43,647    82    3  

Hvilken oppvarmingskilde er lønnsom for et TEK10 hus?

 198     0

Jeg planlegger å bygge meg nytt hus på indre del av østlandet og det blir en bolig på ca 150 kvm pluss en garasje jeg vil kunne varme opp ved behov. Den skal holdes frostfri uansett annen bruk.

Jeg har problemer med å se at annet enn luft/luft er i stand til å gå i økonomisk overskudd. Og den type varme ønsker jeg ikke. Liker ikke ting som blåser og støyer slik aom de l/l varmepumpene jeg har sett i bruk gjør.
Til bruk i garasjen kanskje, men der blir det så lite bruk at det umulig kan lønne seg.

Ser at flere har investert i kombinasjonen godt isolrt bolig og borehull. Hvordan de klarer å få det til å lønne seg er over min fatteevne.

Men jeg vil ha vannbåren varmefordeling med gulvvarme for det er en behagelig varme og jeg går som regel barbent i tynn skjorte hjemme om vinteren. Det er noe med comfort.

Hva vil være økonomisk forsvarlig varmekilde i en bolig på 150 kvm pluss litt kjeller etter TEK10 og som allerede har vannbåren varmefordeling?  Og det må være lettvint. Jeg gidder ikke drive som deltids vaktmester i egen bolig.

   #1
 557     Sørlandet     0

En luft/vann pumpe vil vel dekke opp det meste, for de kaldeste dagene blir det vel fyring kun med el. Er tilgangen på ved god kan vedovn med vannkappe være et alternativ.

   #2
 538     Øst-Finnmark     0
Tror nok mange investeringer i varmepumper og borehull ikke er særlig lønnsomme. Hvor stort kan energiforbruket i en enebolig ut frà tek 10? 20-25000 kwh pr år kanskje.  Med en pris på 1 kr pr kwh i snitt så koster det 20-25000 i året. Ved bruk av varmepumpe kan man kanskje spare 20 -35 prosent av energikostnadene.  Med 35 prosent blir det 8800 kr spart pr år. En slik varmepumpe LV  koster kanskje 100000. Da går det 12-15 år før den er inntjent.  Det er med andre ord ikke spesielt lønnsomt. Da er det ikke tatt med utgifter til vedlikehold evt reparasjiner.  Luft til luft varmepumper vil nok ha større lønnsomhet pga lavere anskaffelseskost, men den vil også dekke en mindre andel av oppvarmingsbehovet.
  (trådstarter)
   #3
 198     1
Det jeg er nysgjerrig på er varme fra et solfangeranlegg. Det KAN hende at jeg på sikt setter i stand et lite svømmebasseng utendørs og det må fyres opp ellers orker jeg ikke stikke tærne ned i den engang.

Hvor mye varme klarer en å hente ut midt på vinteren? Bettum lovte nærmest gull og grønne skoger og økonomisk forsvarlighet i mengder, men så vidt jeg forstår gikk han konk så det suste selv om de fleste betalte forskudd og han ikke gav kreditter. Det gir meg skepsis til produktet.

Er solfangere noe å satse på om en opptatt av økonomien og ikke teknologifreak?
  (trådstarter)
   #4
 198     0
Jeg ser at mange i diverse tråder her påstår at strømprisen bare vil stige til himmels så det er bare å få seg borehull desto før desto bedre. Desværre for dem har strømprisen falt betraktelig siste året og det er ingen ting som tyder på at strømmen skal bli ufattelig dyr de første årene.

Vi får et våtere klima med mer regn og dermed mer vann og billigere strøm. Hva skal en da med noe alternativt som koster mer enn strøm koster? Det skjønner jeg ikke helt.
jaf
   #5
 6,305     tromsø     0
Isoler huset 5cm ekstra. Legg flytende gulv med 300mm isopor under gulv http://www.glava.no/bolig-fritidsbolig/bygningskonstruksjoner/gulvkonstruksjoner/overgulv-direkte-pa-polystyren2/ og glem alt av varmepumer. Det bir mindre lyd (støy) og et superisolert hus har lavt forbruk. Panelovner er veldig raske til å følge tempraturen, ikke kethupeffekt som betongen har. Betong kan bli for varmt om dagen (sol) og for kald om natten (kaldt ute). Ved renovering av gammet er sikkert borehull helt ok. Da er det ofte 10cm dårlig isolasjon i vegg og tak.
  (trådstarter)
   #6
 198     0
Takk, jeg har bodd i en bolig hvor det enten var kaldt og surt eller alt for varmt. Skikkelig ketchup. Om vinteren var det svingning mellom for kaldt og for varmt og om sommeren var det alltid for varmt.

