#41
 5     7
Hei igjen, dere!

Jeg er herved ferdig med totalrenovering av en gammel horisontaldelt tomannsbolig fra 1957.

Som selvlært og ikke minst lydsensitiv boligentusiast og utleier har jeg erfart en god del ila. denne prosessen. I det Covid inntraff i 2020 samlet jeg mot og erfaring og begynte med 1. Etg i tomannsboligen. Jeg fulgte "håndboka" og rev alle 9 lag på vegg bestående av trepanel, trefiber, gips, trepanel, trefiber og div. plater inn til reisverk samt gammel laminat, noen vegger og tak. Derfra begynte jeg med å bytte ut all gammel Glava-isolasjon med Rockwool. Deretter bar det videre med nye innervegger for å konstruere "rom-i-rom" med 36x68mm lettvegger i stål rundt hele konstruksjonen og 50/70mm Rockwool etterisolering samt 16/20mm k-rør for skjult el-installasjon.

Taket ble lektet ned med 48x48mm lekter montert på lydbøyler type B. La tomme K-rør for lyspunkter (ledning "tuppet" ned i gips og fuget rundt for å ivareta lydhimling) og etterisolerte med 50mm Rockwool. Deretter installerte jeg to lag 12,5mm gips med 2mm underlagsfoam i mellom platene. Dette for å redusere lydvibrasjoner ovenfra.

Undergulvet ble skrudd fast i bjelkelag med rundt 1000stk 80x55mm treskruer for å avstive. Deretter la jeg 12,5mm std. Gips i gulv før jeg avrettet med 15-25mm avrettingsmasse for å øke antall kg/m2.

På avrettingsmassen ble det lagt 20mm Rockwool trinnlydsplater før installasjon av 22mm Gulvspon, 6mm folieunderlag samt varmefolie. Laminatgulv fra Pergo montert over dette.

Alle glipper, sprekker og overganger ble fuget med Silmax 2620 som er en ekstremt elastisk (25-30%) gummibasert fugemasse. Etter mye research fant jeg ut at denne er helt eksemplarisk ift elastisitet, holdbarhet og ikke minst er den overmalbar. Endte opp med å betale rundt 4500,- for ca 90m2 (gulv/tak/vegg) for denne (Polyuretan bunnfyllingslist og elektrisk fugepistol kom godt med). Helt klart verdt det, aldri finn på å bruke billig standard akrylmasse for lydisolering da denne krymper og sprekker opp kort tid etter påføring.

Ellers la jeg nye ferdigtrukket k-rør i hele leiligheten, 125mm ventilasjonskanaler inkl. lydfeller mot hvert rom, 15mm Roth Pex til bad/kjøkken samt nytt sikringsskap. Dokumenterte med bilder underveis og fikk deretter godkjent opplegg/samsvarserklæring fra elektriker/rørlegger som sluttkoblet i fordelerskap/strømskap.

Nye 3-lags Drutex/H-vinduet PVC-vinduer samt 3m bred skyvedør ble også installert.

Underetasjen (kjeller) fikk samme gjennomgang. Alt ble revet inn til beinet og oppgradert med 10mm Tetti-plater mot grunnmur. 50mm Rockwool i ny konstruksjon med 10mm klaring mot innsiden av mur. Opprettet 3 stk hybler, saget ut 2 stk godkjente rømningsvinduer i PVC på hvert rom med betongsag, monterte nytt kjøkken og avrettet alle gulv med std. masse, varmekabler samt nytt laminatgulv. Skjult el-anlegg, eget fordelerskap ble installert samt Flexit Roomie One ventilasjon med varmegjenvinning på hvert av rommene. Takene ble lektet ned med 2 lag gips på lydbøyler med underlagsfoam i mellom og pga. tung konstruksjon i etasjen over tok jeg meg friheten til å installere downlights i alle rommene til tross for en mulig svekket lydkonstruksjon.

Seksjonen har fått en fullstendig ny karakter og komfort, ny takst havnet på 1,5m over det leiligheten ble kjøpt for i 2018.

