#41
 10,486     Akershus     0

Har fyrt med vedovn med vannkappe i snart to mnd.
Det er heilt fantastisk!

Kan anbefales på det Varmeste.



Blir det ikke veldig varmt om du fyrer i dette på det varmeste, altså midt på sommeren? Vil det ikke være mer anbefalt å bruke det på det kaldeste, og gjerne også når det er noe midt mellom?  ;D


Hva slags ovn har du? Hvor er den plassert, og hvordan syns du forholdet mellom avgitt varme til luft og vann er? Tanken min er en La Nordica Termorosella, som gir 3kw til luft og 10kw til vann. Vannsiden kobles til 2500 liter tank, og varmer gulvvarme i kjelleren, samt viftekonvektorer i stue, gang og 2. et. Vedovnen står i stua, og vil normalt varme der, samt gangen og litt opp i 2. et. Varmen i vannet vil også brukes til tappevann. Det står mellom den ovnen og en annen som er oppgitt til 9/1 kw til vann/luft, men den passer litt dårligere rent estetisk. Jeg er litt redd for at det kan bli veldig varmt i stua hvis vi fyrer nok til å holde tanken varm.
Signatur

   #42
 584     Midt-Norge     0
Det beste hadde kanskje vært å hatt et separat fyrrom, der en kan kanalisere spillvarme ut av huset eller inn i huset.
   #43
 10,486     Akershus     0
Hadde jeg hatt mulighet for fyrrom, så hadde det blitt det, men dessverre er det ikke alle som er så heldige. Da er ovn med vannkappe et godt alternativ, men det finnes veldig mange å velge mellom.
Signatur
   #44
 584     Midt-Norge     0
Men du er jo så godt i gang med graving for tiden? Går kjapt å lage et ekstra rom på noen kvadrat til fyring.  Wink
   #45
 1,076     1484     1

Har hus fra 1962 og bruker under 12000kwh i året. Har ikke vedovn. Det beviser vell at det er sløsing å bruke mere enn 25000kwh.


Unnskyld meg, men nå blir jeg provosert.
Jeg ser av bostedet ditt at du antagelig ikke vet hva kulde er for noe. På sentralt østlandsområde har vi de siste to vintrene hatt mange uker i strekk med temperaturer under -20, og sammenhengende minst 2 uker med nattetemperaturer under -25 og ned mot -30, ved en rekke anledninger. Da krever oppvarmingen energi. En luft / luft varmepumpe kan du bare glemme i disse temperaturene, de gir i praksis ingenting. De fleste av naboene bruker å slå de av midtvinters. Vi flyttet fra et hus med ganske god standard på vinduer, isolasjon og dører, og veldig liten grunnflate, lite varmekabler og med et veldig fokus på sparing, og da kom vi såvidt rundt 20 000KW/t.

Nå har vi en gammel bolig fra 60/70 tallet, og forbruket ligger ... ehem, endel høyere. Påenget er at klimatiske forhold har veldig mye å si. Vi sløser ALDRI med strøm, men en grunnvarme må vi ha her i huset også. Å stenge av deler av huset er selvsagt en løsning, men da blir spørsmålet: hva skal man med så stort hus om man ikke trenger rommene ? Å betale fler hundre tusen ekstra for rom man stenger av, ser jeg ikke vitsen i. 

Når det er sagt, er vi iferd med å bytte fyrkjel. Da skal vi inn med vedfyrt sentralfyr om alt går som vi ønsker. Det blir iallefall lønnsomt, siden vi får ved gratis mot å sage den ned selv...
Signatur
   #46
 5,725     1
Årsmiddeltempereratur (og frostmengde) kan en finne i mange tabeller, bl.a her:
http://guiden.rockwool.no/konstruksjoner/isolering-i-grunn/frostmengde-og-aarsmiddeltemperatur?page=2183

Tempen varier fra -3,3ºC (Kautokeino) til +7,5ºC (Stavanger med omegn).
Om en regner +20ºC inne i huset gir dette i snitt 12,5ºC heving i Stvanger og 23,3 i Kautokento, mao. varmetapet i vegger og tak er dobbelt så stort i nord som i sør i same hustypen.

Eg bruker under 10000 kWh i året med l/v varmepumpe, ventilasjons med varmegjenvinner, 2 mål ved, hus fra 1927 etterisolert med årsmiddeltemp på +4,6ºC.
   #47
 1,076     1484     0
Om temperaturen er høy i 10mnd, og ekstrem lav i 2mnd, så blir snittet ganske høyt.
Faktum er likevel at det trengs endel energi for å dekke behovet når det er ekstremt kaldt.
Når det er ekstremt kaldt, er l/l varmepumper veldig dårlige. Er det veldig varmt, når det IKKE er veldig kaldt, har det liten hensikt å installere en sånn.

Det finnes tre typer løgner. Løgner, forbannede løgner og statistikk. Fritt etter mannen med sigaren.. ;D
Signatur

   #48
 5,725     1
Varmetapet i vegger og tak er proposjonalt med temperaturdifferansen, og tar ein hensyn til tap til grunn, finn eit varmebehovet i snitt for året og dette kan ein gjerne legge samman for å finna totalt varmebehov.
Det er ikkje noko løgn, det er enkel matte.

At ulike varmekilder har ulik virkningsgrad med ulike temperaturer endrar ikkje på dette, men det gjer det meir utfordarande å finna varmekilder som har har god økonomi gjennom heile året på den enkelte plass.

Når har jo i tillegg me har to kalde vintrar på rad, så kanskje dei ikkje er representative i det lange løp heller?

Men sjølv om ei l/l ikkje virkar når det er -15 ºC ute, virkar den forsatt vår og haust og kalde sommardager og milde vinterdagar, så økonomi kan det forstatt være i det, så kan ein fyre med ved og elektrisk på det kaldaste.
   #49
 3     Hjørungavåg     0
Hei, kva kom du til i forhald til vedovn med vannkappe? Vi lurer på å ha jordvarme pluss koble vedovnen på det vannborne anlegget. Vert dette for mykje varme eller? Bor på vestlandet, utanfor Ålesund. Har du sett ovnane som arnebergli.no har?
   #50
 67     Utland     0
Hei,

Jeg har et spørsmål vedrørende vannkappe: Per dags dato har jeg to vedovner i huset. Jeg har vurdert vedkjele pga billig ved, men muligheten for vannkappe kan kansje fungere. Jeg har allerede vannbåren varme som går på gass. Mitt spørsmål er:
1. Kan man sveise en vannbeholder, montere den på vedovnen, og så koble vannbeholderen til vannsystemet? Mulig dette er et aldeles tåpelig løsning, men den ene vedovnen er på et rom der det estetiske ikke er så viktig.