Sånn skal jeg ikke ha.

Men klarer de å lage fungerende passivhus enda?

Da kan en selvsagt spare en god del penger på vannbåren varme og dill og tull. Og jeg vil ha en del vinduer, det firer jeg ikke på. Jeg vil ikke bo i en bunkers.

Jeg stoler ikke på selgere for de skal selge sine systemer enten kunden er tjent med det eller ikke. Derfor har jg tenkt å la de som har best begrunnelser her på forumet faktisk ta alle avgjørelser for meg. Latskapen lenge leve.

Da velger jeg ingen ting på bakgrunn av egne fikse ideer, ikke noe unødig tullete teknologi men alt på bakgrunn av hva folk har erfart. Styrer unna useriøse leverandøre og finner de billigste leverandørene. Smart ??
jaf
   #7
 6,305     tromsø     0
Ett godt isolert hus er "varmt" om natten og "kaldt" om dagen. Det mottsatte av ute temp. Ett dårlig isolert hus (eldre hus) er "vamt" om dagen og kalt om natten. Som ett telt. Vinduer kan gi mange KWH inn i hus og det er det nesten bare utvendige persienner som kan regulere. Fikser ett gammelt hus nå og det blir isolert så mye at eg håper å droppe varmepumpe. Det er billigere med 400mm isolasjon på loft og 200mm i vegger.. Smile Ikke trenger isolasjonen egen vaktmester heller.

  (trådstarter)
   #8
 198     0
Hvor mye isopor bør en velge i grunnen, hvor mye isolasjon i vegger og tak om en har 0.7 W/kvmK vinduer?

Hva bør en bruke som oppvarminselement?

Det blir varmekabler under flisene på badet da? Eller lønner det seg å legge vannbåren med elkolbe der?

jaf
   #9
 6,305     tromsø     0
Hvor mye isolering du trenger avhenger av middeltempratur der du bor og hva slags innetemp du bruker. Når du vet begge tala så er det hvor mange kwh du ønsker å bruke i året som avgjør isolasjonsmengde. Da får du hvordan u verdi i vegg må være. Eller isolasjonens motstansverdi mot tempraturendring. Ønsker du å bruke 1500kwh per måned med panelovner så må du superisolere.
   #10
 52     Stavanger     0

Hvor mye isopor bør en velge i grunnen, hvor mye isolasjon i vegger og tak om en har 0.7 W/kvmK vinduer?

Hva bør en bruke som oppvarminselement?

Det blir varmekabler under flisene på badet da? Eller lønner det seg å legge vannbåren med elkolbe der?

Vannbåret system krever vedlikehold og er tregt å regulere. Er det i tillegg varmet opp av el-koble blir det et veldig ulønnsomt system. Er det ikke for sent ville jeg lagt varmefordelingsmatter, Reflecta e.l med varmekabel i, som parkettunderlag. Det aller beste blir da selvregulerende kabel, men den er en del dyrere enn vanlig kabel. Du får da et vedlikeholdsfritt, forholdsvis rimelig system med alle fordeler ett vannbåret varmesystem har, . utenom at du er avhengig av strøm for å for å holde varmen. Til gjengjeld vil systemet reagere raskt og her vil du da få effekt ut av nattsenk, samt unngå at "en ikke får varmen av når solen skinner inn vinduet. Dette kombinert med en skikkelig varmegjenvinner på ventilasjonsanlegget, og gjerne et el-batteri inni det, så har en normalt dekket sine behov i et hus bygget etter dagens krav. (obs - jeg selger varmekabel, men dette er reelle fakta, ikke bare "selger-vrøvl" Smile