#11
 5,725     2

Vannbåret system krever vedlikehold og er tregt å regulere.

Korfor er vannbåren tregere å regulere viss det ligger i bjelklaget på samme måte som varmekabler? Eller sammenligner du varmekabel i lett konstruksjon mot vannbåren i betong?


Er det i tillegg varmet opp av el-koble blir det et veldig ulønnsomt system.

Like ulønnsom som om det er varmekabler? Driftskostnandene blir jo stort sett de samme.


Det aller beste blir da selvregulerende kabel, men den er en del dyrere enn vanlig kabel.

Dyrere enn vannbåren også tipper eg...


Du får da et vedlikeholdsfritt, forholdsvis rimelig system med alle fordeler ett vannbåret varmesystem har, . utenom at du er avhengig av strøm for å for å holde varmen.

Vannbårent anlegg har fleire fordeler: mulighet med ulike oppvarmingskilder, mulighet for egeninnsats under installasjon, frihet til møblering for sjefen i huset og rimelig hobby som vaktmester for deg....

(obs - jeg selger varmekabel, men dette er reelle fakta, ikke bare "selger-vrøvl" :-)

Å? Høres ut akkurat som "selger-vrøvl" for meg....

  (trådstarter)
   #12
 198     0
Jeg synes det Oblygre skriver er veldig i tråd med hva jeg har forstått av dette. Elektriske varmekabler kan forårsake overoppheting om de dekkes til av møbler dersom de ikke er selvregulerende, og de er svindyre.

Når det gjelder nattsenking så fungerer det omtrent ikke i et lavenergi/passivhus i det hele tatt. Jeg leste en rapport som hevdet at god justering av varmeanlegget gav myye større innsparing enn en nattsenking siden temperaturen ofte ikke falt mer enn en til to grader i løpet av natten. Og dagsenking ble meningsløst. Gjennvinningen i ventilasjonsanlegget fordelte varmen fra badet slik at huset holdt seg like varmt likevel om det var nattsenking. Betongen i badegulvet hadde nok energi til å holde huset varmt i flere døgn etter at all oppvarming ble slått av. Solvarme og mennesker sammen med varmen i betongen gjorde at tempen ikke falt så mye at det var meningfult, kun teoretisk fortjeneste på å ha nattsenking.

Varmekabler gjør at en ikke kan velge andre energiforsyninger i fremtiden.

Hva med slike IR-ovner og den slags. Varme fra vegg og tak. Noen som har erfaring med det?

Noen skryter veldig av slike systemer, men de selger ikke noe særlig ser det ut som.

Men det er litt typisk at de som selger et produkt kun ser fordeler med det produktet og ikke om det egentlig er det kunden er mest tjent med. Hva koster 100 kvm med selvregulerende varmekabel fordelt på 7 soner feks? Noen som vet, eller kvm pris ferdig lagt?

Blir det dyrere enn vannbåren lagt i lett konstruksjon?
jaf
   #13
 6,305     tromsø     0
Siemens panelovner av god kvalitet senket forbruket mitt med 1/3 del. 5 stk. Før var det eldre ovner. Det er en bestemt levetid på el ovner (som ved gamle lyspærer). (og varmekabel) En elektriker som jobber med el anlegg så at nye ovner bruker mindre strøm, det trodde eg ikke på før etter eg hadde skiftet ovnene. El kabel, el varmeplater og alle elektriske system (kolbe i varmtvannsbereder mister effekt ved bruk)...Hos meg fungerer panelovne (siemens) veldig bra med tregulv (varmt å gå på å lynraskt å regulere.. Smile Her er program for varmetap/el forbruk http://www.programbyggerne.no/varmetapskalkulator/
  (trådstarter)
   #14
 198     0
At termostaten fungerer optimalt slik at en får en jevn temperatur og ikke en jojo-styring med mange topper langt over ønsket temp reduserer i alle fall forbruket.

Men panelovner har lett for å brenne støv. Det er ikke bra for asta og slike ting påstår de.
Det er jo en spennende ting at det er ingen på gamlehjemmet som har allergi og slike plager. Det er noe som har kommet etter at vi begynte bygge "moderne" hus. Det påstås i alle fall.

   #15
 5,725     0

Det er en bestemt levetid på el ovner (som ved gamle lyspærer). (og varmekabel) En elektriker som jobber med el anlegg så at nye ovner bruker mindre strøm, det trodde eg ikke på før etter eg hadde skiftet ovnene. El kabel, el varmeplater og alle elektriske system (kolbe i varmtvannsbereder mister effekt ved bruk)...

