funka da fint med å rulle ned vinduene, eller å heller legge pengene i ei takluke....men i dag og den gang også, så gjorde jo elektronisk klimaanlegg i bil en vesentlig forskjell for innemiljøet i bilen. Dog så kosta klimaanlegg skjorta i nybiler for 15-20 år siden, så da også var pris et tema. Kanskje burde man heller kjøpt bil med klimaanlegg kontra takluke, feite dekk og lettmetallfelger....den gangen..  ???
I dag er det jo standard med minimum A/C (ikke nødvendigvis klimaanlegg).

Tror ikke du blir fullstendig gruset i diskusjonen, men det er jo derfor vi diskuterer her inne. Få forskjellige innfallsvinkler og råd (mer eller mindre velmenende...)

Bygg etter TEK97 og det har jo fungert i alle år, så den saken skulle være grei ja, men da ikke tett huset iht de nye kravene, da kan det bli rett så ukoselig å bo der etterhvert  :)

Vi bor nå i et hus som lekker som ei sil (bygd på 80 tallet) og her er det både dårlig inneluft, trekkfullt og fyringsutgiftene er skyhøye. Badstu om sommeren og iskaldt om vinteren  Smile Noe som sier meg at luftutskiftningen ikke fungerer i det hele tatt.
>Sad