(trådstarter)
   #11
 18     0
Takk Komlo! Smile Ha ha ha... Jeg tviler ikke... Tongue -og likevel har jeg bare så vidt pirket litt i tuppen på isberget!... Blush

Hørtes veldig kjent ut Datasmurf!... Angel Så det var hyggelig å se at opp til flere stykker har kikket på det!
Jeg kunne jo om ikke annet lot være å skrive om mitt eget hus.. Men så blei det litt praktisk bruk og på et vis..Tongue

Ja ja..
Det har jammen tatt meg mange timer å prøve å vri hodet rundt dette, og forsøke å se noe system i et for meg totalt ukjente tema!... (Det er ikke tvil om at man er idiot som ens forsøker...)
Jeg har hvert fall PRØVD å dele det opp for å gjøre det leselig... Wink

Mye av det som står der er essensielt å vite noe om! -Dvs. dersom en ikke bare kan implementere en "ferdig" løsning fra en eller annen produsent til sitt prosjekt forstås!...
-Alle vil så klart selge sine egne produkter, men jeg har absolutt ikke funnet noe som ser feilaktig ut, eller som på noen måte skurrer ved produsentenes løsninger! -Faktisk litt uvanlig at det er SÅ ryddig! Men det har så klart å gjøre med at dem presenterer løsninger (og ikke tall) som er godkjente etter strenge byggelover!

(Det eneste jeg har sett som skurrer, er faktisk en tekst fra "Byggforsk #522.511/86" som jeg har sitert under "Absorpsjon"!.. Men jeg har altså ikke selv hentet teksten, uten fått utdraget tilsendt fra Rockwool)

Mye av det som skrives om dette tema handler så klart om lyd-byggen i forskjellige former. Det stilles mye spørsmål og skrives mye bra informasjon i forskjellige AV og studio bygger forum! -så da ble det kanskje at jeg ville prøve og rødde opp litt rundt noen myter, og forsøke peke på noen søkeveier i det sammenhang og. Slike ting blir så klart unødig informasjon for en stakker som skal bygge en leilighet...Tongue

Men HVIS det er noe jeg kan bidra med å klare opp så er det så klart bare hyggelig!

/Orre Cool



   #12
 5     4
Imponert over dybden og insikten du har opparbeidet deg rundt lydisolering. Hele temaet er ved første møte såpass innviklet og komplisert at det for så vidt kunne vært en egen bachelorgrad. Det er et eneste stort virrvarr av informasjon å finne på nettet - derfor er det desto mere imponerende å lese all den informasjon og fakta du kommer med her.

For en som er i startfasen med å lydisolere en hel tomannsbolig fra 1957 er dette gull å lese. Har brukt utallige timer og lange kvelder på å lese meg opp på de forskjellige løsningene som finnes - selv har jeg kommet frem til at det finnes noen høyst aktuelle produkter og materialer der ute som tilsynelatende ikke er veldig tilgjengelig på det norske markedet. For å nevne noen; Mass Loaded Vinyl, Akustisk Polyuretan 8-12mm, Akustisk Lim (Green Glue, QuietSeal osv), Ferdige plater med forskjellige materialkombinasjoner (MLV, Polyuretan, Fibergips, Akustisk Lim).

Jeg har omsider bestemt meg for å bestille en 20-fots container direkte fra fabrikk i Kina for å gå all in og sannsynligvis overkill på lydisolering av både gulv, vegger og tak - føler det er verdt en ekstra innsats når man først skal åpne opp til reisverk og isolere en gang for alle.

Kommer til å bygge ned lydhimling i følgende rekkefølge:
1. Bjelkelag med Rockwool
2. Mass Loaded Vinyl 3mm på bjelkelag (stiftet eller skrudd i bjelkelag)
3. Lydbøyler/Resilient Channels
4. 15mm Gips
5. Akustisk Lim
6. 15mm Gips

Gulv:
1. "Joist-tape" på Bjelkelag
2. Mass Loaded Vinyl 3mm på tape/bjelkelag
3. OSB undergulv 22mm
4. Akustisk Polyuretan 8mm
5. Silencio Trinnlydsplater 12mm
6. Pergo Laminatunderlag 3mm
7. Laminatgulv 12mm

Vegg:
1. Rockwool mellom stendere
2. Mass Loaded Vinyl 3mm
3. Lydbøyler/Resilient channels
4. 15mm Gips
5. Akustisk Lim
6. 15mm Gips

Akustisk Lim/Sealant rundt alle sprekker og kanter mot vegg/gulv/tak.

Har estimert en kostnad for alt på rundt 65-80.000 for hver etasje, da inkludert frakt av diverse materiell fra spesialfabrikker i Kina/Shenzhen. Etasjene er stort sett på 90m2 BRA. Jobben gjør jeg i all hovedsak selv - dog. med litt bistand ifb. med løft og bæring opp og ned.