Etter at Seksjonsnr. 1 ble ferdigstilt gikk jeg direkte videre på Seksjon nr. 2 i etasjen over. Et halvt års erfaring rikere så jeg litt lysere på hele prosjekter og gikk dermed i gang med å rive ned hele leiligheten i 2.Etg. Rev alt inn til beinet og startet oppbygging med lydbøyler, to lag gips og underlagsfoam i sandwichformasjon. Satte opp nye innervegger med 36x68 reisverk, la skjult el-anlegg og etterisolerte med 70mm Rockwool. 125mm Ventilasjonsrør + lydfeller ble lagt i bjelkelag. Det gamle undergulvet ble også skrudd ned med rundt tilsvarende antall 55x80mm treskruer før jeg la ett lag 12,5mm std. Gips i alle gulv.

Forskjellen her var at jeg ønsket å prøve Tetti-plater (Wedi, Tetti, Litex, samme opplegg) som trinnlyddempende sjikt i stedet for Rockwools trinnlydsplater. Jeg la 10mm Tetti-plater i forband over gipsen, fuget sprekkene med std. akryl før jeg limte ned Veria varmekabler i alle gulv og deretter grovavrettet med std. avrettingsmasse etterfulgt av flytsparkling. Endte opp med å bruke ca. 80 stk 20kgs sekker for å få hele etasjen på ca 90m2 i plan.

Denne gang falt valget på klikkvinyl som visstnok skal være hakket bedre enn laminat mtp. trinnlydsdemping. Etter mye research fant jeg ut at Pergo sitt kommersielle gulvunderlag, Pergo Soundbloc, skulle være underlagenes Rolls Royce. (Tilgjengelig hos Byggehjemme, dette er ikke anbefalt for klikkvinyl men jeg tok sjansen likevel. 6mnd etter har jeg fortsatt ikke opplevd noen negative konsekvenser). Utrolig glad for at jeg gikk for denne kontra Pergos Smartunderlay etc. da denne har betydelig bedre rating mtp. trinnlydsoverføring og trommelyd. Helt klart merkbart!

Monterte nytt kjøkken, 3-lags PVC-vinduer og 180cm skyvedør, flislegging og rekonstruksjon bad, Fibo Våtromsplater, varmekabler, Roth rør-i-rør/fordelerskap på bad, samt smart-piller i alle rom.

Hele tomannsboligen har nå en takst på over 3,5m mere enn hva jeg ga for den i 2018. Heldigvis er det ikke bare overflate-oppussing/maling og gulv som lønner seg for å øke verdien på boligen. Erfarne og kvalitetsbevisste takstmenn vet heldigvis å prissette også selve konstruksjonen på den aktuelle boligen.

Dokumentert lydisolering har defintivt en betydelig markedsverdi og dersom du ønsker å bedre bokomforten i huset du bor i kan jeg definitivt anbefale å legge ned innsatsen i forsegjort isolering, materialvalg og konstruksjon.


Det er over 2(!!) år siden jeg postet mitt første innlegg her. MLV er åpenbart et produkt som burde blitt benyttet i tillegg til den øvrige konstruksjonen men jeg vil påstå at trefiberplater (Hunton 6/12mm, som forøvrig er godt tilgjengelig her i Norge) i sandwichformasjon mellom to lag gips ville kunne målt seg og vel så det mtp. lyddempende egenskaper. Dette vil helt klart bli testet ut på neste prosjekt!

Beskriver gjerne fremgangsmåter og materialvalg i detalj dersom det er ønskelig : )

Har også en god del før/etter-bilder av tomannsboligen dersom det er av interesse!


Siste redigering: Tuesday, February 8, 2022 7:26:17 AM av Even.

   #42
 12     0
Heia Even !

Nå gjorde du min dag!! Grin

Fantastisk gøy å høre om ditt bygge! Og at alle dine etterforskinger, og kanskje t.o.m. noe av mine, har kommet deg til gode!!
Og for en arbeids innsats! Virkelig imponerende!

Suverent å høre om takstmann sin oppfattelse!
-Og da alt ellers i tråden her over handler om å prøve å på forhånd gi objektive opplysninger, ville jeg gjerne og hørt litt mer om dine og dine leiebores subjektive oppfattelse nå når prosjektet står ferdig! -Siden du nevner MLV/Hunton, kan det kanskje høres ut som om du forventet enda litt bedre resultat?

