#51
 1,519     Akershus     0
Vi har et bjelkelag bestående av 72x190 bjelker med cc 60 og en lysåpning på 4,65m. Har i dag limt og skrudd fast lettbjelker i stål til hver eksisterende trebjelke. Lettbjelkene er c-bjelker 200mm høye og 2,5mm tykk plate. Jeg synes ikke dette gav tilstrekkelig høy stivhet. Det er allerede lektet ned for takpanel, og vi taper derfor bare 25mm ved å skru og lime fast en 48x98 i trebjelkene. Har kjøpt inn noen flasker for mye med cascol pu lim. Vil denne ekstra forsterkningen ha noen effekt eller må vi leve med den svikten som er? Retrospektivt kan man jo si at vi burde satt opp 250mm høye bjelker, men det løpet er kjørt.

   #52
 9,677     Kysten     0
Hvilken cc avstand har du skrudd lettbjelkene med? De ligger fritt uten opplegg på endene?
   #53
 1,519     Akershus     0
De er skrudd og limt fast til hver trebjelke, så nå er cc 55. Ligger inn på toppsvillen ca 5 cm i hver ende.
Tanken var å erstatte lektene som ligger under bjelken som spikerslag for takpanel med en 48/98 "flens".
jaf
   #54
 6,398     tromsø     0
For å øke stivhet så kan du legge noen 250mm bjelker i mellom de gamle. Spesielt der ønsket stivhet ikke er oppnådd. c/c blir da 30 og stivheten dobles. Om så kan du legge en ranti bjelke i mellom og den ikke stiv nok, så kan den forsterkes med Lindab bjelke. Har selv 20-25cm i mellom bjelker imot kjeller og gulvet oppleves stivt som et betong gulv å gå på. Før knaket det som en seilskute.
   #55
 1,519     Akershus     0
Når jeg regnet med mine mål i Excel arket trådstarter la ut ble nedbøyning halvert med flens montert. Vi burde åpenbart kjøpt flere eller større lettbjelker med en gang. Jeg aner ikke om jeg tolket arket rett. Formlene skjønte jeg ikke stort av. Å sette på flens i underkant er overkommelig ift pris og arbeid. Ytterligere bjelker i mellom med halvert senteravstand vil mangle støtte i underkant for overføring av krefter ned i vegg. Å øke høyden er det eneste som vil stive av tilstrekkelig, spørsmålet er om pålimt bjelke i bunn er tilstrekkelig eller om dette kun bidrar i så liten grad at det er bortkastet.
jaf
   #56
 6,398     tromsø     0
Har du et bilde? Bjelker som ligger har vel understøttelse? Noen eldre hus har så "mykt" gulv at  c/c 60 blir for mye. Det kan være parkett rett på bjelker og manglende gulvspon. Flens under vil si at du skrur en lekte under? (Det holder ingenting) Da ville jeg heller ha skåret 24mm kryssfiner (vannfast for forskaling) og limt og skrudd på den siden av eksisterende tre bjelken som er ledig. Får du forskalingsplater på 2,4 meter lengde, så kan de deles opp i 25cm bredde ,limes og skrus. Det blir i praksis som en ranti bjelke.
http://tjenester.byggforsk.no/prodok/ntg/2141/2141g.pdf
http://hms.cobuilder.no/doc/forestia/index.php/forestia/content/download/335/1357/file/Hovedbrosjyre%20Ranti_1005.pdf
Husk å løft opp gammelt svikt nedover og sett en støtte under midlertidig, før du limer og skrur plater.
   #57
 1,519     Akershus     0
Nåværende bjelker har understøttelse med toppsvill 2*6, men stenderene står rett under takbjelkene. Er derfor usikker på bæring i mellom disse bjelkene. Tanken er at flensen limes og skrus. Mer riktig lim, en mengde skruer og forutgående oppjekking vil det vel stive av noe..

jaf
   #58
 6,398     tromsø     0
Det er vanlig av staven er spikret i en liggende bjelke. Som bjelkelaget hviler på. Ellers ville bjelken ha "veltet". Hvis den sto løst på staven. Bjelken trenger i utgangspuntet ikke under støttelse. Den skal "bare", stive opp gulvet. Glem flensen Smile
   #59
 9,677     Kysten     0

De er skrudd og limt fast til hver trebjelke, så nå er cc 55. Ligger inn på toppsvillen ca 5 cm i hver ende.
Tanken var å erstatte lektene som ligger under bjelken som spikerslag for takpanel med en 48/98 "flens".


Du bør skru sammen stålbjelken og trebjelken på hele lengden. Skruene må stå tett og gjerne krysses botover. Da oppnår du samvirke på tre og stål. Mot midten av spennet ville jeg skrudd med cc20.
   #60
 1,519     Akershus     0
De er skrudd i sikksakk med ca 25cm mellom hver. Brukt skummende lim som fylte ut mellom det det var ujevnt. Er fortsatt litt svikt og med regnearket ser det ut til at en skrudd og limt flens gir godt utbytte til en lav kostnad. Lettbjelkene kostet litt over 130kr per meter.