Jeg leier ut 3 av 4 etasjer gjennom både Airbnb og Langtidsleie så det er helt essensielt å få huset såpass lydtett at en kan trives i 1. etasje selv om 6 bråkete kinesere flytter inn i 2. etasje.

Innlegget startet for så vidt med at jeg ville uttrykke takknemmlighet over innsatsen du har lagt ned mtp. den guiden her men jeg velger å også dele mine egne planer og er i så måte også åpen for innspill ift. fremgangsmåte/konstruksjon.
   #13
 1,699     Trondheim     0
Nå viste det seg at en ikke får editere sine egne innlegg her? men det finnes vel en moderator som en kan be om hjelp?... Wink

/Orre Cool


Kanskje heller putte det inn i ett dokument også linke til det?
Så kan du ha en endringslogg i dokumentet og la tråden diskutere innhold.
Signatur
   #14
 34     0
Hvor får man kjøpt dette dempelimet? Googler, men finner ingen norske forhandlere. Skal bygge hybel, og hvis prisen ikke er så gal så er det jo absolutt verdt det å legge på et lag med dette mellom gipsene.

EDIT: Fantastisk innlegg forresten!
   #15
 12     1
Hei @Even! Mange takk for pene ord! Smile
Det gjør meg glad å høre att mine etterforskinger kan komme noen til gode!

Som du har forstått KAN jeg ikke dette, uten har bare lest masse...

Mitt eget bygge har på grunn av helse og gått veldig smått forover...


Ut ifra det vil jeg enda poengter att, (hva jeg har skjønt) det viktigste du gjør er FRIKOBLING!
Se til att dine "yttervegger" i etasjene over ikke har noen forbindelse videre ned til din egen våning!!

Som kommentar til ditt bygge:

MLV skal "henge" for å være ett lag som tar opp lavfrekvente lyd.
Hvis den ligger mot platene er det antakelig bedre og heller lime den direkte på platen. Alt. lime den mellom platene som ett viskoelastisk skikt.

Kikk en gang til på muligheten å støpe opppå gulvene! -ev. avrettingsmasse.
Massevekt og pris er helt outstanding!!
(Swedac har en "UAR" skum plate som gør det du trenger. -Kan støpes oppå hvis en vil...)

Som "sealant" til sprekker trenger du bare å kjøpe billig akryl! (Billigst på pose)
Jeg har kjøpt Monter/Optoma sin egen som er svin-billig men som likvel skal ha veldig gode resultat for elastisitet og holdbarhet.

Hva gjelder aukustisk lim har jeg handlet noen bøtter av SWEDAC sin DG-A2. Jeg har dog ikke brukt det enda og kan ikke si hvordan det er og jobbe med... Etter de erfaringer jeg har lest fra lyd-byggere er de dog betydelig mer fornøyd med denne enn "Green Glue"! Prisen er heller ikke avskrekkende!

Hva gjelder SWEDAC har dem mye av de produkter vi ikke finner her til lands... Både dempelim (DG-A2), gummi-matter (BM0070), og skummatter (UAR10). Prisene er langt ifra hva de Norske nettbutikkene opererer med, og det går fint å handle direkte fra fabrikken i Göteborg. Dog er dem ikke veldig imøtekommende uten en Svensk faktura-addresse, og vil ikke selge uten MVA uten ett tollkreditt nr... Grunnen er så klart deres Norske forhandlere Desibelprodukter i Larvik. Og i mindre mengder er det vel heller ikke noe å vinne på og hente i Gbg. Larvik fyren (Tor Johnsen) er meget møtekommende og sender over hele landet.

@Even
Når det er sagt er jeg fortsatt intressert i din container! Wink
Jeg synes Norsk fiber-gips har priser som ikke ligner grisen! Og da det til syvende og sist er HER vi kan hente vår masse-vekt er det forferdelig synd!
Mest for pengene som jeg ser det må være Ladura sine plater, og dem er fortsatt ikke billige! -Heller ikke de tyngste... (Og det vore deilig med halve platestørrelser!...) Tongue

Likeså har jeg så langt selv sett bort fra MLV da jeg synes det blir for dyrt.
Den som SWEDAC selger er heller ikke elastisk nok til å kunne kalles viskoelatsisk. Dog er den meget tung!...

Jeg har jo ikke store prosjektet, men har heller ikke handlet akustikk-profiler.

PM'a gjerne hvis vi kunne sam-handle noe!


@Stianbl2
Hvis du hade lest inleggene så skulle du visst! Wink (Bruk din datamaskins fantastiske evner til og søke!)
Men takk for pene ord!