I sammenhanget, og til bolledeig sin kommentar her over, har jeg dessverre forsatt ikke noe slikt å komme med selv, da helsen satte mitt eget lille prosjekt på vent...

Fremfor alt STOR KUDOS for at du deler! -Det er slik vi mennesker må oppføre oss hvis vi skal ha den minste sjanse!... Cool

Og selvfølgelig er vi alle interessert i hvordan det ser, og så, ut!
Tenker du har funnet en bra oppskrift på hvordan sikre pensjonen! Wink

Knall-bra levert!!

/Orre




   #43
 28     0
Even summerer opp ting greit, men tenker han kanskje kunn tatt prinsippet først og konstruksjonen etterpå. Antar jo at enkelte av laga han hadde i etasjeskillet var like mykje motviert av avretting og brannforebygging som stillhet. Prinsippet som han var opptatt av med ein blanding av lette konstruksjoner (mykje isolasjon og minst mulig stenderverk og god avstivning) og tyngre konstruksjoner med mykje masse er vel og merke viktig. Ofte er problemet at folk har veldig mykje fokus på førstnevnte med den effekt at du ikkje høyrer når naboen/leigebueren prater, men merker godt at han/ho er der med ein gang stereoanlegget kjem på sia konstruksjonen din er for lett til å ta imot energien frå djupe frekvenser. Å få laga dine so luftette som mulig er og kritisk. Fugemasser med minimum 25% elastisitet er anbefalt av stort sett alle leverandører av isolasjonsprdoukter om lyd er i fokus. Er sånn sett et godt funn den massen som gikk oppp til 30%. Fant kun opp til 25% til mitt forrige prosjekt.

Eg lydisolerte et rom i et gammelt bygg med hålmur med lydhimling (senka tak med isolert bjelkelag og lydhimling under) og vegg i vegg løysning med 2" stendere og glava som sto fritt frå himlinga og den eksisterande murveggen og eg merka god effekt mot naboen berre med det vegglaget. Høyrer litt summing når det er fest og bassen kjem gjennom då eg kun har gips på veggane, men der eg før kunne til gjengi samtalene deira er det no stilt og fint ellers.

Når det gjelder og legge til masse so er et alternativ til å begynde med avretningsmasse og bruke MDF eller andre tunge kompakte treplater med høg egenvekt. Då kreves det meir energi i dei djupe frekvensane for at ting skal begynde og bevege seg. Ulempa med f.eks. vegger er jo at det er begrensa kor tjukt ting kan bli før du får problem med el-bokser o.l.

Ser forøvrig mange sverger til Rockwool til alt av lyddemping, men med tanke på at Glava ofte er langt billigere får du gjerne meir bang for the buck der sia du kan bruke pengene du sparer på å ta ein større del av kåken når du først er igang. Angrer på at eg ikkje tok ut vinduet når eg tok igjen rommet eg nevnte. Sjøl om eg hadde satt inn igjen samme vindu ville monteringa med moderne skum og gjerne ein kombinasjon av monteringsskum/fugeskum og lydskum gjort mykje for å dempe støy utanifrå. Ville heller betalt for det kontra og bytta Glava-en i veggen med Rockwool Smile

Hugs at om du legger fleire platelag uansett materiale so bør ikkje skøytane havne på samme plass. Det er jo et must med gips, men prinsippet gjelder egentlig alle plater sia du får ein sterkare avstivning om ting ikkje ligger parallelt.
   #45
 3,587     0
Hei! Ville takpapp ha fungert som lydisolerer?

Jeg kjøpte (for mange år siden) brukthus fra 1959; det var min første erfaring med hus, hadde ingen peiling, og hadde en snekker inne for å gjøre noe arbeid. Jeg pekte på den bunnsolide veggpappen som lå bak veggpanelet og spurte snekkeren om han visste hvorfor det var der - det var ikke noe slikt bak gipsplatene i mine foreldres hus. Det var til lyddemping, sa han. Ellers ville lyden gått rett gjennom veggen fra det ene rommet til det andre.

Jeg har bare snekkerens ord for det, men det høres relativt fornuftig ut. Og hvis veggpapp fungerer som lydisolasjon, fungerer vel takpapp like godt, eller kanskje bedre fordi det som regel er tyngre.

veggpapp - takpapp - veggpapp - takpapp - veggpapp - ...