Dette er nok meir selger-svada.
Ein panelovn fra 1950 har nøyaktig 100% virkningsgrad akkurat slik den fra 2012.
At dei kan miste effekt over tid er greit, men virkingsgraden er fortsatt 100%.
Styringa kan vera betre, men den medfører også at temperturerer er lågare i snitt.
Og ingen elektriske komponenter har ei "bestemt" levetid, dei virkar til dei ryk, 1 dag, 1 år, 50 år...
Men feilprosenten er høgare når det er heilt nytt og når det vert gammalt, det er som med andre tekniske komponenter.


Astma: Rundt 50% av dei som får astma vokser seg av det, men fortsatt er det 5% av voksne kvinner og 7% av voksne menn som har det så nok ein del som har det. Innemiljø ser ut til å ha med auken å gjera, men både allergier, arv, overvekt og annan sjukdom kan gjera risikoen større.
jaf
   #16
 6,305     tromsø     0
Spør en elektriker (fagmann) og han kan fortelle deg noen annet. Trodde det ikke selv før eg skiftet ut ovner fra 1965? til nye fra 2011. Nå er forbruket mitt nede på i overant av 1000 kwh i måneden i varme måneder. Det er egenskapene til varme elementet som endres. Trodde det ikke selv før eg leste av strømmen. (tenkte at energi ikke kan bli "borte") Tror ikke på selgere selv heller. Men en som har erfaring med varme elementer vet hva som skjer med gamle el ovner i elemnetet. Endres motstanden ? Med det gamle ovnene kunne eg komme opp i 1000kwh i uka på det kaldeste månedene. Termostaten på nye ovner har nok mye å si. Det er "puls" styring. På i 10 sekunder og så av i 40 sekunder (Diodelys indikator). Det kan ved opvarming være "greit" å kunne skifte ut selve varmekoben. Uten å hugge opp gulvet (varmekabel). Smile
   #17
 5,725     0
Beklager, men du har latt deg lura viss du trur det er ovnen sjølv som har gitt deg 33% besparelse...
Styring av ovnane + din oppmerksomhet omkring det har spart straumen.
Energi blir ikkje vekke nei, sjølv ikkje Siemens fikser det sjølv om eletrikereren seier det.
Dine nye ovner har nøyaktig samme virkningsgrad som dei gamle. Punktum.

   #18
 2,264     0
Hvis elektrikeren din sier at ny ovn bruker mindre strøm, (da mener jeg kun varmelementet, ikke forbedringer i termostat/nattsenking), så er det god grunn til å hive han på dør.

Han har da nettopp gitt uttrykk for at han ikke forstår en døyt av fysikken bak strøm og energi, og hvordan kan han da installere et sikkert elektrisk system?

Ja, bedre termostat og nattsenk kan utgjøre forskjeller, selv om 30% hørtes mye ut her. Men selve varmelementet er ikke det kvekk bedre. De fleste har vel lært at energi kan verken oppstå eller forsvinne, det bare endrer form. Forbrukt elektrisk energi i en varmeovn = varmenergi avgitt ovnen. Dette er forankret i enkle fysiske lover de fleste lærte på barneskolen.

Hvis du fortsatt mener selve varmelementet bare bruker 2/3 av energien av de gamle, kan du sende måleren din i huset til sjekk. (Eller drite i det, og leve med at du snylter på E-verket).
jaf
   #19
 6,305     tromsø     0
Prøvde å si at ved å skifte eldre ovner kan forbruk reduseres 25%. Det er ikke god økonomi å beholde gamle ovner...Og støper en ned varmekilden (varmekabel) så er det vanskelig å bytte oppvarmingskilde. Panelovner er veldig "grei" oppvarmingskilde hvis huset er godt isolert. Enig i fysiken, eg ville ikke heller bytte ut gamle ovner p.g.a dette.. Smile
  (trådstarter)
   #20
 198     0

Astma: Rundt 50% av dei som får astma vokser seg av det, men fortsatt er det 5% av voksne kvinner og 7% av voksne menn som har det så nok ein del som har det. Innemiljø ser ut til å ha med auken å gjera, men både allergier, arv, overvekt og annan sjukdom kan gjera risikoen større.


Og så fikk ikke folk diagnosen for sånn smårask før i tiden. Så de vet ikke at de har vokst av seg diverse allergier. Og de siste 50-60 årene har vi jo fått tettere hus med dårligere innemiljø, (jeg mener ikke at tett er synonymt med dårlig), mer overvekt, mindre fysisk aktivitet, mer kunstige tilsetninger i mat osv osv. Alt det som påvirker at en får diagnosen, pluss at nå får en diagnose bare en nyser.