Hilsen
/Orre
   #16
 34     0
Uhm, jeg har lest igjennom alt. I stede for å antyde noe så er det vel raskere å svare? Litt merkelig respons.

Jeg ser du refererer til produsenten, men du nevnte en importør/selger i Larvik. Men jeg klarte ikke å finne navn til bedriften som forhandler dette i innlegget. Jeg har forsøkt å Google etter salgssteder i Norge og Larvik, men fant ingen ting.

Derfor spurte jeg. Men nå svarte du det ut i samme innlegg du svarte meg, så da har jeg det Smile

Takk Smile
   #17
 5     5
Haha, en skal ikke kimse av en solid teori før man setter i gang med praksis! Ser ut til at du har god kontroll på dette så det skal vel ikke stå på kompetansen når du først kommer deg ordentlig i gang i det minste!

Det med frikobling og kontakt nedover i reisverket er sannsynligvis en meget reell problemstilling. Jeg har ikke tenkt så alt for mye på det da det i all hovedsak er trinnlyd/knirk samt luftlyd i form av latter, diskusjon og musikk som har vært problemet her hos meg. Skal gjøre litt mere research på akkurat det for å se om det finnes utbedringspotensiale på den fronten.

Ang. MLV så er planen som du nevner å la den "henge" mellom bjelkelaget. Kom over en grei analogi rundt dette som formulerte det som at man kunne sammenligne mekanismen med å kaste en ball på et teppe hengende fra en klessnor - dersom teppet var festet stramt i et bunnfeste ville ballen sannsynligvis, til en viss grad, hente energi og sprette tilbake mot retningen den ble kastet fra. Derimot, dersom teppet ikke var festet i noe annet enn topp-punkt og hang løst derfra ville ballen miste mye og kanskje til og med all bevegelsesenergi den hadde og dermed ikke kunne fortsette i den retningen den hadde før den traff teppet.
Til tross for manglende tittel som fysiker vil jeg tro at prinsippet er like relevant for lydbølger i alle frekvensområder. 

Viskoelastisitet er et nytt begrep for meg men jeg skjønner herved hva det innebærer og essensen i det.

Mottar samples fra forskjellige fabrikker i Kina nå ila en uke eller to så da får jeg testet og følt hva som kommer til å fungere for å stoppe/redusere de forskjellige lydfrekvensene.

Å støpe opp noen cm som du sier, og dermed øke kg/m2 er nok ingen dum ide. Jeg har en del takhøyde å boltre meg på i både 1. og 2. etg så det kan være meget aktuelt å enten erstatte et av lagene jeg listet, eller evenetuelt, legge til et lag og dermed et par cm i oppbyggingen.


Klarte ikke finne noen fabrikker i kina som spesialiserer seg på elastisk fugemasse men skal prøve å få bestilt noen samples allikevel. Sannsynligvis ikke veldig mye å spare her ift. å bestille akrylfug fra norske butikker med tilsynelatende gode lyddempende egenskaper.
Har sett litt på denne fra BM som ser ut til å være fornuftig priset:
https://www.byggmakker.no/maling/fug-og-lim/fugemasse-acryl-power-flex-hvit-0.3/


Har du noen formening om hvordan en 100% silikonfug vil kunne sammenlignes med Green Glue, DG-A2, etc?

Den siden fra desibelprodukter ser ikke ut til å være i drift, i hvert fall ikke hva produkttilgjengelighet angår... Det webdesignet der gjør meg i beste fall en smule nostalgisk : )

Etter mye research har jeg fortsatt ståltro på MLV og Polyuretan for demping av trinnlyd/lavfrekvens. Er veldig spent på å få testet ut de seks vareprøvene jeg venter på fra Kina nå. Legger ved et par bilder av produktene jeg har meldt interesse for og som jeg sannsynligvis kommer til å bestille en haug av (3-5000m2).

Godt å se at det er flere som har en minst like "autistisk" tilnærming til lydisolering som meg selv. Når det gjelder samkjøring på bestilling av varer er jeg absolutt tilbøyelig til å dele litt containerplass med deg (og andre interesserte for den saks skyld).

Jeg holder til i Bodø og fraktprisen nedover til østlandet igjen blir kanskje litt i overkant dersom du ønsker volum av MLV f.eks. Det finner vi ut av!

Til opplysning betaler jeg 9-11.000 for at CargoNet tar seg av handlingen fra Oslo Havn og videre til terminal og opp til Bodø via jernbane for en 7-meters container.

Melder i fra så snart jeg har mottatt vareprøvene så skal jeg prøve å få delt noen synspunkter rundt materialvalg osv.

Akustisk Polyuretan 8mm
Lydisolering guide -  - orr1


MLV 3mm
Lydisolering guide -  - orr1

Misc. Lyddempende materiale + Akustisk Polyuretan
Lydisolering guide -  - orr1


Div. Polyuretan
Lydisolering guide -  - orr1



   #18
 12     0
@Stianbl2
Beklager att jeg var frekk mot deg. Men du kom med ett inlegg som synes å være 90% standard inlegg i sociale media i dag: "Jeg har ikke lest men blander meg inn likvel"... Unskyld jeg hade feil!
Det var jo fint du så direkte-linkene da! Wink

Jeg har ikke noe med Swedac å gjøre, men de er de eneste jeg har funnet som selger lydprodukter her i landet uten å plusse på tusenvis av prosenter i avanse. Dessuten ligger jo fabrikken rimelig nære mange av oss.
Jeg legger ved noen brosjyrer fra Swedac her.
De priser jeg har fått fra fabrikken er (SEK+MVA):
DG-A2 (dempelim) 10 kg. spann. sek.860,-/st.
UAR 10mm. (trinnlydplate) 1x2m. sek.154,-/st.
MB0070 (MLV) 3mm. tykk. 7,5kg/m². 1,25x3m. rull sek.530,-/st.

Som @Even påpekte er nok ikke web Desibelprodukters sin største prioritering...Tongue Men skriv eller ring til Tor Johnsen. Han har vært veldig hjelpsom med meg, og kan fortelle hva prisen er ferdig fortollet ev. levert.


@Even
Takk for du har trua på meg! Grin

Analogien med å kaste en ball på ett løst hengede teppe synes jeg funker fint! Wink


Jeg ser for meg att du burde sette opp nye yttervegger i alle leilighetene som står helt fri fra eksisterende. Slik at du får en "rom i rom" konstruktion. Det er hverken spesielt mye arbeid eller spesielt kostsamt. Dessuten får du jo etterisolert!... Wink
Husk at all luftbåren lyd BLIR konstruktions-båren!... (hvis du ikke henger tepper over alt da... ha ha ha)

Du må og se til å få opp gulv-flate-vekt opp mot minst 40kg/m²! Og noe som er tyngre og billigere enn betong får du ikke... (Ev. avrettingsmasse) Ev. kan du legge inn ett lag med gips i din vaffel.

Knirk får du dessverre ikke gjort noe med uten å ta opp eksisterende gulv. Ev. om du støper ett selvbærende lag, men da snakker vi >5cm. påstøp.

I de konstruktioner jeg har fått beskrevet fra produsent legger du strimler av din trinnlydmatte på bjelkene. Ikke MLV. Den kan for øvrig også og støpes oppå!...
Som du ser har jeg lagt med brosjyrer og priser fra Swedac til å jamføre med. (Deres 10mm. matte heter UAR10) Det er antakelig en del å spare i frakt... Wink

Dempelim kan ikke brukes i "friluft". Den skal brukes som et viskoelastisk lag MELLOM to plater for å få en dempende waffel-konstruktion.

Tips: du kan og lime MLV til eksempel på stålkonsturtioner, ventilasjons-rør og lignende.

For å tette fuger er det fugemasse du skal bruke. Jeg vet ikke om Silicon er bedre eller semre, men det er i hvert fall dyrere! Det er ikke noen direkte lyd-dempende tall å finne i den sammenheng uten poenget er at det skal tette sprekker for luftbåren lyd, og være en elastisk fuge for att ikke to harde yter skal ha direkte kontakt.
Det er m.a.o. ELASTISITET som er nøkkelordet her! -Den skal ha god elastisitet, og fremfor allt skal den holde sine elastiske egenskaper over tid! En fuge som krymper og hardner er uønsket!... (he er kanskje silocon bedre?)

Jeg har som sagt handlet Optimera sin "Novipro" som skal ha hele 25% elastisitet.
Fant kvittering på nok.588,- for en kasse med 12st. 600ml. poser, så billigere blir det ikke. (fikk dessuten over 50% rabatt på det)
Ble dog litt usikker når jeg nå fant en "ytelseerklæring" der det står "Tap av volum <45%". Hvis det betyr att den kan krympe så mye er det jo bare å kaste driten og gjøre om!... Sad (Jeg har tettet fuger som er flere cm. tykke!...) Skjønner ikke att noen skulle ha bruk for noe slikt??
Jeg har skrevet og spurt.

Jeg takker så meget for du er imøtekommende til samkjøp! Men jeg ser att det ikke er så praktisk når du holder til i Bodø nei... Tongue

/Orre
   #20
 820     0
Bare for å presisere post 3,

+3db er dobbel lydstyrke

Et jetfly er 130db

et til jetfly på siden av det andre er 133db.

Sånn virker det.
Jeg gikk lydlære og akustikk på skolen.
Signatur